ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πάλι από την Αρχή: Τα βήματα για να αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο στη ζωή σας

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να αναρωτιέται: “Πού πήγε ο καιρός;” ή θρηνώντας, “Τι έκανα με τον εαυτό μου;” Δεν είσαι μόνος. Αυτά τα συναισθήματα συχνά αποκαλύπτουν μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των πράξεών μας και των αξιών μας. Είναι μια λεπτή αλλά βαθιά αποσύνδεση που μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε παρασυρμένοι, με λίγα να δείξουμε για τις προσπάθειές μας. Όταν ακούω πελάτες να μιλούν για χαμένο χρόνο, ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ώστε να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε εκ νέου τις καθημερινές τους ενέργειες με τις πρωταρχικές τους αξίες.

Η γνωστική ασυμφωνία είναι φυσιολογική

Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τον όρο γνωστική ασυμφωνία . Αναφέρεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία οι σκέψεις μας δεν ταιριάζουν με τις πράξεις μας (Festinger 1957). Στη συνέχεια είτε αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας είτε αλλάζουμε τις σκέψεις μας, αφού είτε θα εξαλείψουμε την αρνητική κατάσταση του νου.

Για παράδειγμα, αν εκτιμώ την ουσιαστική σύνδεση με τον σύζυγό μου, αλλά στη συνέχεια συνειδητοποιήσω ότι περνάω μεγάλο μέρος του χρόνου μας μαζί κάνοντας αλόγιστη κύλιση στο τηλέφωνό μου, είτε θα βρω τρόπους να μειώσω τη χρήση του τηλεφώνου μου και να αυξήσω τη σύνδεση (να αλλάξω τη συμπεριφορά μου) είτε Θα εκλογικεύσω τη χρήση του τηλεφώνου μου λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη μέση ενός μεγάλου έργου» ή «Είναι και αυτός στο τηλέφωνό του, οπότε δεν είναι κάτι σπουδαίο» (αλλάξτε τις σκέψεις μου).

Όταν οι αξίες και οι πράξεις μας δεν ευθυγραμμίζονται, συνήθως βιώνουμε κάποιο επίπεδο γνωστικής ασυμφωνίας. Ίσως παρατηρήσετε κάποιο είδος εσωτερικής σύγκρουσης επειδή εκτιμάτε την αποφασιστικότητα αλλά δεν μπορείτε να μπείτε σε μια ρουτίνα άσκησης. Ή ίσως εκτιμάτε τη δέσμευση αλλά νιώθετε συνεχές άγχος επειδή δεν ακολουθείτε τις υποσχέσεις που έχετε δώσει στον εαυτό σας κάθε μέρα. Μπορεί ακόμη και να δικαιολογήσετε τις συμπεριφορές σας στον εαυτό σας ή στους άλλους (“Είμαι πολύ απασχολημένος κάθε μέρα για να βρίσκω χρόνο για το γυμναστήριο.”). Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι αναζητάτε την έγκριση των άλλων και όταν επιβεβαιώνουν τις πράξεις σας, νιώθετε κάποια ανακούφιση.

Όλοι περνάμε από γνωστική ασυμφωνία για διαφορετικές πεποιθήσεις, αξίες και σκέψεις. Είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Αλλά όταν παρατηρήσουμε ότι δεν ζούμε τη ζωή που θέλουμε ή ότι βιώνουμε συνεχώς εσωτερική σύγκρουση, άγχος για τις πράξεις μας (ή τις αδράνειές μας), τη δικαιολόγηση των συμπεριφορών μας ή την επικύρωση που ζητάμε από τους άλλους, είναι καιρός να το αντιμετωπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε. -επί.

Για να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις ενέργειές μας, μου αρέσει να καθοδηγώ τους πελάτες μου στα ακόλουθα βήματα. Κάποια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να γίνουν από άλλα, αλλά αν αφιερώσετε χρόνο για να ξεκαθαρίσετε τις αξίες σας και να αξιολογήσετε με ακρίβεια πώς ξοδεύετε τον χρόνο σας, θα είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε την αλλαγή που επιθυμείτε. Πάρτε ένα σημειωματάριο ή ημερολόγιο για να ξεκινήσετε.

1. Ξεκαθαρίστε τις βασικές σας αξίες. Οι βασικές αξίες είναι σαν ένα φίλτρο μέσω του οποίου παίρνετε αποφάσεις. Προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με το εάν κάτι είναι κατάλληλο για εσάς. Ξεκινήστε δημιουργώντας κουτιά για κάθε έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής σας, όπως επαγγελματικό (που περιλαμβάνει σχολείο και εργασία), σχέσεις (που περιλαμβάνει οικογένεια και φίλους), σωματική υγεία (που περιλαμβάνει άσκηση) και χόμπι/αναψυχή (που περιλαμβάνει οτιδήποτε κάνει για διασκέδαση ή αναψυχή). Χρησιμοποιήστε την παρακάτω λίστα αξιών για να προσδιορίσετε τις τρεις βασικές σας αξίες σε κάθε τομέα της ζωής σας. Οι βασικές αξίες περιλαμβάνουν, αριστεία, πάθος, συνεργασία , σεβασμό, πρόοδο, ακεραιότητα, περιπέτεια, θάρρος, προσαρμοστικότητα, δημιουργικότητα , συμπόνια, επίτευγμα, ειλικρίνεια, δέσμευση, ελευθερία, αυθεντικότητα , ομορφιά, φιλία , σοφία , αποφασιστικότητα, ευγνωμοσύνη , δικαιοσύνη Ισότητα, Τόλμη, Κοινότητα.

2.Κάντε έναν έλεγχο χρόνου. Χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα σχεδιασμού, το ημερολόγιο ή τη μνήμη σας , σημειώστε όλα όσα κάνατε τις τελευταίες δύο ημέρες, από το πότε ξυπνήσατε μέχρι το πότε κοιμηθήκατε. Συμπεριλάβετε επίσης όλα τα μικρά πράγματα, όπως το να κάνετε κύλιση, να διαβάζετε μερικές σελίδες στο βιβλίο σας, να ακούτε ένα podcast ενώ μετακινείστε, να απαντάτε σε email και να μιλάτε/να στέλνετε μηνύματα με την αδερφή σας.

3.Κατηγοριοποιήστε κάθε εργασία/δραστηριότητα με τον τομέα της ζωής που αντιστοιχεί. Για παράδειγμα, η ακρόαση ενός podcast μπορεί να είναι ευχάριστη, ενώ η απάντηση σε email μπορεί να είναι επαγγελματισμός. Μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε βάζοντας ένα “P” για την επαγγελματική, “R” για τις σχέσεις, “PH” για τη σωματική υγεία και “H/L” για τα χόμπι/αναψυχή δίπλα σε κάθε δραστηριότητα.

4.Κάντε έναν έλεγχο αξιών. Δίπλα σε κάθε δραστηριότητα, αξιολογήστε πόσο ευθυγραμμισμένη είναι με τις βασικές σας αξίες σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιώντας μια κλίμακα 0-10, όπου το 0 σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου ευθυγραμμισμένο και το 10 σημαίνει ότι είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο, βαθμολογήστε κάθε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, αν μια από τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες ήταν «απάντηση σε email» και μια από τις βασικές μου αξίες για τον επαγγελματικό τομέα της ζωής μου είναι το πάθος, θα το βαθμολογούσα με 1, καθώς δεν είναι κάτι που με πάθος είναι να κάνω. Εάν ένα από τα χόμπι/δραστηριότητές μου αναψυχής είναι το CrossFit και μία από τις βασικές μου αξίες για αυτόν τον τομέα της ζωής είναι η περιπέτεια, θα το βαθμολογούσα με 6.

5.Σκεφτείτε τους αριθμούς σας. Ποια μοτίβα παρατηρείτε; Ίσως παρατηρήσετε ότι πολλές από τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες βαθμολογούνται χαμηλά ενώ τα χόμπι/δραστηριότητές σας αναψυχής είναι υψηλά. Πού περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας; Για παράδειγμα, ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο σας σε δραστηριότητες χαμηλής ή υψηλής αξίας; Είναι η μέρα σας ισορροπημένη μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών της ζωής ή αφιερώνεται μεγάλο μέρος του χρόνου σας σε έναν τομέα; Κάντε οποιεσδήποτε σημειώσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις σας.

6.Τι αλλαγές πρέπει να κάνετε; Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις σας, πού βλέπετε την ανάγκη για τη μεγαλύτερη αλλαγή; Εάν είστε συγκλονισμένοι επειδή φαίνεται ότι χρειάζονται πολλές αλλαγές, εστιάστε πρώτα σε ένα πράγμα. Ποια αλλαγή θα είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο; Και αν αυτό εξακολουθεί να είναι συντριπτικό, σκεφτείτε ένα μικρό βήμα που θα μπορούσατε να κάνετε αμέσως που θα σας οδηγήσει στην αλλαγή.

Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της γνωστικής ασυμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την ευθυγράμμιση των αξιών και των πράξεών μας. Καθώς πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής, είναι σύνηθες να βιώνουμε στιγμές εσωτερικής σύγκρουσης, δυσφορίας και δικαιολόγησης όταν οι συμπεριφορές μας ξεφεύγουν από τις βαθιές πεποιθήσεις και τις αξίες μας.

ΠΗΓΗ:PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk