ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία, Ιρλανδία και Ισπανία αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη – Θυμός στο Ισραήλ

Η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοίνωσαν την Τετάρτη την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, επικαλούμενη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και την ανάγκη επίτευξης λύσης δύο κρατών για διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας πρέπει να βασίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre. «Ο πόλεμος είναι το χαμηλότερο σημείο στην παρατεταμένη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν ήταν τόσο σοβαρή εδώ και πολλά χρόνια».

Η Νορβηγία είπε ότι υπάρχει ευρεία διεθνής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη για λύση δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης μιας συντριπτικής ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτόν τον μήνα για να αναγνωριστούν οι Παλαιστίνιοι ως ικανοί να ενταχθούν στον παγκόσμιο οργανισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η απόφαση βασίζεται στην «ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη συνοχή».

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη», είπε ο Sánchez.

Οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι η αναγνώρισή τους ενός παλαιστινιακού κράτους θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε αμέσως την ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ από την Ιρλανδία και τη Νορβηγία ως απάντηση στις ανακοινώσεις της Τετάρτης.

Ο Κατς είπε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι μια ανταμοιβή για τη Χαμάς και το Ιράν και μια «αδικία στη μνήμη» όσων σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ δεν θα παραμείνει σιωπηλό μπροστά σε όσους υπονομεύουν την κυριαρχία του και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του», είπε ο Κατς.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, δήλωσε ότι η Ιρλανδία αναγνωρίζει κατηγορηματικά το Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπάρχει «με ασφάλεια και ειρήνη με τους γείτονές της». Ο Χάρις ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά αυτή τη στιγμή η Χαμάς στη Γάζα.

Ο Χάρις επεσήμανε την ιστορία της Ιρλανδίας και τη σημασία της αναγνώρισης από άλλα έθνη.

Το όραμα για ένα παλαιστινιακό κράτος που προτείνει η Νορβηγία δεν είναι ένα όραμα που ηγείται από τους μαχητές της Χαμάς που κυβερνούν τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, αλλά ένα όραμα που προέρχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή που είναι υπεύθυνη για τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Ο Νορβηγός Støre είπε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «δεν ήταν τόσο σοβαρή εδώ και πολλά χρόνια» και ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ένας τρόπος «υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που έχουν χάσει έδαφος σε αυτή την παρατεταμένη και βάναυση σύγκρουση».

«Εν μέσω ενός πολέμου, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική λύση που προσφέρει πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους: Δύο κράτη, που ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Støre. .

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk