Σαν σήμερα γεννήθηκε η Μίνι Φούστα: Η Μαίρη Κουάντ, ο Νόμος Πάγκαλου και το Τραγούδι του Γιώργου Μητσάκη
Η Εμφάνιση της Μίνι Φούστας από την Κουάντ
Ήταν 10η Ιουλίου 1964, όταν η 30χρονη Μαίρη Κουάντ παρουσίασε την πρώτη μίνι φούστα σε ολοκληρωμένη της κολεξιόν και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στον κόσμο της μόδας. Η ονομασία μίνι προέρχεται από το αγαπημένο της αυτοκίνητο, μάρκας Μίνι Κούπερ.
Πρώτες Εμφανίσεις της Μίνι Φούστας
Η μίνι φούστα δεν ήταν εντελώς άγνωστη πριν την Κουάντ. Το 1926, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ τόλμησε να εμφανιστεί σε κλαμπ του Παρισιού μ’ ένα καυτό μίνι, φτιαγμένο από μπανάνες. Τη δεκαετία του ’50, μπορούσε να δει κάποιος μινιφορούσες σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, στα γήπεδα του τένις και στα παγοδρόμια. Μίνι φούστα φορούσαν οι χορεύτριες και οι τσιρλίντερς.
Η Μίνι Φούστα και η Ελληνική Πολιτική Ιστορία
Η ελληνική πολιτική ιστορία έχει πολλά και διάφορα παράδοξα. Ένα από αυτά είναι η απόφαση του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μια ημέρα η σύζυγος του δικτάτορα αποφασίζει να επισκεφθεί τον άνδρα της στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί η Αριάδνη Σκλιά-Σαχτούρη, συναντά μια νεαρή, εργαζόμενη κοπέλα η οποία περιφέρεται φορώντας… ξεδιάντροπα μια φούστα μέχρι το γόνατο. Ο τύπος της εποχής προειδοποιούσε ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνταν με πρόστιμο ή ακόμα και με κράτηση. Οι αστυνομικοί «κυνηγούσαν» τις γυναίκες με μεζούρες στα χέρια. Σύντομα έγινε και η πρώτη σύλληψη, μιας 22χρονης κοπέλας, που είχε παραβιάσει τον νόμο κατά οχτώ ολόκληρα εκατοστά.
Η Κατίνα Βογιατζή μια 22χρονη κοπέλα είχε την ατυχία να είναι η πρώτη γυναίκα που θα συλληφθεί, τον Μάρτιο του 1926, και θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή φορούσε «κοντή» φούστα καθώς η μεζούρα έδειξε… 38 εκατοστά! Είχε ξεπεράσει, δηλαδή, το όριο κατά 8 ολόκληρα εκατοστά!
Το τι έγινε στο δικαστήριο είναι τουλάχιστον απολαυστικό! Η κατηγορουμένη και ενώ η δίκη στο πταισματοδικείο βρισκόταν σε εξέλιξη, κατέβασε τη φούστα της, για να απέχει λιγότερο από το έδαφος. Ένας αστυνομικός την είδε και ανέβασε ξανά τη φούστα, ώστε ν’ αποδειχθεί το έγκλημα! Η Κατίνα την ξανακατέβασε. Ο αστυνόμος την ξανανέβασε. Μέχρι που ο συνήγορος της κατηγορουμένης εκνευρίστηκε! Ο νόμος του Πάγκαλου καταργήθηκε την 31η Μαρτίου του ’26.
Η Μίνι Φούστα στη Λαϊκή Κουλτούρα
Ο γραφικός νόμος διακωμωδήθηκε και έγινε πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι από τον μεγάλο Γιώργο Μητσάκη. Η μίνι φούστα, από σύμβολο μόδας, κατέληξε να έχει και πολιτιστική σημασία, καταδεικνύοντας τις κοινωνικές αλλαγές και τις αντιφάσεις της εποχής.