Νέο διάταγμα Τραμπ: Απαγορεύεται η μεταφορά τρανς φυλακισμένων στις γυναικείες φυλακές
Εισαγωγή στο διάταγμα
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε ένα διάταγμα που απαγορεύει τη μεταφορά ανδρών που δηλώνουν τρανς στις γυναικείες φυλακές. Αυτή η απόφαση επηρεάζει το 15% των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως τρανσέξουαλ.
Οι λόγοι πίσω από την απόφαση
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η απόφαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του Τραμπ να επιβεβαιώσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στην προηγούμενη θητεία του, είχε ήδη θέσει περιορισμούς στους τρανσέξουαλ κρατούμενους, ιδίως όσον αφορά τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη τους. Ωστόσο, η νέα διαταγή είναι πιο εκτενής και περιλαμβάνει και την παύση προγραμμάτων φαρμακευτικής αγωγής που αφορούν στη φυλομετάβαση.
Το διάταγμα απαιτεί να σταματήσει κάθε ιατρική περίθαλψη σε κρατουμένους για τη μετάβαση του φύλου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να δαπανώνται ομοσπονδιακά κονδύλια «για οποιαδήποτε ιατρική μέθοδο, θεραπεία ή φάρμακο με σκοπό την προσαρμογή της εμφάνισης ενός κρατουμένου σε εκείνη του αντίθετου φύλου».
Το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ, με τίτλο «Υπεράσπιση των γυναικών από τον εξτρεμισμό της ιδεολογίας του φύλου και αποκατάσταση της βιολογικής αλήθειας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», φαίνεται να απαιτεί την επανένταξη μόνο των διαφυλικών γυναικών, όχι των διαφυλικών ανδρών.
Συνήγοροι υπέρ των διαφυλικών ατόμων και των κρατουμένων επέκριναν το διάταγμα, λέγοντας ότι θα τους θέσει σε κίνδυνο. «Θα υπάρξουν βιασμοί και σωματικές επιθέσεις εξαιτίας αυτής της πολιτικής», δήλωσε η Σάνον Μίντερ, νομική διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Λεσβιών, η οποία έχει εκπροσωπήσει τρανσέξουαλ κρατούμενους.
Αντιδράσεις και υποστηρίξεις
Οι υποστηρικτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι η απόφαση Τραμπ προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στις γυναικείες φυλακές. Αντίθετα, οι πολέμιοι της νέας ρύθμισης αναφέρουν ότι επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των τρανς φυλακισμένων και παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Αν και η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, σημειώνει μια σημαντική κατεύθυνση στην πολιτική του προεδρικού γραφείου για θέματα φύλου και ταυτότητας.