Σαντορίνη – Συνολάκης: Kαθαρά ηφαιστειακοί οι σεισμοί της Παρασκευής – Ανεβαίνει ηφαιστειακό μάγμα
Εισαγωγή στους Σεισμούς της Σαντορίνης
Η Σαντορίνη, γνωστή για το εντυπωσιακό της τοπίο και την ηφαιστειακή της δραστηριότητα, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο των ερευνών. Σύμφωνα με τον καθηγητή φυσικών καταστροφών, Κώστα Συνολάκη, οι χθεσινοί σεισμοί χαρακτηρίστηκαν καθαρά ηφαιστειακοί.
Η Ανάδειξη Ηφαιστειακού Μάγματος
Οι σεισμοί που καταγράφηκαν στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, υποδεικνύουν την ανύψωση ηφαιστειακού μάγματος, όπως δήλωσε ο κ. Συνολάκης. Ενώ οι δονήσεις σταμάτησαν μέσα σε μιάμιση ώρα, η φύση τους ήταν σαφώς ηφαιστειακή, με τον καθηγητή να υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων.
Ερωτηθείς για το εάν το φαινόμενο θα μπορούσε να σβήσει, σημείωσε: «Προφανώς μπορεί. Το έχουμε ξαναδεί. Ωστόσο, πρέπει να αξιολογήσουμε και άλλες παραμέτρους, όπως οι παραμορφώσεις του εδάφους, οι μετρήσεις του βυθού και τα ηφαιστειακά αέρια».
Όσο για το αν η δραστηριότητα θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, ο κ. Συνολάκης απάντησε: «Μόνο ο Εγκέλαδος το γνωρίζει. Εάν η σεισμικότητα συνεχίσει να μειώνεται και την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούμε να εξάγουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα».
Έκκληση για Διεθνή Συνεργασία
Ο καθηγητής Συνολάκης τόνισε την σημασία μιας ευρύτερης σύσκεψης με ξένους ειδικούς. Οι επιστήμονες χρειάζεται να συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση με πολλές άλλες περιπτώσεις, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την κατεύθυνση του φαινομένου. Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας παραμένει ενθαρρυντική, ωστόσο, η αναγνώριση ηφαιστειακών δονήσεων απαιτεί προσεκτική επανεξέταση της κατάστασης.
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλύτερα μόνο βάσει του αριθμού των σεισμών. Αν αλλάζει τόσο γρήγορα η φύση τους και γίνονται ξεκάθαρα ηφαιστειακοί, τότε το φαινόμενο πρέπει να επανεξεταστεί», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί το φαινόμενο δήλωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: «Μπορεί η άνοδος του μάγματος να προκαλέσει το σχηματισμό ενός μικρού ηφαιστειακού κώνου ή να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό».
Ο κ. Συνολάκης επανέλαβε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση πως οι σεισμοί μπορεί να μην είναι τεκτονικοί, αλλά να συνδέονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Είμαστε δίπλα σε ένα ηφαίστειο που βρίσκεται σε φάση έξαρσης. Οι μετατοπίσεις και οι σεισμοί δείχνουν ότι μάγμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια, προκαλώντας τη θραύση των ρηγμάτων», εξήγησε.