ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Οι ηγέτες προειδοποιούν το Ισραήλ για την «καταστροφική» χερσαία επίθεση στη Ράφα

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία λένε «δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε οι άμαχοι» και προτρέπουν το Ισραήλ να «ακούει τους φίλους του».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες εντείνουν την πίεση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για χερσαία επίθεση στη Ράφα, καθώς η έξοδος από τη νότια πόλη της Γάζας που κάποτε κηρύχθηκε «ασφαλής ζώνη», η οποία φιλοξενεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό του θύλακα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Καθώς το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές και τα πυρά του πυροβολικού, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία εξέδωσαν κοινή δήλωση την Πέμπτη, καλώντας για «άμεση» ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προειδοποιώντας ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είχε «καταστροφικό» αντίκτυπο στους Παλαιστίνιους καταφύγιο στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε οι άμαχοι», είπαν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών, Άντονι Αλμπανέζε, Τζάστιν Τριντό και Κρίστοφερ Λούξον, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να ακούσει τους φίλους του».

Οι ηγέτες επεσήμαναν ότι πολλοί από τους πολίτες και τις οικογένειές τους ήταν μεταξύ των περίπου 1,4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, που οδηγήθηκαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη νοτιότερη πόλη της Γάζας από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε όλη τη Λωρίδα.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία άσκησαν επίσης πίεση στο Ισραήλ την Τετάρτη, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει επειγόντως εάν το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γάζα.

Σε κοινή επιστολή τους, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, Πέδρο Σάντσεθ και Λέο Βαράντκαρ, ανέφεραν ότι η επίθεση στον Ράφα αποτελεί «μια σοβαρή και επικείμενη απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως η διεθνής κοινότητα».

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει «να σταματήσει και να σκεφτεί σοβαρά» πριν ξεκινήσει την χερσαία εισβολή του στη Ράφα.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο, είπε: «Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να δούμε πώς μπορείς να κάνεις έναν πόλεμο μεταξύ αυτών των ανθρώπων. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε».

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρό , ο πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει μια «ανάμετρητη ανθρωπιστική καταστροφή», όπως έκανε η Ανναλένα Μπάερμποκ , η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ενός από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετωπίζει ευρεία καταδίκη για την άνευ όρων υποστήριξή του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, φέρεται να εκφράζει απογοήτευση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πίσω από κλειστές πόρτες.

Υπενθυμίζοντας τα σχόλια του Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι η απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν την τρέχουσα σύγκρουση ήταν «υπερβολική», ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell είπε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να μειώσει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ.

«Λοιπόν, αν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε τη δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων», είπε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Παρά τις πιέσεις από ξένες κυβερνήσεις και υπηρεσίες βοήθειας για να σταματήσει την προγραμματισμένη επιχείρηση Ράφα, το Ισραήλ επιμένει ότι πρέπει να σπρώξει στην πόλη κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και να εξαλείψει τα τάγματα της Χαμάς.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι την πλήρη νίκη και αυτό περιλαμβάνει μια ισχυρή δράση επίσης στη Ράφα, αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες μάχης», δήλωσε ο Νετανιάχου την Τετάρτη.

Εάν η επίθεση συνεχιστεί, ο κίνδυνος θηριωδιών είναι «σοβαρός, πραγματικός και υψηλός», δήλωσε η ειδική σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη της γενοκτονίας, Alice Wairimu Nderitu.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 28.576 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει 68.291 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ανέρχεται σε 1.139.