ΥΓΕΙΑ

Προβλήματα στον Ύπνο: Πώς συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Μπορεί να έχετε πρόβλημα με τον ύπνο όταν είστε υγιείς. Αλλά ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν χρόνια πριν λάβετε τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, του πιο συνηθισμένου είδους άνοιας.

Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι ποιο έρχεται πρώτο. Πιθανότατα, ο κακός ύπνος και η άνοια επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Σημάδια προβλημάτων ύπνου


Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όταν κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας απαλλάσσεται από πράγματα που δεν χρειάζεστε. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, συσσωρεύονται ουσίες που μοιάζουν με πλάκες. Ο ύπνος σας βοηθά επίσης να μάθετε και να αποθηκεύετε αναμνήσεις. Και η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε προβλήματα να κάνετε αυτά τα πράγματα εάν έχετε διαταραγμένο ύπνο.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο:

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε
Υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας
Ξυπνήστε πολύ το βράδυ
Σταματήστε τον ύπνο σας πολύ νωρίς
Ταραγμένος το βράδυ (γνωστό ως ηλιοβασίλεμα)
Διαταραχές ύπνου και άνοια
Ορισμένες κοινές διαταραχές ύπνου συνδέονται με την άνοια.

Αυπνία. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, μέρη του εγκεφάλου σας αλλάζουν. Ορισμένοι από αυτούς τους τομείς σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Και η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να διαγνωστείτε με άνοια εάν έχετε πρωτοπαθή αϋπνία. Τότε είναι που η έλλειψη ύπνου σας δεν προκαλείται από κάτι άλλο, όπως η κατάθλιψη ή η χρήση ναρκωτικών.

Οι πιθανότητές σας να νοσήσετε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ αυξάνονται εάν έχετε πρωτοπαθή αϋπνία και δεν έχετε συμπληρώσει την ηλικία των 40 ετών.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA). Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε άνοια εάν το έχετε. Είναι όταν οι μύες στο λαιμό σας χαλαρώνουν όταν κοιμάστε. Εάν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε πολύ καλά τη νύχτα, ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να πάρει αρκετό αέρα. Αυτό λέγεται υποξία. Θα έχετε επίσης σπασμένο ύπνο αν ξυπνήσετε λαχανιάζοντας.

Εάν έχετε αυτά τα πράγματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε:

Προβλήματα παραμονής συγκεντρωμένοι
Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
Πιο αργές κινήσεις που μπορούν να επηρεάσουν κινήσεις όπως το να σηκώνεις πράγματα και να γράφεις
Εμφάνιση άνοιας σε ηλικία νωρίτερα από την κανονική
Πιο σοβαρά προβλήματα εγκεφάλου
Άλλες καταστάσεις υγείας, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk