ΠΡΟΣΩΠΑ

Σάλι Ράιντ: Η πρώτη Αμερικανίδα στο διάστημα και ο αγώνας της για τις γυναίκες στις επιστήμες

Η Σάλι Ράιντ: Από την κβαντική φυσική στα αστέρια και πίσω στη Γη για τις νέες γενιές

Η ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος είναι γεμάτη με μυθικές μορφές, αλλά λίγες έχουν την αινιγματική γοητεία και την αποφασιστικότητα της Σάλι Ράιντ. Μια γυναίκα που δεν αρκέστηκε στο να γίνει η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτισσα, αλλά αφιέρωσε τη ζωή της στο να εμπνεύσει και να ανοίξει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές, τόσο στο διάστημα όσο και στις επιστήμες.


Από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Διαστημικό Λεωφορείο

Γεννημένη στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, η Ράιντ ήταν μια εξαιρετική φοιτήτρια που δεν ονειρευόταν το διάστημα από παιδί. Ήταν μάλλον μια φυσικός. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου απέκτησε πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία και τη φυσική, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην αστροφυσική. Η μοίρα της άλλαξε το 1977, όταν διάβασε μια αγγελία της NASA που καλούσε γυναίκες να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα αστροναυτών. Η Ράιντ ήταν μία από τις 8.000 υποψήφιες και μία από τις μόλις έξι γυναίκες που επιλέχθηκαν.


Η ιστορική πτήση του STS-7 και η άρνηση των στερεοτύπων

Στις 18 Ιουνίου 1983, η Σάλι Ράιντ έγραψε ιστορία ως το νεότερο άτομο που πέταξε στο διάστημα και ως η πρώτη Αμερικανίδα. Η πτήση της με το διαστημικό λεωφορείο Challenger για την αποστολή STS-7 ήταν ένα τεράστιο βήμα για τη NASA και την ανθρωπότητα. Μέσα σε έξι ημέρες, το πενταμελές πλήρωμα πραγματοποίησε πειράματα, ανέπτυξε δορυφόρους και έδειξε ότι οι γυναίκες είναι πλήρως ικανές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του διαστήματος.

Ενώ η ίδια απέρριπτε τον χαρακτηρισμό του «συμβόλου», αναγνώριζε την σημασία του ρόλου της. Ήταν η απτή απόδειξη ότι ο τομέας του διαστήματος δεν ανήκε πια μόνο στους άνδρες. Αντιμετώπισε χιλιάδες ερωτήσεις για το αν θα φορούσε μακιγιάζ στο διάστημα ή αν θα έκλαιγε όταν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Με την ηρεμία και την ευφυΐα της, έσπασε τα στερεότυπα και άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες που ακολούθησαν.


Επιστροφή στη Γη: Εκπαιδευτικός και υπέρμαχος της ισότητας

Μετά από μια δεύτερη αποστολή στο διάστημα το 1984, η Ράιντ έφυγε από τη NASA και αφιέρωσε τη ζωή της στην εκπαίδευση. Ίδρυσε το “Sally Ride Science”, έναν οργανισμό με στόχο να εμπνεύσει κορίτσια και νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Ήταν πεπεισμένη ότι η έλλειψη γυναικών στον χώρο των επιστημών δεν οφειλόταν σε έλλειψη ταλέντου, αλλά σε έλλειψη ευκαιριών και ενθάρρυνσης.

Ο θάνατός της το 2012 από καρκίνο στο πάγκρεας αποκάλυψε και μια άλλη πτυχή της ζωής της. Μέσω της νεκρολογίας που έγραψε η αδελφή της, ο κόσμος έμαθε για την 27χρονη σχέση της με τη σύντροφό της, Ταμ Ο’Σονέσι. Η Ράιντ έγινε έτσι ένα ακόμη σύμβολο, αυτή τη φορά για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αποδεικνύοντας ότι η διαφορετικότητα είναι μέρος της ιστορίας.

Η Σάλι Ράιντ δεν ήταν απλώς μια αστροναύτισσα. Ήταν μια επιστήμονας, μια εκπαιδευτικός και μια σιωπηλή υπέρμαχος της ισότητας. Η κληρονομιά της ζει όχι μόνο στις φωτογραφίες της στο διάστημα, αλλά στα κορίτσια που εμπνεύστηκαν από το παράδειγμά της και συνεχίζουν το δικό της ταξίδι προς τα αστέρια.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο