ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν Αυξάνει την Πίεση στο Ισραήλ καθώς Μειώνεται η Υποστήριξη του Κόμματός του

Η Στάση του Ερντογάν για τη Χαμάς

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ένθερμους και σκληρούς επικριτές του Ισραήλ. Συχνά χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως τρομοκρατικό κράτος και δεν διστάζει να συγκρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό με τον Χίτλερ. Παράλληλα, εκφράζει επαίνους για τη Χαμάς, την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα που θεωρείται τρομοκρατική από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά όχι από την Τουρκία.

Η Διαφορά Απόψεων με τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ

Η στάση του Ερντογάν απέναντι στη Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα έντονο χάσμα μεταξύ της Τουρκίας και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. Αυτή η διαφορά απόψεων φάνηκε ξεκάθαρα όταν ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο μήνα στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν δήλωσε: «Δεν βλέπω τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. Αντίθετα, η Χαμάς είναι μια οργάνωση αντίστασης, της οποίας τα εδάφη είναι κατεχόμενα από το 1947 και η οποία υπερασπίζεται τα εδάφη της μετά την κατοχή… αν την αποκαλείτε ‘τρομοκρατική οργάνωση’, θα μας αναστατώσει».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σχόλιο του Ερντογάν για τη Χαμάς ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν περισσότερο για το εγχώριο κοινό του.

«Οι δυτικοί ηγέτες αυτή τη στιγμή γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Ερντογάν ουσιαστικά μιλάει για το εγχώριο κοινό του και για τη μουσουλμανική γειτονιά», δήλωσε ο Εβρέν Μπαλτά, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ozyegin στην Κωνσταντινούπολη.

Στο εσωτερικό, εξήγησε, ο Ερντογάν έχει συνδέσει επιτυχώς τη Χαμάς με

την παλαιστινιακή υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι η κριτική της Χαμάς μπορεί να μοιάζει σαν να ασκεί κριτική στην παλαιστινιακή υπόθεση. Το έντονο αίσθημα ενσυναίσθησης προς τους Παλαιστίνιους από το τουρκικό κοινό έχει δυσκολέψει τους πολιτικούς να ασκήσουν κριτική στη Χαμάς.

“Για τον Ερντογάν, η Χαμάς είναι Παλαιστίνη. Για την αντιπολίτευση, η Χαμάς δεν είναι Παλαιστίνη, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο πλαίσιο του πολιτικού λόγου”, είπε ο Μπαλτά.

Ο Ερντογάν συνέκρινε τη Χαμάς με τους «Kuvayi Milliye», τις εθνικιστικές πολιτοφυλακές που πολέμησαν κατά της ξένης κατοχής κατά τη διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου για την Ανεξαρτησία μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πιστέψτε με, αν ήταν πριν από 100 χρόνια, θα αποκαλούσαν επίσης τον Kuvayi Milliye τρομοκρατική οργάνωση, αντάρτη, αστείο, προδότη», είπε ο Ερντογάν στους νομοθέτες του κόμματός του τον Μάιο, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. «Αυτό το έθνος στάθηκε πάντα δίπλα στους καταπιεσμένους».

Οι Επιδράσεις στην Εσωτερική Πολιτική της Τουρκίας

Η υποστήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς δεν είναι μόνο μια εξωτερική πολιτική θέση, αλλά έχει και σημαντικές επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας. Η σκληρή στάση του απέναντι στο Ισραήλ και η υποστήριξη στη Χαμάς έχουν ως στόχο να κατευνάσουν την εσωτερική πολιτική βάση του, η οποία είναι ευαίσθητη σε ζητήματα που αφορούν τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει κριτική από δυτικούς επικριτές, οι οποίοι θεωρούν ότι ο Ερντογάν προχωρά υπερβολικά στην υποστήριξη της Χαμάς.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk