ΥΓΕΙΑ

Terry Fox: Ο αθλητής που έδωσε ελπίδα στη μάχη κατά του καρκίνου

Ο Terry Fox ήταν ένας αξιοθαύμαστος καναδός αθλητής, ο οποίος έδωσε μια νέα πνοή στη μάχη κατά του καρκίνου. Αφού αντιμετώπισε τη δυσάρεστη πραγματικότητα της απώλειας του ποδιού του λόγω της νόσου, αποφάσισε να εμπνεύσει τους συμπατριώτες του και να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα του καρκίνου.

O  Καναδός αθλητής, ανθρωπιστής και ακτιβιστής στην έρευνα για τον καρκίνο, το 1980, με το ένα πόδι να είχε ακρωτηριαστεί λόγω καρκίνου, ξεκίνησε ένα τρέξιμο από Ανατολή προς Δύση για να συγκεντρώσει χρήματα και να ευαισθητοποιήσει για την έρευνα για τον καρκίνο. Αν και η εξάπλωση του καρκίνου του τον ανάγκασε τελικά να τερματίσει την αναζήτησή του μετά από 143 ημέρες και 5.373 χιλιόμετρα (3.339 μίλια), και τελικά του κόστισε τη ζωή, οι προσπάθειές του είχαν ως αποτέλεσμα μια διαρκή, παγκόσμια κληρονομιά. Το ετήσιο Terry Fox Run , το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1981, έχει αυξηθεί για να συμμετάσχει εκατομμύρια συμμετέχοντες σε περισσότερες από 60 χώρες και τώρα είναι ο μεγαλύτερος ημερήσιος έρανος στον κόσμο για την έρευνα για τον καρκίνο. Πάνω από 850 εκατομμύρια C$ συγκεντρώθηκαν στο όνομά του από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Terry Fox met with Prime Minister Pierre Trudeau July 2, 1980

Ο Φοξ ήταν δρομέας αποστάσεων και μπασκετμπολίστας για το γυμνάσιο του Πορτ Κοκίτλαμ , που τώρα πήρε το όνομά του, και το Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ . Το δεξί του πόδι ακρωτηριάστηκε το 1977 αφού διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα , αν και συνέχισε να τρέχει χρησιμοποιώντας τεχνητό πόδι. Έπαιξε επίσης μπάσκετ με αμαξίδιο στο Βανκούβερ, κατακτώντας τρία εθνικά πρωταθλήματα.

Το 1980, ξεκίνησε τον Μαραθώνιο της Ελπίδας, έναν αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει χρήματα για την έρευνα για τον καρκίνο. Ήλπιζε να συγκεντρώσει ένα δολάριο από κάθε έναν από τους 24 εκατομμύρια ανθρώπους του Καναδά και τα κατάφερε.

Ο Fox είχε συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύρια δολάρια (που ισοδυναμεί με 5 εκατομμύρια δολάρια το 2021) όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον Μαραθώνιο. Οι δωρεές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι τον Απρίλιο είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 23 εκατομμύρια δολάρια (που ισοδυναμεί με 66 εκατομμύρια δολάρια το 2021).

Υποστηρικτές  από όλο τον κόσμο πλημμύρισαν το Fox με γράμματα και μάρκες υποστήριξης.  Ήταν τέτοια η φήμη του που μια επιστολή που απευθυνόταν απλώς στον “Terry Fox, Canada” παραδόθηκε με επιτυχία.

Τον Σεπτέμβριο του 1980, η Fox ανακηρύχθηκε σε μια ειδική τελετή ως Σύντροφος του Τάγματος του Καναδά . Ήταν το νεότερο άτομο που τιμήθηκε έτσι.

Τους επόμενους μήνες, ο Fox έλαβε πολλαπλές θεραπείες χημειοθεραπείας, αλλά η ασθένεια συνέχισε να εξαπλώνεται. Καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, οι Καναδοί ήλπιζαν σε ένα θαύμα και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ έστειλε ένα τηλεγράφημα λέγοντας ότι προσευχόταν για τον Φοξ. Οι γιατροί στράφηκαν σε πειραματικές θεραπείες με ιντερφερόνη , αν και η αποτελεσματικότητά τους κατά του οστεογενούς σαρκώματος ήταν άγνωστη. Είχε μια ανεπιθύμητη αντίδραση στην πρώτη του θεραπεία,  αλλά συνέχισε το πρόγραμμα μετά από μια περίοδο ανάπαυσης.

Ο Fox εισήχθη ξανά στο Royal Columbian Hospital στο New Westminster στις 19 Ιουνίου 1981, με θωρακική συμφόρηση και εμφάνισε πνευμονία. Έπεσε σε κώμα και πέθανε στις 28 Ιουνίου 1981.  Η κυβέρνηση του Καναδά διέταξε να κατέβουν οι σημαίες σε όλη τη χώρα στο μεσίστιο, μια άνευ προηγουμένου τιμή που συνήθως επιφυλάχθηκε για πολιτικοί. Απευθυνόμενος στη Βουλή των Κοινοτήτων , ο Τριντό είπε: «Σε πολύ σπάνια συμβαίνει στη ζωή ενός έθνους το θαρραλέο πνεύμα ενός ατόμου να ενώνει όλους τους ανθρώπους στον εορτασμό της ζωής του και στο πένθος του θανάτου του… Εμείς μην τον σκέφτεστε ως έναν που νικήθηκε από την ατυχία, αλλά ως έναν που μας ενέπνευσε με το παράδειγμα του θριάμβου του ανθρώπινου πνεύματος επί των αντιξοοτήτων».

Ο Terry Fox ήταν ένας αληθινός ήρωας για την κοινότητα του Καναδά και για όλο τον κόσμο. Η αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του καρκίνου έχει εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τη νόσο με αισιοδοξία και δύναμη. Η ιστορία του Terry Fox μας υπενθυμίζει τη σημασία της αλληλεγγύης και της αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Παρότι ο Terry Fox έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, η κληρονομιά του ζει μέσα από το έργο που πραγματοποίησε. Η επιμονή και η αυτοθυσία του είναι πηγή έμπνευσης για όλους μας, καθώς μας υπενθυμίζει ότι με αποφασιστικότητα και αγάπη μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Ο Terry Fox θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως ένα παράδειγμα θάρρους και ανθρωπιάς. Η προσφορά του στην καταπολέμηση του καρκίνου θα συνεχίσει να επηρεάζει και να εμπνέει τις μελλοντικές γενιές.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk