ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα – Είναι ένα κραυγαλέο ψέμα»

Σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ στις 27 Ιουλίου 2025, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα – Είναι ένα κραυγαλέο ψέμα», απορρίπτοντας τις διεθνείς αναφορές για ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δηλώσεις του, που έγιναν παρουσία της Πόλα Γουάιτ, επικεφαλής του Faith Office του Λευκού Οίκου, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, καθώς έρχονται σε αντίθεση με εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ΟΗΕ, που τεκμηριώνουν σοβαρό υποσιτισμό και κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ισχυρισμοί του Νετανιάχου

Κατά την ομιλία του, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι η Χαμάς ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση, κατηγορώντας την ότι «κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν την προμηθεύει». Επέμεινε ότι το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει «ασφαλείς διαδρόμους» για τη διανομή βοήθειας, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη «να σταματήσουν να βρίσκουν δικαιολογίες». Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του Ισραήλ να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις «μέχρι την απελευθέρωση των ομήρων και την καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο έντονης διεθνούς πίεσης προς το Ισραήλ για την άρση των περιορισμών στην ανθρωπιστική βοήθεια, μετά την πρόσφατη απόφαση του Τελ Αβίβ να χαλαρώσει ορισμένους αποκλεισμούς, κατόπιν διπλωματικών πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η Ανθρωπιστική Κατάσταση στη Γάζα

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι τουλάχιστον 63 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο του 2025 από αίτια που σχετίζονται με τον υποσιτισμό στη Γάζα, ενώ χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, έχει επιδεινώσει δραματικά την πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό νερό και ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με τη UNICEF, πάνω από το 70% των κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, με 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους σε «καταστροφικό» επίπεδο πείνας, σύμφωνα με την κλίμακα IPC (Integrated Food Security Phase Classification).

Η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα παραμένει περιορισμένη λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ. Μια πρόσφατη έκθεση της USAID σημείωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία συστηματικής λεηλασίας της βοήθειας από τη Χαμάς, αν και η οργάνωση έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση σε ορισμένες περιπτώσεις. Η Χαμάς, από την πλευρά της, αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια διανέμεται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Διεθνείς Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου προκάλεσαν έντονη κριτική από διεθνείς οργανισμούς και χώρες. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζαρίκ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα», επισημαίνοντας ότι οι εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών βασίζονται σε επιτόπιες αξιολογήσεις. Η ΕΕ, μέσω της Ύπατης Εκπροσώπου για Εξωτερικές Υποθέσεις, Κάγια Κάλας, κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ανεμπόδιστη πρόσβαση της βοήθειας, ενώ η Γαλλία, που πρόσφατα αναγνώρισε την Παλαιστίνη, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση.

Αντιθέτως, ορισμένοι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως ο Αμερικανός Πρέσβης στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, υποστήριξαν τη θέση του Νετανιάχου, τονίζοντας ότι η Χαμάς φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση. Ωστόσο, ακόμη και στις ΗΠΑ, η στάση του Νετανιάχου έχει προκαλέσει διχογνωμίες, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει δυσαρέσκεια για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία και τη Γάζα, σύμφωνα με πηγές κοντά στον Λευκό Οίκο.

Η Πολιτική Διάσταση

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής του επιβίωσης, όπως αναφέρουν αναλυτές. Μια έρευνα των New York Times στις 11 Ιουλίου 2025 υποστηρίζει ότι ο Νετανιάχου έχει παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την επιτυχημένη επίθεση κατά του Ιράν τον Ιούνιο του 2025, που αύξησε τη δημοτικότητά του. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η άρνηση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για να διατηρήσει την υποστήριξη της δεξιάς πτέρυγας του εκλογικού του σώματος.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Νετανιάχου επισημαίνουν ότι η Χαμάς συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, επικαλούμενοι τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023. Υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος για να περιοριστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες της οργάνωσης, αν και η αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής παραμένει αμφιλεγόμενη.

Οι ισχυρισμοί του Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει πείνα στη Γάζα» έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, που τεκμηριώνουν μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Ενώ το Ισραήλ επιμένει ότι η Χαμάς ευθύνεται για την κακοδιαχείριση της βοήθειας, οι διεθνείς εκκλήσεις για άρση του αποκλεισμού και κατάπαυση του πυρός εντείνονται. Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει ένα σύνθετο ζήτημα, με γεωπολιτικές, ανθρωπιστικές και ηθικές διαστάσεις, που απαιτούν συντονισμένη διεθνή δράση για την αντιμετώπισή της.

author avatar
NewsOk
Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο & Ιστορικά Βίντεο