ΠΡΟΣΩΠΑ

Νίκος Ξυλούρης: Σαν σήμερα, πριν από 88 χρόνια, γεννήθηκε ο “Αρχάγγελος της Κρήτης”

Η Γέννηση του “Αρχάγγελου της Κρήτης” Νίκου Ξυλούρη

Φέτος συμπληρώνονται 88 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Ξυλούρη, του γνωστού και ως ‘Αρχάγγελου της Κρήτης’. Ο Ξυλούρης γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1936 στα Ανώγεια Ρεθύμνου, και η φωνή του άφησε ανεξίτηλο σημάδι στο ελληνικό τραγούδι.

Η Μουσική Πορεία του Νίκου Ξυλούρη

Από τα παραδοσιακά ριζίτικα κρητικά τραγούδια μέχρι τις ερμηνείες τραγουδιών σπουδαίων Ελλήνων συνθετών της δεκαετίας του ’70, ο Ξυλούρης συνδέθηκε με μοναδικές και αξέχαστες ερμηνείες. Η μουσική του πορεία στην Αθήνα σφραγίστηκε από τη συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στα έργα «Ριζίτικα» (1971) και «Χρονικό» (1969) σε στίχους του Κ.Χ. Μύρη.

Σύμβολο Αντίστασης

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη έγιναν σύμβολο αντίστασης. Οι εμφανίσεις του στην μπουάτ «Λήδρα» στην Πλάκα, μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, έμειναν στην ιστορία ως σημαντικές στιγμές της ελληνικής μουσικής και κοινωνικής αντίστασης.

Ο Θάνατος και η Κληρονομιά

Η καλλιτεχνική πορεία του Νίκου Ξυλούρη σταμάτησε απότομα με τον θάνατό του το 1980, σε ηλικία μόλις 44 ετών, όταν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Παρόλα αυτά, η κληρονομιά του συνεχίζει να ζει μέσα από τη μουσική του και τις αξέχαστες ερμηνείες του.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk