Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – Όμηρος: “Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο”
H Παγκόσμια Ημέρα Ποιήσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 21η Μαρτίου. Η αρχική της έμπνευση ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, o οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες.
Ο Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης στην UNESCO, πρότεινε η 21η Μαρτίου να κηρυχτεί η Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης. Στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, τον Οκτώβρη του 1999, κηρύχθηκε επισήμως.
Ο ποιητής είναι το άτομο που δημιουργεί ποίηση. Σύμφωνα με τον σημαντικό Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουΐς Μπόρχες, «ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους», είναι όμως και η έκφραση της ψυχής.
Ο αρχαίος ποιητής μας Όμηρος είχε γράψει στην ραψωδία υ, στίχο 18 της Οδύσσειας: Τέτλαθι δη, κραδίη και κύντερον άλλο ποτ’ έτλης – Κράτα καρδιά μου, πολύ σκληρότερο έχεις βαστάξει πόνο.
Η Ανθρώπινη Αντοχή και Οδύσσεια του Πόνου, ο ποιητής Όμηρος απεικονίζει με μοναδικό τρόπο την ανθρώπινη αντοχή και την ικανότητα του ανθρώπου να αντέχει σε δυσκολίες και πόνο. Ο ήρωας της ιστορίας, Οδυσσέας, βιώνει πολλά εμπόδια και αντιμετωπίζει πολλές δοκιμασίες κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά από μια μακρά περιπλάνηση.
Ο Οδυσσέας αντιμετωπίζει συνεχώς τον πόνο και την απώλεια, αλλά παραμένει ανθεκτικός. Η ψυχή του διατηρείται ακέραιη και ανυποχώρητη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Αυτή η ανθρώπινη αντοχή και δύναμη της ψυχής του επιτρέπει στον Οδυσσέα να συνεχίσει να προχωράει παρά τα πάντα και να επιστρέψει στην πατρίδα του.
Η Οδύσσεια είναι μια ιστορία γεμάτη από πόνο και δοκιμασίες, αλλά τελικά ο Οδυσσέας ανταμείβεται για την αντοχή και την πίστη του. Μετά από χρόνια περιπλάνησης και αγώνα, επιστρέφει στην Ιθάκη και επανενώνεται με την οικογένειά του. Αυτή η τελική ανταμοιβή αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη αντοχή και η δύναμη της ψυχής μπορούν να ξεπεράσουν κάθε πόνο και δυσκολία.