ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Ποιο είναι το ISIS-K που έκανε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση – Γιατί στόχευσε τη Ρωσία;

Ο κόσμος ξύπνησε με την είδηση ​​ενός φονικού πυροβολισμού σε μια συναυλία στη Μόσχα, το επίκεντρο των γεωπολιτικών δυνάμεων μετατοπίστηκε στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας-Χορασάν (ISIS-K), γνωστό και ως ISKP ή ISK, το οποίο ανέλαβε ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη διαδικτυακή πύλη ειδήσεων The Spectator Index, η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε από άνδρες με ρούχα παραλλαγής, φέρεται να στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 82 ανθρώπους. Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Ινδία έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής 60 θανάτους.

Γιατί το ISIS-K στόχευσε τη Ρωσία;

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών υπέδειξε μια προγραμματισμένη επίθεση που θα στόχευε μεγάλες συγκεντρώσεις, όπως η συναυλία. Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ακόμη και μια συμβουλή προς τους πολίτες τους στη Ρωσία και τις αρχές του Κρεμλίνου για το ίδιο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλέστηκε ειδικούς που ανέφεραν τη μακροχρόνια αντίθεση του ISIS-K στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως την αιτία πίσω από την επίθεση. «Το ISIS-K έχει στρέψει την προσοχή του στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», ανέφερε το Reuters ο Κόλιν Κλαρκ από το Soufan Center, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ουάσινγκτον.

Ο Μάικλ Κούγκελμαν του Κέντρου Γουίλσον στην Ουάσιγκτον φέρεται να είπε ότι το ISIS-K θεωρεί τη Ρωσία συνένοχο σε ενέργειες που καταπιέζουν τους μουσουλμάνους, με σημαντικό αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας στις τάξεις του να τρέφουν παράπονα κατά της Μόσχας.

Είναι σαφές ότι το ISIS-K αναζητά μια αναζωπύρωση και η στόχευση εθνών εκτός από το Αφγανιστάν θα το βοηθήσει να συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή.

Τι ξέρουμε για το ISIS-K;

Το ISIS-K είναι παράρτημα του κινήματος Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, το οποίο αναγνωρίζεται από την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Η ομάδα αποτελεί επίμονη απειλή για τα αμερικανικά και συμμαχικά συμφέροντα στη Νότια και Κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Business Standard.

Το «K» στο ISIS-K υποδηλώνει το Χορασάν, αντιπροσωπεύοντας την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, περιοχές όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί με μαχητές της Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν από το 2001, σύμφωνα με το Business Standard. 

Θεωρούνται οι πιο ριζοσπαστικοί και βίαιοι μεταξύ των τζιχαντιστικών φατριών στο Αφγανιστάν, αναφέρει το BBC.

Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2015 κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του IS στο Ιράκ και τη Συρία, το IS-K στρατολογεί μέλη τόσο από το Αφγανιστάν όσο και από το Πακιστάν, προσελκύοντας ιδιαίτερα απογοητευμένα άτομα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν που αντιλαμβάνονται τη δική τους ομάδα ως ανεπαρκώς ακραία, σύμφωνα με το BBC. Ιδρύθηκε από πρώην μέλη των Ταλιμπάν του Πακιστάν, των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και του Ισλαμικού Κινήματος του Ουζμπεκιστάν, το ISIS-K περιλαμβάνει πολλές εξτρεμιστικές οργανώσεις που δεσμεύονται να προωθήσουν τη ριζοσπαστική ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους και να δημιουργήσουν ερείσματα στο Αφγανιστάν για λογαριασμό του ISIS , αναφέρει το Business Standard. Το IS-K ανακήρυξε ξεχωριστό τμήμα του Πακιστάν τον Μάιο του 2019.

Στο απόγειό του, το IS-K διέθετε περίπου 3.000 μαχητές. Ωστόσο, οι συνεχείς αντιπαραθέσεις με τις ΗΠΑ, τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους Ταλιμπάν έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες.

Διαφορετικά από τους Ταλιμπάν, των οποίων το επίκεντρο είναι κυρίως εγχώριο, το IS-K δρα εντός του ευρύτερου δικτύου του IS, με στόχο να εκτελέσει επιθέσεις σε δυτικές, διεθνείς και ανθρωπιστικές οντότητες παγκοσμίως.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το ISIS-K έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 100 επιθέσεις με στόχο αμάχους στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, μαζί με περίπου 250 συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας των ΗΠΑ, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk