Ο Μακρόν λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία
Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μειωθεί στο μηδέν, σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε τη Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντίπαλο που δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία εάν νικούσε τα στρατεύματα του Κιέβου στη διετή σύγκρουση , προτρέποντας τους Ευρωπαίους να μην είναι «αδύναμοι» και να έτοιμο να απαντήσει.Ο Μακρόν προκάλεσε διαμάχη τον περασμένο μήνα, αφού είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον, με πολλούς ηγέτες να αποστασιοποιούνται από αυτό, ενώ άλλοι, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
«Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα μειωθεί στο μηδέν», είπε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη που απευθύνεται κυρίως σε εγχώριο κοινό, αφού οι ηγέτες της γαλλικής αντιπολίτευσης επέκριναν τα σχόλιά του ως πολεμικά. Ο Μακρόν είπε ότι διαφωνεί «βαθιά» με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. “Σήμερα, όταν αποφασίζουμε να απόσχουμε ή να καταψηφίσουμε την υποστήριξη στην Ουκρανία, δεν επιλέγουμε την ειρήνη, αλλά την ήττα. Είναι διαφορετικά”, είπε.
Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, απαντώντας στις νέες απειλές του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ετοιμότητα της Ρωσίας για πυρηνικό πόλεμο, δήλωσε ότι η Γαλλία είναι «πυρηνική δύναμη» και είναι ακατάλληλο να κάνεις τέτοιες απειλές όταν «έχεις πυρηνικά όπλα».
Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε σε συνεντεύξεις του στα τηλεοπτικά κανάλια TF1 και France 2 ότι είναι ακατάλληλο να εκπέμπονται τέτοιες απειλές όταν «έχεις πυρηνικά όπλα».
Είπε ότι όταν πρόκειται για πυρηνικά όπλα, δεν χρειάζεται να καυχιόμαστε, καθώς αυτό επιβάλλει «σε εμάς την ευθύνη να μην κλιμακώσουμε ποτέ».
“Πρέπει πρώτα και κύρια να νιώθουμε προστατευμένοι, γιατί είμαστε πυρηνική δύναμη. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ένα δόγμα [για τη χρήση πυρηνικών όπλων], είπε ακόμη.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποκάλεσε τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντίπαλο που δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία εάν νικούσε τα στρατεύματα του Κιέβου στη διετή σύγκρουση, προτρέποντας τους Ευρωπαίους να μην είναι «αδύναμοι» και να ετοιμαστούν να απαντήσουν.
Ο Μακρόν προκάλεσε διαμάχη τον περασμένο μήνα, αφού είπε ότι δεν μπορούσε να αποκλείσει την ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία στο μέλλον, με πολλούς ηγέτες να αποστασιοποιούνται από αυτό, ενώ άλλοι, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, εξέφρασαν την υποστήριξή τους.
«Εάν η Ρωσία κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η αξιοπιστία της Ευρώπης θα πέσει στο μηδέν», δήλωσε ο Μακρόν σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Οι δηλώσεις του για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία επικρίθηκαν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ως «μιλιταριστικές», με τις οποίες ο Γάλλος πρόεδρος δεν συμφωνεί.
«Σήμερα, η καταψήφιση ή η αποχή από την υποστήριξη της Ουκρανίας δεν επιλέγει την ειρήνη, αλλά την ήττα. Αυτό είναι διαφορετικό», είπε.
Όπως γράφει το πρακτορείο «Reuters», το κύριο γαλλικό κόμμα της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγέτης είναι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, απέφυγε να ψηφίσει στο κοινοβούλιο τη συμφωνία ασφαλείας που υπέγραψε η Γαλλία με την Ουκρανία πριν από λίγες ημέρες. Η υπεραριστερά καταψήφισε την εν λόγω συμφωνία.
«Εάν ο πόλεμος επεκταθεί στην Ευρώπη, θα έφταιγε η Ρωσία, αλλά αν αποφασίσαμε να είμαστε αδύναμοι, αν αποφασίσαμε σήμερα να μην απαντήσουμε, θα ήταν επιλογή ήττας. Και δεν το θέλω αυτό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με το Reuters.
Σημείωσε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να μην χαράξει κόκκινες γραμμές, οι οποίες θα σήμαιναν στο Κρεμλίνο την αδυναμία της Ευρώπης και θα την ενθαρρύνουν να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλησε να διευκρινίσει τι μπορεί να σημαίνει η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που ενδιαφέρει τον Πρόεδρο Πούτιν και η απάντηση σε αυτό θα είναι ένα είδος ορατότητας για τον Πούτιν.
«Έχω λόγους να μην είμαι ακριβής», είπε.
Ο Πρόεδρος Μακρόν έδειξε επίσης ότι η Γαλλία δεν θα εξαπολύει ποτέ επίθεση κατά της Ρωσίας και ότι το Παρίσι δεν θα πολεμήσει τη Μόσχα παρά το γεγονός ότι η Ρωσία εξαπολύει επιθετικές επιθέσεις κατά των γαλλικών συμφερόντων στη Γαλλία και στο εξωτερικό.
Υποστήριξε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται ισχυρότερη υποστήριξη από τους συμμάχους.
«Ειρήνη δεν σημαίνει συνθηκολόγηση της Ουκρανίας, η επιθυμία για ειρήνη δεν σημαίνει ήττα». Η επιθυμία για ειρήνη δεν σημαίνει εγκατάλειψη της Ουκρανίας», είπε.
Ο Μακρόν υποστήριξε ότι οι πληροφορίες ότι ακύρωσε την επίσκεψή του στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας δεν είναι αληθινές.
«Αυτό είπε η Ρωσία. Μην τους πιστεύετε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Τι είχε προηγηθεί;
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι η Ρωσία είναι τεχνικά προετοιμασμένη για έναν πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, αυτό θα θεωρηθεί ως σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.
Στις 10 Μαρτίου, οι New York Times σημείωσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοίμαζαν μια «μη πυρηνική» απάντηση στα τέλη του 2022 εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα κατά της Ουκρανίας.
Στις 9 Μαρτίου, το CNN ανέφερε ότι στα τέλη του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει να «προετοιμάζονται αυστηρά» για το ενδεχόμενο η Ρωσία να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας.
Στις 29 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν απευθύνθηκε στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσίας, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την «πλήρη ετοιμότητα» των πυρηνικών δυνάμεων και προειδοποιώντας για τις συνέπειες εάν το ΝΑΤΟ αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία