ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου παίρνει αποστάσεις από τον Μπάιντεν: Ο πόλεμος δεν θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι μας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου της χώρας στη Γάζα «δεν έχουν αλλάξει», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με μια ειρηνευτική πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την οποία είπε ότι υπέβαλε το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε ότι η Χαμάς έχει υποβαθμιστεί σε σημείο που δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιήσει το είδος της επίθεσης που παρατηρήθηκε στις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε τον τρέχοντα πόλεμο. Μέρος της συμφωνίας, είπε, θα περιλαμβάνει εκεχειρία και ανταλλαγή ομήρων, ενώ το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται έναν οριστικό τερματισμό των μαχών.

Ήταν ίσως το πιο απομακρυσμένο που πήγε ο Μπάιντεν λέγοντας στο Ισραήλ ότι οι δηλωμένοι στόχοι του για την επιχείρησή του στη Γάζα έχουν εκπληρωθεί και ότι έφτασε η ώρα να σταματήσουν οι μάχες.

Η πρόταση έγινε δεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Τα Ηνωμένα Έθνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην πρόταση Μπάιντεν.

Από την πλευρά της, η Χαμάς είπε ότι βλέπει το σχέδιο «θετικά» και είναι έτοιμη «να αντιμετωπίσει θετικά και εποικοδομητικά κάθε πρόταση που βασίζεται σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Οι Παλαιστίνιοι, που εκτοπίστηκαν από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη νότια Γάζα, επιχειρούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα μέσω ενός ισραηλινού σημείου ελέγχου, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως φαίνεται από την κεντρική Λωρίδα της Γάζας στις 15 Απριλίου.

Τι θα σήμαιναν άλλοι επτά μήνες πολέμου για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και τον κόσμο
Ωστόσο, μια δήλωση από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού το Σάββατο ανέφερε ότι οι στόχοι του Ισραήλ – «η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ» – θα πρέπει να εκπληρωθούν πριν μπορεί να ξεκινήσει μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ότι αυτοί οι όροι πληρούνται προτού τεθεί σε εφαρμογή μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν είναι αρχή», ανέφερε η δήλωση.

Η δήλωση του Σαββάτου επανέλαβε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα σχόλια του Γραφείου του Ισραηλινού Πρωθυπουργού (PMO) που έγιναν λιγότερο από μία ώρα αφότου ο Μπάιντεν παρουσίασε την ειρηνευτική πρόταση την Παρασκευή, με τον Νετανιάχου να επιμένει ότι η χώρα δεν θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς και να επιστραφούν όλοι οι όμηροι.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει εσωτερική πίεση, τόσο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο τραπέζι όσο και από τους υπουργούς του κόμματός του να μην υποχωρήσουν στους αρχικούς πολεμικούς στόχους του Ισραήλ. Οι οικογένειες των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι τον προτρέπουν εν τω μεταξύ να αποδεχθεί την πρόταση.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid έγραψε το Χ Σάββατο ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ «δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαντική ομιλία του Προέδρου Μπάιντεν».

Ο Λάπιντ είπε ότι πρόσφερε στον Νετανιάχου ένα «δίχτυ ασφαλείας», λέγοντας ότι θα τον υποστήριζε στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας ομήρων εάν οι ακροδεξιοί υπουργοί Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ και Μπέζαλελ Σμότριτς αποχωρούσαν από την κυβέρνηση.

Ο Gvir, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, είχε προηγουμένως απειλήσει ότι θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό του Νετανιάχου εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός προτού το Ισραήλ επιτύχει τους κηρυγμένους πολεμικούς του στόχους.

Επίσης, στην ομιλία του το Σάββατο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στις εντάσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση, κάνοντας απευθείας έκκληση στους απλούς Ισραηλινούς να εκφράσουν την υποστήριξή τους για μια συμφωνία ομήρων που θα κατέληγε σε κατάπαυση του πυρός.

«Ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι στο Ισραήλ που δεν θα συμφωνήσουν με αυτό το σχέδιο και θα ζητήσουν να συνεχιστεί ο πόλεμος επ’ αόριστον. Κάποιοι, άλλοι ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό», είπε.

Η διεθνής πίεση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Νετανιάχου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα έχει αυξηθεί, καθώς η σύγκρουση πλησιάζει στον ένατο μήνα της.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk