Ο Σκηνοθέτης της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων εξομολογείται: “Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, δεν επιθυμούσα να διχάσω”
Ο Σκοπός της Τελετής Έναρξης
Ο Τομά Ζολί, σκηνοθέτης της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξη για τις προθέσεις του κατά τη δημιουργία του θεάματος. Η βασική του επιδίωξη δεν ήταν να κοροϊδέψει ή να σοκάρει το κοινό, αλλά να αποτυπώσει τη Γαλλία σε όλη της την ποικιλομορφία.
Μήνυμα Ενότητας και Αγάπης
«Αυτό που ήθελα ήταν να πω ότι είμαστε ένα τεράστιο “εμείς”», ανέφερε ο Ζολί. Στη Γαλλία, όλοι έχουμε το δικαίωμα να αγαπάμε όπως θέλουμε, να πιστεύουμε ή να μην πιστεύουμε σε κάτι, και γενικά να απολαμβάνουμε πολλά δικαιώματα. Το θέαμα προωθούσε τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης».
ο σκηνοθέτης σημείσε πως το θέαμα που παρουσίασε – για το οποίο δούλευε μαζί με τους συνεργάτες του για περίπου δύο χρόνια – προώθησε «τις δημοκρατικές ιδέες της συμπερίληψης ένταξης, της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της αλληλεγγύης». «Ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένταξης, δεν επιθυμούσα να διχάσω. Την εχθρότητα και το μίσος τα γνωρίζω από την παιδική μου ηλικία γιατί ήμουν θύμα παρενόχλησης. Πάντα ήθελα να καταπολεμήσω αυτήν την εχθρότητα μέσω του θεάτρου, που τιμά τη μοναδικότητα του καθενός».
Προσωπική Εμπειρία και Καλλιτεχνική Έκφραση
Ο Ζολί εξήγησε πως το μήνυμα αγάπης και ένταξης ήταν προσωπικό για εκείνον, καθώς από την παιδική του ηλικία είχε βιώσει εχθρότητα και παρενόχληση. Η τέχνη ήταν πάντα το μέσο του για την καταπολέμηση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, και μέσω του θεάτρου ήθελε να τιμήσει τη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου.
Προετοιμασία και Ομαδική Εργασία
Η δημιουργία της τελετής ήταν το αποτέλεσμα δουλειάς δύο ετών με τους συνεργάτες του. Η ομάδα εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει ένα θέαμα που θα προωθούσε τις αξίες της συμπερίληψης και της ενότητας, χωρίς να διχάσει το κοινό.