ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέες ανακαλύψεις κάτω από τα νερά του Νείλου: Η Αρχαία πόλη του Ασουάν και η μυθική Ατλαντίδα

Η εκπληκτική ανακάλυψη

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ένα εκπληκτικό εύρημα κρυμμένο κάτω από τα νερά του Νείλου, φέρνοντας στο φως πολύτιμα αντικείμενα που ανήκουν σε μία εποχή που η πόλη του Ασουάν υπέστη καταστροφή από μία τεράστια πλημμύρα. Αυτή η ανακάλυψη αποκαλύπτει τη σημασία του Ασουάν, που πριν από περίπου 4.500 χρόνια ήταν ένας πολυσύχναστος κόμβος εμπορίου και στρατιωτικής δραστηριότητας.

Η ιστορία του Ασουάν

Ο Ασουάν, γνωστός για τον ρόλο του ως η νοτιότερη πόλη της Αιγύπτου, έχει μία πλούσια ιστορία γεμάτη πολιτισμό και ανάπτυξη. Τα λατομεία γρανίτη του τροφοδότησαν τη κατασκευή εκπληκτικών ναών, οβελίσκων και ακόμα και πυραμίδων. Οι έμποροι της εποχής αντάλλαξαν χρυσό, ξύλο και μπαχαρικά, κάνοντάς τον ένα κέντρο οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Η ανασκαφή

Μια πρόσφατη καταδυτική αποστολή Γάλλων και Αιγυπτίων αρχαιολόγων έχει φέρει στο φως μια συναρπαστική συλλογή αρχαίων αιγυπτιακών έργων τέχνης και γλυπτών. Αυτή η ανακάλυψη διαφωτίζει την ιστορία του Ασουάν και πιθανότατα θα προσφέρει νέες πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Aιγυπτίων. Μεγάλες περιοχές της ιστορίας μας, ολόκληρες τεχνολογίες και τρόποι ζωής, παραμένουν θαμμένες κάτω από τις πλημμύρες, περιμένοντας να ανακαλυφθούν.

Όπως αναφέρει η Live Science , αυτό το τμήμα του Ασουάν βυθίστηκε κατά την κατασκευή του Υψηλού Φράγματος του Ασουάν από το 1960 έως το 1970. Τα πρόσφατα αποκαλυφθέντα τεχνουργήματα περιλαμβάνουν βραχογραφίες που απεικονίζουν αρκετούς αρχαίους Αιγύπτιους Φαραώ και περίπλοκες ιερογλυφικές επιγραφές. Αυτή η αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε από τη Γαλλοαιγυπτιακή Αρχαιολογική Αποστολή, μια συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου και του γαλλικού Πανεπιστημίου Paul Valéry Montpellier, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου.

Ο στόχος αυτής της αποστολής ήταν να μελετήσει τους βραχώδεις σχηματισμούς μεταξύ της δεξαμενής Aswan και του High Dam. Με επικεφαλής τον Δρ. Chris Crassion από τη γαλλική πλευρά, η ομάδα αποκάλυψε αρκετούς πίνακες, γλυπτά και μινιατούρες των βασιλιάδων του Amenhotep III, Thutmose IV και Psamtik II. Το υπουργείο αποκάλυψε επίσης ότι τα γλυπτά είναι σε άριστη κατάσταση.

Η ομάδα πραγματοποίησε την αποστολή χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνικές κατάδυσης, αρχαιολογικής σάρωσης, φωτογραφίας, υποβρύχιου βίντεο, φωτογραμμετρίας και αρχαιολογικού σχεδίου για να εντοπίσει και να τεκμηριώσει τα βραχογραφήματα στην επιφάνεια των βράχων του Κονωσού είτε υποβρύχια είτε μερικώς βυθισμένα στα νερά του Νείλου. . Πρόσθεσαν ότι η αποστολή αυτή τη στιγμή εργάζεται για την παραγωγή τρισδιάστατων μοντέλων των σκαλισμάτων που ανακαλύφθηκαν και τη μελέτη τους. Είπαν ότι αυτή η έρευνα ανοίγει νέες δυνατότητες για την ανακάλυψη περισσότερων σκαλισμάτων και ιστορικών λεπτομερειών για την αρχαία Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το Ροδοσταυρικό Αιγυπτιακό Μουσείο , ο Αμενχοτέπ Γ’ κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, μέχρι το θάνατό του γύρω στο 1352 π.Χ. σε ηλικία 48 ετών. Όταν έγινε φαραώ, κληρονόμησε ένα πλούσιο, ισχυρό κράτος, εν μέρει λόγω της στρατιωτικής επιτυχίας του παππού του , Τούθμωση III. Ενταφιάστηκε μέσα στους ασβεστολιθικούς λόφους της Θηβαϊκής Νεκρόπολης, ένα νεκροταφείο στις όχθες του ποταμού Νείλου, απέναντι από το σύγχρονο Λούξορ. Δυστυχώς, ο νεκρικός ναός του Amenhotep III σχεδόν καταστράφηκε από τις πλημμύρες του Ασουάν. Ωστόσο, αυτή η τελευταία ανακάλυψη έχει πυροδοτήσει την ελπίδα ότι οι αρχαίοι θησαυροί μπορούν να ανακτηθούν.

Αυτά τα βραχογραφήματα δεν είναι οι μόνοι ενδιαφέροντες θησαυροί που ανακαλύφθηκαν ποτέ κοντά στο Ασουάν. Στις αρχές του 2024, το υπουργείο Τουρισμού της χώρας ανακοίνωσε την ανακάλυψη 33 τάφων στην πλαγιά ενός λόφου, που ξεδίπλωσαν πολλά συναρπαστικά σημεία σχετικά με τα ταφικά έθιμα και τις κοινωνικές ιεραρχίες των αρχαίων Αιγυπτίων.

Η νέα ανακάλυψη στον Νείλο, και ειδικά η περιοχή γύρω από τα νησιά Fila Al-Al’ali και Konossos, που συνδέεται με τις αρχαίες Αιγυπτιακές κατασκευές, ίσως να προσφέρει την απάντηση σε κάποιο από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά μυστήρια. Αν όντως η Ατλαντίδα υπήρξε, δεν αποκλείεται οι αρχαίοι Αιγύπτιοι να είχαν γνώση της, ή ακόμη και να ήταν οι τελευταίοι φορείς των πολιτιστικών κληρονομιών της.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η Ατλαντίδα μπορεί να αντιπροσωπεύει μια παραδοσιακή και ιστορική μνήμη, μεταβιβασμένη στις διάφορες αρχαίες κοινωνίες μέσω του χρόνου. Όταν ο Πλάτωνας ανέφερε την Ατλαντίδα στους διαλόγους του Τίμαιος και Κριτίας γύρω στο 360 π.Χ., σημείωσε ότι το νησί, που είχε βυθιστεί περίπου 9.000 χρόνια νωρίτερα , βρισκόταν πέρα ​​από τους «στύλους του Ηρακλή». Καθώς αυτή η αρχαία αναφορά πιστεύεται ότι είναι στα ακρωτήρια κοντά στο Γιβραλτάρ.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk