ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου επιμένει να πραγματοποιήσει την εισβολή στη Ράφα, ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι θα ήταν λάθος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κλιμάκωσε τη δέσμευσή του να εισβάλει στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, η οποία είναι γεμάτη με περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

“Θα συμβεί. Υπάρχει μια ημερομηνία», είπε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη δήλωση τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν πει ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν λάθος και απαίτησε να δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων. Ο Νετανιάχου μίλησε καθώς Ισραηλινοί διαπραγματευτές βρίσκονται στο Κάιρο και συζητούν τις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν την Κυριακή από το Khan Younis, μια άλλη πόλη στη νότια Γάζα, τερματίζοντας μια βασική φάση του πολέμου. Οι αξιωματούχοι της άμυνας λένε ότι ανασυντάσσονται ενόψει της ώθησης στη Ράφα. Οι Παλαιστίνιοι που επισκέφθηκαν το Χαν Γιουνίς τη Δευτέρα είπαν ότι η πόλη είναι πλέον αβίωτη, δίνοντάς τους μικρή ευκαιρία να επιστρέψουν αμέσως. Πολλοί έχουν καταφύγει στη Ράφα.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τον πόλεμο ξεπέρασε τους 33.200, με σχεδόν 76.000 τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το υπουργείο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στον απολογισμό του, αλλά λέει ότι γυναίκες και παιδιά αποτελούν τα δύο τρίτα των νεκρών.

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και κρατώντας ομήρους περίπου 250 ανθρώπους.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk