ΕΛΛΑΔΑ

Παύλος Μαρινάκης: Μετά τη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Μέλημα μας το κράτος να επιστρέφει χρήματα στους πολίτες

Οι Δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολίασε τις πρόσφατες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και συνδικαλιστών από τα σώματα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον Μαρινάκη, η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και την αποκατάσταση αδικιών που υπήρξαν στο παρελθόν.

Η Πολιτική της Κυβέρνησης

Ο Μαρινάκης ανέφερε ότι όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και οι υπουργοί και υφυπουργοί είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια αύξησης του εισοδήματος των πολιτών. Ο τρόπος που διατίθενται τα χρήματα, σημείωσε, καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και δεν είναι αποτέλεσμα αναρτήσεων και δηλώσεων. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Αυτή, είπε ακόμα, «δεν ήταν η πρώτη ή η τελευταία ανακοίνωση για τους ένστολους. Θα κινηθούμε σε αντίστοιχη λογική και για αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς. Κάθε τι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και υπάρχουν δημοσιονομικά δεδομένα. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω. Δεν ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτική με όρους δημοφιλίας και επικοινωνίας. Ανάγκες έχουν όλοι και οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και δεν πρέπει να χαθούμε από τη μεγάλη εικόνα. Και στην επόμενη ΔΕΘ θα έχουμε θετικές ανακοινώσεις για τους πολίτες».

Η Κατάσταση των Νεότερων Γενεών

Ειδική αναφορά έκανε ο Μαρινάκης στην κατάσταση που βιώνουν οι νεότερες γενιές, οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω της πολιτικής της πλειοδοσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συμβεί ξανά μια παρόμοια κατάσταση, προκειμένου οι νέοι να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που έχει σχηματιστεί.

Για τις τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών: «Δεν θα ασκούμε κυβερνητική πολιτική με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας.

Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε ούτε στην δεκαετία του 80 ούτε στην δεκαετία των μνημονίων. Το ένα έφερε το άλλο. Αντιλαμβάνομαι την θετική διάθεση των βουλευτών. Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και δεσμεύονται από τις συλλογικές του αποφάσεις».

Αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

Μέσα από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση δημιουργήθηκαν περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας και αντιμετωπίστηκε με αποτελεσματικό τρόπο, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η φοροδιαφυγή με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έσοδα του Κράτους, χωρίς να έχει αυξηθεί ούτε ένας φορολογικός συντελεστής. Μέλημά μας το πλεόνασμα της απόδοσης της οικονομίας να επιστρέφεται, στα όρια του δημοσιονομικού χώρου, στους πολίτες, είτε με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών –θυμίζουμε ότι έχουμε μειώσει 73 άμεσους και έμμεσους φόρους από το 2019– είτε με άμεσες κινήσεις που ενισχύουν το σύνολο των πολιτών.

Από το 2023 έως σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χορηγήσει αυξήσεις συνολικά στο δημόσιο, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με επιπλέον 1,3 μισθούς για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.

Προχωρούμε, παράλληλα, σε στοχευμένες κινήσεις σε ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και οι ένστολοι.

Θυμίζω ότι μόλις τους τελευταίους μήνες θεσπίσαμε ειδικά μισθολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών για άγονες θέσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ από 1η Ιανουαρίου ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό – και πάντοτε κινούμενη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία – η Κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει σημαντικά μέτρα για όλους τους ένστολους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κ.ά.). Με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ενστόλων, ενώ από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπλέον, από την 1η Ιουλίου όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις) θα ενισχυθούν, περαιτέρω, με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

Ένστολοι
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στις 28 Μαρτίου, προέβη σε συνολικές ανακοινώσεις που αφορούσαν το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε πρώτη φάση, η μισθολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου του 2025 και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου του 2025.

Εντός των επόμενων μηνών, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους, οι οποίες θα κυμαίνονται από 13% έως και 20%.

Οι αυξήσεις θα εξαρτώνται: από τον βαθμό, τη θέση ευθύνης, την άσκηση Διοίκησης και την κατηγορία.

Το 60%, περίπου, της ενίσχυσης είναι αποτέλεσμα της εξοικονόμησης που δημιουργείται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας από τον εξορθολογισμό της Δομής και της Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της «Ατζέντας 2030».

Το υπόλοιπο 40% περίπου της ενίσχυσης, αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που έχει ήδη ανακοινωθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των Ένστολων.

«Από την 1η Απριλίου ξεκινά μια δίκαιη μισθολογική μεταρρύθμιση για όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι ως ένα απλό οικονομικό μέτρο. Αλλά ως μια ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους ακοίμητους φρουρούς της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι αυξήσεις αυτές αποτελούν την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στο ρόλο που επιτελούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στη συμβολή τους στη διασφάλιση της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας: «Επεξεργαζόμαστε τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού μας προσωπικού, που από την πλευρά του συμβάλλει και αυτό στον τομέα της άμυνάς μας».

Η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί. Οι εξοικονομήσεις θα διευρυνθούν και το προϊόν, επί τη βάσει της αρχής που καθιερώνεται, θα επαναδιανεμηθεί.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα αυξήσεων στις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων:

Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων (ΑΣΕΙ), θα λάβει ετήσια αύξηση 3.540 ευρώ, τον πρώτο χρόνο μετά την αποφοίτησή του.
Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΑΣΕΙ) μετά από 18 χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ.
Σμηνίας από τη Σχολή Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) θα λάβει ετήσια αύξηση 2.760 ευρώ.
Δεκανέας ΕΠΟΠ με 3 μόλις χρόνια υπηρεσίας θα λάβει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως από τον Ιούνιο του 2024 έχει θεσμοθετηθεί:

Ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ύψους 24 εκατ. ευρώ και
Ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

newsok

Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο - Ιστορικά Βίντεο & Βιογραφίες - Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk