ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που οδηγείται σε ποινική δίκη – Θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου

Η πρώτη ποινική δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, αποφάσισε ο δικαστής την Πέμπτη – που σημαίνει ότι ο Τραμπ θα περάσει εβδομάδες στο δικαστήριο αντί να βρίσκεται στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς θα περιστρέφεται σε μια γενική εκλογική εκστρατεία κατά του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την ημερομηνία της δίκης αφού αρνήθηκε την προσπάθεια του Τραμπ να απορρίψει τις κατηγορίες που απορρέουν από πληρωμές σιωπηλών χρημάτων στη σταρ πορνό Στόρμι Ντάνιελς.

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τοντ Μπλανς προσπάθησε επανειλημμένα να αναβάλει την ημερομηνία της δίκης καθώς ο Τραμπ κοιτούσε από το τραπέζι της υπεράσπισης κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Πέμπτης στο ποινικό δικαστήριο του Μανχάταν.

«Έχουμε έντονες αντιρρήσεις σε αυτό που συμβαίνει σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου», είπε ο Μπλανς κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η οποία διήρκεσε περισσότερα από 90 λεπτά. «Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ πρόκειται να περάσει τώρα τους επόμενους δύο μήνες δουλεύοντας σε αυτή τη δοκιμή αντί να βγει στην προεκλογική εκστρατεία για πρόεδρος – δεν πρέπει να συμβεί σε αυτή τη χώρα».

Ο Μπλανς χαρακτήρισε την απόφαση «εντελώς εκλογική παρέμβαση», απηχώντας τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Τραμπ καθώς πήγαινε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η δίωξη από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, Δημοκρατικό, είχε πολιτικά κίνητρα.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες.

Ο Τραμπ δεν μίλησε στο δικαστήριο την Πέμπτη πέρα ​​από το να σκύψει και να ψιθυρίσει σε έναν από τους δικηγόρους του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

Καθώς έβγαινε από το δικαστήριο, ωστόσο, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι «θέλουν να με κρατήσουν ωραίο και απασχολημένο, ώστε να μην μπορώ να κάνω τόσο σκληρή προεκλογική εκστρατεία», υποσχόμενος να παρευρίσκεται στη δίκη του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να πηγαίνει στο μονοπάτι κάθε βράδυ.

«Επομένως, αντί να είμαι στη Νότια Καρολίνα και σε άλλες πολιτείες για προεκλογική εκστρατεία, έχω κολλήσει εδώ σε μια υπόθεση παρέμβασης στις εκλογές», είπε. «Κανείς δεν έχει δει ποτέ κάτι παρόμοιο σε αυτή τη χώρα».