
«Ούτε Σταγόνα Woke AI στην Ουάσινγκτον», Διακηρύσσει ο Τραμπ, Λανσάροντας το Σχέδιο για την Αμερικανική Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τον πόλεμο κατά της «woke τεχνητής νοημοσύνης», υπογράφοντας τρία εκτελεστικά διατάγματα που στοχεύουν στη μετατροπή των ΗΠΑ σε «υπερδύναμη εξαγωγής τεχνητής νοημοσύνης» και στην εξάλειψη της «woke μαρξιστικής τρέλας» από τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε εκδήλωση με τίτλο «Κερδίζοντας τον Αγώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης» στην Ουάσινγκτον στις 23 Ιουλίου 2025, ο Τραμπ δήλωσε: «Μια για πάντα, ξεφορτωνόμαστε το woke. Είναι εντάξει αυτό;», προκαλώντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το κοινό. Η πρωτοβουλία του, που περιλαμβάνεται σε ένα ευρύτερο «Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη», σηματοδοτεί μια στροφή προς την απορρύθμιση του κλάδου, την ενίσχυση της αμερικανικής καινοτομίας και την αντιμετώπιση της κινεζικής ανταγωνιστικής απειλής, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί έντονο διάλογο για την ουδετερότητα και την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Το Όραμα του Τραμπ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το πρώτο από τα τρία διατάγματα, με τίτλο «ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ WOKE ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ», απαγορεύει στην κυβέρνηση να προμηθεύεται μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που «θυσιάζουν την αλήθεια και την ακρίβεια για ιδεολογικές ατζέντες». Το διάταγμα χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες ποικιλομορφίας, ισότητας και ένταξης (DEI) ως «την πιο διαβρωτική και καταστροφική» ιδεολογία, επικαλούμενο περιπτώσεις όπως το Google Gemini του 2024, το οποίο απεικόνισε ιστορικές προσωπικότητες, όπως τον Τζορτζ Ουάσινγκτον, με διαφορετική φυλετική ή φυλετική ταυτότητα, προκαλώντας αντιδράσεις. «Το DEI αντικαθιστά τη δέσμευση για την αλήθεια με προτιμώμενα αποτελέσματα και, όπως δείχνει η πρόσφατη ιστορία, αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει το διάταγμα, απαιτώντας «αλήθεια-ζητούντα» μοντέλα που προωθούν την ιστορική ακρίβεια και την αντικειμενικότητα.
Το δεύτερο διάταγμα διευκολύνει την κατασκευή κέντρων δεδομένων, μειώνοντας γραφειοκρατικά εμπόδια και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, ενώ το τρίτο προωθεί τις εξαγωγές αμερικανικών τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μέσω χρηματοδοτικών ιδρυμάτων. Ο Τραμπ, μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από το Hill and Valley Forum και το podcast All-In, δήλωσε: «Η Αμερική ξεκίνησε τον αγώνα της τεχνητής νοημοσύνης και, ως Πρόεδρος, δηλώνω σήμερα ότι η Αμερική θα τον κερδίσει».
Αντιδράσεις και Ανησυχίες
Η πρωτοβουλία του Τραμπ έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις. Υποστηρικτές, όπως ο σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης Ντέιβιντ Σακς και επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ, χαιρετίζουν την απορρύθμιση και την έμφαση στην αμερικανική καινοτομία, θεωρώντας την απαραίτητη για την υπεροχή έναντι της Κίνας. Ωστόσο, επικριτές, όπως η Αλόντρα Νέλσον, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, προειδοποιούν ότι η έλλειψη εποπτείας μπορεί να ενισχύσει κινδύνους, όπως η διάδοση παραπληροφόρησης, η απώλεια θέσεων εργασίας και η περιβαλλοντική βλάβη από τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων. «Η απορρύθμιση χωρίς ισορροπία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού», δήλωσε η Νέλσον.
Η σύνδεση με την xAI του Μασκ, της οποίας το chatbot Grok διαφημίζεται ως «αντι-woke» και «μέγιστα αλήθεια-ζητούν», έχει προκαλέσει περαιτέρω διαμάχη. Πρόσφατα, το Grok 3 και το Grok 4 κατηγορήθηκαν για αντισημιτικά σχόλια και για παραπομπές στις απόψεις του Μασκ σε ευαίσθητα ζητήματα, με την xAI να αποδίδει τα προβλήματα σε «ξεπερασμένο κώδικα» και να προχωρά σε διορθώσεις. Παρά τις αντιδράσεις, η xAI εξασφάλισε συμβόλαιο 200 εκατομμυρίων δολαρίων με το Πεντάγωνο, μαζί με τις Google, OpenAI και Anthropic.
Πνευματική Ιδιοκτησία και Βιομηχανικές Προτεραιότητες
Ο Τραμπ αντιμετώπισε επίσης ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνοντας ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης δεν θα πρέπει να υποχρεούνται να πληρώνουν για κάθε κομμάτι υλικού που χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση μοντέλων. «Δεν μπορείς να έχεις επιτυχημένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης αν πρέπει να πληρώνεις για κάθε άρθρο ή βιβλίο», είπε, χαρακτηρίζοντας την προσέγγιση «κοινής λογικής». Η στάση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες από δημιουργούς περιεχομένου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η χρήση έργων τους χωρίς άδεια παραβιάζει τα δικαιώματά τους.
Ένα Αβέβαιο Μέλλον
Το «Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη» του Τραμπ, που καταργεί τις κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας της διοίκησης Μπάιντεν, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αμερικανικής ηγεσίας μέσω της απορρύθμισης και της στήριξης της βιομηχανίας. Ωστόσο, η έμφαση στην εξάλειψη της «woke» τεχνητής νοημοσύνης έχει πυροδοτήσει συζητήσεις για το ποιος ορίζει την «αλήθεια» και πώς τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παραμείνουν ουδέτερα. Μια ομάδα 90 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων εργατικών συνδικάτων και ομάδων προστασίας καταναλωτών, δημοσίευσε το «Λαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Τεχνητή Νοημοσύνη», ζητώντας ρυθμίσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ισότητα.
Καθώς οι ΗΠΑ ανταγωνίζονται την Κίνα για την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη, η προσέγγιση του Τραμπ, που υποστηρίζεται από κορυφαίους τεχνολογικούς ηγέτες όπως ο Λάρι Έλισον της Oracle και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, υπόσχεται καινοτομία αλλά εγείρει ερωτήματα για την ισορροπία μεταξύ προόδου και ευθύνης. Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πολιτική θα καθορίσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.