ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Προσωπικότητα τύπου Α: Τι είναι & πώς θα μάθετε πώς να ζείτε με αυτήν

Η προσωπικότητα τύπου Α είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας. Οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου Α έχουν τάση να είναι αμείλικτοι, ανταγωνιστικοί και επιδεικνύουν υψηλά επίπεδα έντασης και άγχους. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να ζείτε με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας και πώς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Η προσωπικότητα τύπου Α και τύπου Β στην ανθρώπινη συμπεριφορά, προέκυψε από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1950 και στην οποία οι καρδιολόγοι Meyer Friedman και RH Rosenman επιχείρησαν να συνδέσουν επιστημονικά δύο βασικούς τύπους προσωπικότητας (Α και Β) με την πιθανότητα εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

Ως παράγωγο της έρευνάς τους, κατέληξαν σε μια θεωρία που περιγράφει τους δύο αυτούς αντίθετους τύπους προσωπικότητας. Οι δύο αυτοί τύποι ορίζουν δύο ξεχωριστά σύνολα συμπεριφοράς και συναισθηματικών τάσεων, που είναι πιθανό να επηρεάζουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να εκδηλώσει στεφανιαία νόσο ή άλλα προβλήματα υγείας.

Αυτοί που είναι ανταγωνιστικοί, φιλόδοξοι και πολύ καλά οργανωμένοι. Εκμεταλλεύονται το χρόνο σοφά και αποτελεσματικά. Αγαπούν να θέτουν στόχους και να αναλαμβάνουν δράση. Κινούνται έξω από τη ζώνη άνεσής τους και ξεπερνούν τα όριά τους. Είναι εργασιομανείς και τηρούν τις προθεσμίες. Είναι επίσης πρόθυμοι να βοηθήσουν τους άλλους.

man in black shirt standing in front of woman in black shirt

Εκτός όμως από τα θετικά χαρακτηριστικά υπάρχουν και αρνητικά. Σε αυτό τον τύπο προσωπικότητας οι άνθρωποι νιώθουν συχνά άγχος και ανησυχία. Δεν ικανοποιούνται εύκολα από τη δουλειά τους και για αυτό αλλάζουν συχνά δουλειές, πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα κάπου αλλού. Νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση από τη ζωή τους γενικότερα. Κάνουν συνειδητές επιλογές και είναι ανυπόμονοι. Μπορεί να φέρονται επιθετικά και παρορμητικά για να επιτύχουν αυτό που θέλουν, για να είναι οι καλύτεροι σε ότι κάνουν. Ωστόσο, αυτή η επιθετικότητα μερικές φορές προέρχεται από το γεγονός ότι αγνοούν τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων. Μπορεί να είναι συνεχώς σε εγρήγορση και να θυμώνουν ή να απογοητεύονται εύκολα.

Το άτομο με προσωπικότητα τύπου-Α είναι πιο πιθανό να εστιάζει στην κοινωνική του αποδοχή, στα επαγγελματικά επιτεύγματα στην ζωή του και την αυτοεκτίμηση. Αυτό το άτομο είναι συχνά πιο αυταρχικό, ανυπόμονο και επιρρεπές σε συναισθήματα οργής. Αυτό το είδος της προσωπικότητας βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε σχέση με τον άλλο τύπο. Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου-Α έχουν κυρίως την ακόλουθη συμπεριφορά και στάση στην ζωή:

Αντιμετωπίστε το άγχος

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τύπου Α είναι η υψηλή τάση για άγχος. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας είναι συνήθως ανήσυχοι και αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση στην καθημερινή τους ζωή. Για να αντιμετωπίσετε αυτό το άγχος, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η αναπνοή και η μετανόηση. Επίσης, προσπαθήστε να εστιάσετε στο παρόν και να μην ανησυχείτε για το μέλλον.

Διαχειριστείτε την ανταγωνιστικότητα

Η προσωπικότητα τύπου Α συνοδεύεται συχνά από υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Οι άνθρωποι με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας θέλουν να είναι οι καλύτεροι σε ό,τι κάνουν και να ξεπεράσουν τους άλλους. Για να διαχειριστείτε αυτήν την ανταγωνιστικότητα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σκοπός της ζωής δεν είναι μόνο η νίκη. Μάθετε να εκτιμάτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες των άλλων και να συνεργάζεστε μαζί τους αντί να τους ανταγωνίζεστε.

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας

Οι άνθρωποι με προσωπικότητα τύπου Α συνήθως αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια στην επίτευξη των στόχων τους και στην ικανοποίηση των αναγκών των άλλων. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και να φροντίζετε για τις δικές σας ανάγκες και ευεξία. Κάντε χρόνο για τα χόμπι σας, τις ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και την αναζήτηση ισορροπίας στη ζωή σας.

Αναπτύξτε την επικοινωνία

Η προσωπικότητα τύπου Α μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και συγκρούσεις στις σχέσεις. Είναι σημαντικό να αναπτύξετε τις δεξιότητες επικοινωνίας σας για να μπορείτε να εκφράζετε τις ανάγκες και τις απόψεις σας με σαφήνεια και σεβασμό. Μάθετε να ακούτε τους άλλους και να δίνετε σημασία στις απόψεις τους. Η αποτελεσματική επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ενίσχυση των σχέσεων.

women, friends, meadow

Ζήστε τη ζωή με ισορροπία

Τελικά, είναι σημαντικό να ζείτε τη ζωή σας με ισορροπία. Μην επιτρέπετε στην ανταγωνιστικότητα και το άγχος να σας κατακλύσουν. Βρείτε τον χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους και τις απολαύσεις της ζωής. Επιδιώξτε την ευεξία σας και την ικανοποίηση των προσωπικών σας στόχων. Με ισορροπημένη ζωή, θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις που προκύπτουν από την προσωπικότητα τύπου Α.

Συνοψίζοντας, η προσωπικότητα τύπου Α μπορεί να είναι προκλητική, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση μπορείτε να ζήσετε μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή. Ακολουθήστε τις συμβουλές αυτού του άρθρου και μάθετε να αναπτύσσετε τις δεξιότητες και τις στρατηγικές που χρειάζεστε για να ζήσετε με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας. Μην ξεχνάτε ότι η προσωπικότητα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του ποιοι είμαστε και μπορούμε πάντα να εξελιχθούμε και να αλλάξουμε.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk