ΥΓΕΙΑ

Παιδικός Καρκίνος: Οι πιο συνηθισμένες μορφές – Ύπουλα συμπτώματα

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει παιδιά και εφήβους. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τον καρκίνο με τους ενήλικες, η αλήθεια είναι ότι και τα παιδιά μπορούν να πάσχουν από αυτήν την ασθένεια. Στο σημερινό άρθρο, θα εξετάσουμε τις πιο συνηθισμένες μορφές παιδικού καρκίνου και τα ύπουλα συμπτώματα που πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς.

Λευχαιμία

Η λευχαιμία είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου που επηρεάζει τα παιδιά. Πρόκειται για μια ασθένεια του αίματος όπου οι κακοήθεις κύτταρα αναπτύσσονται στον μυελό των οστών. Οι παιδικές λευχαιμίες μπορούν να είναι ακούσιες (αυτές που εμφανίζονται χωρίς γνωστή αιτία) ή συστηματικές (αυτές που σχετίζονται με γενετικές ανωμαλίες).

Οι ύπουλοι συμπτώματα της λευχαιμίας συχνά παραβλέπονται αρχικά, καθώς μπορούν να μοιάζουν με συνήθεις λοιμώξεις. Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν τα εξής συμπτώματα:

  • Συχνά πυρετός και λοίμωξη
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Απώλεια βάρους
  • Προβλήματα με την αναπνοή
  • Προβλήματα με την αιμορραγία

Νευροβλαστώματα

Τα νευροβλαστώματα είναι κακοήθη όγκοι που προέρχονται από τα νευρικά κύτταρα. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, τον σπονδυλικό στήλη και άλλα μέρη του νευρικού συστήματος. Τα παιδιά με νευροβλαστώματα μπορεί να παρουσιάσουν τα εξής συμπτώματα:

  • Κεφαλαλγία
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Εμετό και ζάλη
  • Προβλήματα με την όραση και την ακοή
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα

Οστεοσάρκωμα

Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου των οστών που επηρεάζει τα παιδιά. Αυτός ο καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στους εφήβους και επηρεάζει κυρίως τα μεγάλα οστά του σώματος, όπως οι μύες και οι οστούνες.

Οι γονείς πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να παρατηρούν τα εξής συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία οστεοσαρκώματος:

  • Πόνος και οίδημα στον πόνο
  • Περιορισμένη κίνηση
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Απώλεια βάρους
  • Προβλήματα με την ούρηση

Νεφροβλαστώματα

Τα νεφροβλαστώματα είναι κακοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στους νεφρούς. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι σπάνιος, αλλά μπορεί να επηρεάσει παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να παρατηρούν τα εξής συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία νεφροβλαστώματος:

  • Πόνος στην περιοχή του κοιλιακού
  • Πρήξιμο στο πρόσωπο και τα πόδια
  • Παρουσία αίματος στα ούρα
  • Απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση

15 Φεβρουαρίου 2024 – Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου 2024

Tη μέρα αυτή τονίζουμε τον ζωτικό ρόλο των γονέων, καθώς και των οικογενειακών γιατρών και των παιδίατρων, στην έγκαιρη ανίχνευση των παιδικών καρκίνων. Κανείς δεν είναι πιο έτοιμος να επενδύσει στην ευημερία των παιδιών του από τους γονείς. Γνωρίζοντας τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα ορισμένων μορφών καρκίνου και προσέχοντάς τους, θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας.

Παγκοσμίως, περισσότερα από 1000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο κάθε μέρα. Οι πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις δημιουργούν πολύ υψηλές πιθανότητες επιβίωσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπου πάνω από το 80% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα επιβιώσουν. Ωστόσο, μόνο το 20% περίπου των παιδιών που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο θα επιβιώσει σε ορισμένες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ, πάνω από το 70% όλων των παιδιών με διάγνωση καρκίνου πέθαναν το 2022 . Σε αντίθεση με τον καρκίνο στην ενήλικη ζωή, οι υποκείμενοι παράγοντες που συμβάλλουν στον παιδικό καρκίνο είναι ελάχιστα κατανοητοί και μόνο ένα μικρό κλάσμα των παιδικών καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι η ανάρρωση αυτών των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των συστημάτων υγείας να διασφαλίζουν την έγκαιρη διάγνωση, την έγκαιρη παραπομπή και την κατάλληλη θεραπεία. Η επίτευξη αυτού είναι ιδιαίτερα δύσκολη στις πολλές χώρες της Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικές καταστροφές και πολιτική αστάθεια.

Το 2018, ο ΠΟΥ ξεκίνησε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τον Παιδικό Καρκίνο (GICC). Ο κύριος στόχος του είναι να μειώσει το χάσμα επιβίωσης έως το 2030, διασφαλίζοντας ότι τουλάχιστον το 60% των παιδιών με καρκίνο παγκοσμίως θα επιβιώσουν από τη διάγνωσή τους. Το GICC είναι μια συνεργατική προσπάθεια που περιλαμβάνει τον ΠΟΥ σε παγκόσμια, περιφερειακή και ειδική κλίμακα για κάθε χώρα, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude.

Αυτός ο φιλόδοξος στόχος μπορεί να επιτευχθεί κυρίως με την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, έτσι ώστε οι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας –ή ακόμα και οι γονείς– να είναι σε θέση να εντοπίσουν τα πρώιμα σημάδια του παιδικού καρκίνου και ένα σύστημα παραπομπής να κατευθύνει το παιδί στην εξειδικευμένη φροντίδα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του. Εκτός από τη θεραπεία, τα παιδιά χρειάζονται επίσης εστιασμένη προσοχή για τη συνεχή σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη και τη διατροφική τους ευεξία. Αυτό απαιτεί φροντίδα από μια αφοσιωμένη, διεπιστημονική ομάδα.

Οι γονείς, οι γενικοί ιατροί και οι παιδίατροι διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην έγκαιρη ανίχνευση του παιδικού καρκίνου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα ορισμένων μορφών καρκίνου και να είστε σε επιφυλακή για αυτά στα παιδιά σας.

Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η λευχαιμία ήταν ο πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 0–19 ετών το 2022 (1). Ένας ανεξήγητος υψηλός πυρετός είναι το πιο κοινό σημάδι λευχαιμίας. Είναι επίσης ένα κοινό σημάδι λεμφώματος.

Το ρετινοβλάστωμα, ένας όγκος του ματιού, είναι ένας άλλος συχνός καρκίνος στα παιδιά. Είναι κρίσιμο να βρεθεί αυτός ο όγκος στα αρχικά του στάδια για την πρόληψη της τύφλωσης. Η διεύρυνση των ματιών είναι το πιο κοινό σημάδι. Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι επίσης αρκετά συχνοί στα παιδιά. Τα σημεία και τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και αύξηση της περιφέρειας κεφαλής στα βρέφη.

Ας συνεισφέρουμε όλοι σε ένα μέλλον όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ζήσει μια πλήρη, υγιή ζωή, ανεξάρτητα από το πού γεννιέται. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου δεν αφορά μόνο την ευαισθητοποίηση και την έκφραση υποστήριξης προς τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο, τους επιζώντες και τις οικογένειές τους. Αυτή η ημέρα είναι επίσης ένα κάλεσμα προς τον καθένα από εμάς να παίξει ρόλο στη μάχη κατά του παιδικού καρκίνου.

Συμπεράσματα

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Οι γονείς πρέπει να είναι επιφυλακτικοί και να παρατηρούν τυχόν ύπουλα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία καρκίνου στο παιδί τους. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία είναι κρίσιμες για την επιβίωση και την ανάρρωση των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτήν τη δύσκολη μάχη.