ΕΛΛΑΔΑ

Μονή Εσφιγμένου: Η Ένταση Ξαναφουντώνει

Η Αφορμή της Διαμαρτυρίας

Ένα νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της Αγιορείτικης Μονής Εσφιγμένου σημειώθηκε χθες, προκαλώντας ανησυχία και ένταση. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται για να εκφράσει την αντίθεσή του στην διαφαινόμενη νέα προσπάθεια εκκένωσης του χώρου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αφορμή για τη συγκέντρωση υπήρξε ένα επίσημο έγγραφο της αστυνομίας, με ημερομηνία 16 Ιουλίου, που ζητούσε την άμεση-ενδεχομένως και βιαίως- εκκένωση των μοναχών.

Η Αντίδραση των Πολιτών

Στην Ουρανούπολη, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι πρόκειται να περάσουν βαρέα οχήματα της αστυνομίας στο Άγιο Όρος για να γίνει πράξη η απομάκρυνση των μοναχών. Αυτές οι καταγγελίες και οι εντάσεις που προκύπτουν έχουν ιστορικό στο παρελθόν, προκαλώντας επεισόδια μεταξύ μοναχών, αλληλέγγυών τους και των αστυνομικών αρχών.

Το Ιστορικό των Επεισοδίων

Η κατάσταση στη Μονή Εσφιγμένου δεν είναι πρωτόγνωρη. Το 2017, υπήρξε απόφαση που καταδίκασε μοναχούς για προηγούμενα επεισόδια. Συγκεκριμένα, ο γέροντας Μεθόδιος και ο μοναχός Αντύπας καταδικάστηκαν σε 17 χρόνια φυλάκισης. Η δίκη των Εσφιγμενιτών έγινε στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε σημαντικό σημείο στην ιστορία των εντάσεων που περιβάλλουν τη Μονή.

Μια Μονή σε Συνεχή Ένταση

Η Μονή Εσφιγμένου συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των κοινωνικών και θρησκευτικών εντάσεων. Οι προσπάθειες εκκένωσης και οι αντιδράσεις που προκαλούν δείχνουν μια κατάσταση που δεν έχει ακόμη βρει τη λύση της. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα δείξουν αν θα υπάρξουν νέες εντάσεις ή αν θα βρεθεί ένας τρόπος ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος.

Οι υποστηρικτές των μοναχών πάντως δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις αρχές να τους απομακρύνουν με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται… 

Υπενθυμίζεται πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει πνευματικά το Άγιο Όρος, έχει εγκαταστήσει νέα αδελφότητα στη Μονή Εσφιγμένου και λογίζει τους μοναχούς της παλαιάς ως «αντάρτες».

?

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk