ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ: Από ταπεινές ρίζες στην ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου – Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, οι σπουδές και οι πολιτικές του θέσεις

Ταπεινές Αρχές και Δύσκολα Παιδικά Χρόνια

Ο Σερ Κιρ Στάρμερ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει τις ρίζες του σε μια ταπεινή οικογένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως εργαλιοποιός, ενώ η μητέρα του ήταν νοσοκόμα. Αυτές οι εμπειρίες διαμόρφωσαν το χαρακτήρα του και την προσέγγισή του στην πολιτική.

Πήρε το όνομά του από τον πρώτο ηγέτη των Εργατικών, Keir Hardie, έζησε μια δύσκολη παιδική ηλικία μεγαλώνοντας σε δύσκολες συνθήκες στην πόλη Oxted της ζώνης επιβατών του Surrey.

Η μητέρα του, Τζο, είχε μια σπάνια πάθηση που την άφησε με μια οδυνηρά εξουθενωτική μορφή ρευματοειδούς αρθρίτιδας που απαιτούσε συχνή νοσηλεία, ενώ ο μικρότερος αδελφός του, Νικ, είχε μαθησιακές δυσκολίες.

Ο πατέρας του, Rodney, εν τω μεταξύ, ήταν μια απόμακρη, μη επικοινωνιακή φιγούρα που απαγόρευε στα παιδιά να ακούν ποπ μουσική ή να παρακολουθούν τηλεοπτικές εκπομπές όπως το Tiswas ή το Starsky And Hutch και που μισούσε τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Ωστόσο, οι δυσκολίες στο σπίτι δεν τον εμπόδισαν να τα πάει καλά στο σχολείο – περνώντας το 11-plus για να κερδίσει μια θέση στο Reigate Grammar School, ενώ η ανδρεία του στον αθλητισμό και τη μουσική του χάρισε το παρατσούκλι «Superboy» από τα αδέρφια του.

Ακαδημαϊκή και Νομική Καριέρα

Ο Στάρμερ σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και στη συνέχεια στην Οξφόρδη. Η καριέρα του ως δικηγόρος χαρακτηρίστηκε από έντονη δέσμευση για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα. Η σταδιοδρομία του στο χώρο της νομικής τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο αυστηρούς και επιμελείς δικηγόρους της γενιάς του.

Αποφασισμένος να απομακρυνθεί από το υπόβαθρο της μικρής του πόλης, κέρδισε μια θέση στο Λιντς για να σπουδάσει νομικά – ένα μάθημα που επιλέχθηκε κυρίως για να ευχαριστήσει τους γονείς του – κάνοντάς τον το πρώτο μέλος της οικογένειάς του που πήγε στο πανεπιστήμιο.

Κατά καιρούς ένιωθε άβολα στο νέο του περιβάλλον – ενώ οι συμφοιτητές του μιλούσαν με γνώσεις σχετικά με τον κλάδο του επαγγέλματος που ήλπιζαν να ακολουθήσουν, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε καν συναντήσει ποτέ δικηγόρο και είχε ελάχιστη ιδέα για το τι έκαναν.

Απάντησε απλώς δουλεύοντας σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον, με τις προσπάθειές του να ανταμείβονται με ένα πτυχίο πρώτης τάξεως και μια θέση στην Οξφόρδη σε μεταπτυχιακό στο αστικό δίκαιο.

Αναμειγνυόταν επίσης όλο και περισσότερο στην πολιτική, βοηθώντας στη διεύθυνση του Socialist Alternatives, ενός σκοτεινού τροτσκιστικού περιοδικού, και έγραφε άρθρα που διακήρυσσαν ένθερμα ότι ο Καρλ Μαρξ είχε «φυσικά» δίκιο.

Το 1990 ήταν μεταξύ μιας ιδεαλιστικής ομάδας προοδευτικών δικηγόρων που σχημάτισαν τους Doughty Street Chambers, ειδικευμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα, με τις μισές υποθέσεις τους είτε να πληρώνονται με νομική συνδρομή είτε δωρεάν.

Έκανε επανειλημμένα ταξίδια σε χώρες της Κοινοπολιτείας στην Καραϊβική και την Αφρική για να εκπροσωπήσει κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή, έργο που τον βοήθησε να κερδίσει το βραβείο QC of the Year, και τάχθηκε κατά της εισβολής της κυβέρνησης Μπλερ στο Ιράκ το 2005.

Ταυτόχρονα, διέψευσε τη συμβατική εικόνα του «αριστερού δικηγόρου» υπηρετώντας ως σύμβουλος της Ένωσης Αρχηγών Αστυνομικών Υπαλλήλων και του νεοσύστατου Αστυνομικού Συμβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας και το 2008 διορίστηκε διευθυντής της εισαγγελίας.

Μεταξύ των αξιοσημείωτων αποφάσεων στις οποίες συμμετείχε ήταν η κατηγορία του υπουργού του υπουργικού συμβουλίου, Chris Huhne, επειδή προσπάθησε να αποφύγει τα σημεία υπέρβασης ταχύτητας και την ταχεία δίωξη των παραβατών μετά τις ταραχές του 2011 στο Λονδίνο και σε άλλες αγγλικές πόλεις.

Από την Νομική στην Πολιτική

Το 2008, ο Στάρμερ έκανε τη μετάβαση από τη νομική πρακτική στην εισαγγελία, όπου απέκτησε φήμη ως αυστηρός και επιμελής εισαγγελέας. Οι εμπειρίες του τόσο στην παιδική του ηλικία όσο και στη νομική καριέρα έχουν διαμορφώσει τις πολιτικές του θέσεις. Ιδιαίτερα, οι απόψεις του για τον πληθωρισμό και την κρατική χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αντανακλούν την δέσμευσή του για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Πολιτικές Θέσεις και Όραμα

Οι εμπειρίες του Στάρμερ, από την ταπεινή του αρχή μέχρι την κορυφή της πολιτικής σκηνής, έχουν διαμορφώσει τις πολιτικές του θέσεις. Δίνει έμφαση σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και η επαρκής χρηματοδότηση του NHS, ενώ η δέσμευσή του για δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει ακλόνητη.

Όπως σημειώνει το Associated Press αυτό που έκανε ο Στάρμερ ήταν να μετακινήσει τους Τόρις προς τον μεσαίο χώρο. Αυτό που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους ήταν αλλαγή και αποκατάσταση της σταθερότητας στη δημόσια ζωή για να δώσει στη Βρετανία «το φως του ήλιου της ελπίδας.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk