
Μητσοτάκης: Ταχύτερη η απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης στο Δημόσιο προωθεί η κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δημιουργείται Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, με εξειδικευμένα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε οι περισσότερες υποθέσεις να εκδικάζονται μέσα σε λίγους μήνες, αντί για έως και 6 χρόνια σήμερα.
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερες ποινές, διεύρυνση του καταλόγου παραπτωμάτων (π.χ. άρνηση αξιολόγησης), καθώς και δυνατότητα πειθαρχικής συνδιαλλαγής για ήσσονος σημασίας παραβάσεις. Όλες οι διαδικασίες θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες, ενώ καθιερώνεται διασύνδεση με τις βάσεις δεδομένων του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τη λογοδοσία στον δημόσιο τομέα, να τιμωρεί τους επίορκους και να επιβραβεύει τους αποδοτικούς υπαλλήλους. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ μετά την ψήφισή του στα τέλη Ιουλίου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου με είχε απασχολήσει από την εποχή που ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν είχαν γίνει οι πρώτες συστηματικές προσπάθειες για ταχύτερη απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Και έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, το οποίο πιστεύω ότι επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο το οποίο έχουμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο θα έχει γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη του Ιουλίου.
Ο σκοπός είναι η σημαντική επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την απόδοση της πειθαρχικής δικαιοσύνης, μέσα από τη δημιουργία ουσιαστικά ενός μεγάλου κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου.
Και βέβαια, να τονίσουμε ότι, στα πλαίσια της αναμόρφωσης του πειθαρχικού δικαίου, η άρνηση της αξιολόγησης θα συνιστά πια πειθαρχικό παράπτωμα και θα αξιολογείται αντιστοίχως από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Είναι μία ακόμα προσπάθεια την οποία κάνουμε, στα πλαίσια της μεγάλης μεταρρύθμισης που αφορά στη λογοδοσία του ευρύτερου δημοσίου τομέα, να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε διαδικασίες έτσι ώστε οι πειθαρχικά ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να κλείνουν τις εκκρεμότητές τους εντός κάποιων μηνών και όχι εντός πολλών ετών, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει μέχρι σήμερα, που είχαμε διάφορα ευτράπελα: δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι να έχουν καταδικαστεί ποινικά για πολύ βαριά παραπτώματα, τα πειθαρχικά συμβούλια να κρίνουν ουσιαστικά ότι έπρεπε να τη γλιτώνουν με ένα απλό “χάδι”.
Αυτά έχει έρθει η ώρα να τα αφήσουμε πια οριστικά και αμετάκλητα πίσω μας».
Ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος ανέφερε: «Με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση και έως τις 21 Ιουλίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρούμε μία συνολική μεταρρύθμιση των διαδικασιών και του τρόπου απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης, με στόχο την ταχύτερη απονομή, ώστε να επωφελείται και η υπηρεσία που εργάζεται ένας υπάλληλος, αλλά και ο ίδιος ο υπάλληλος, ο οποίος δεν θα βρίσκεται ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κάνουμε έναν συστηματικό αγώνα για την ενίσχυση του δημοσίου τομέα με συγκεκριμένες δράσεις. Τα πειθαρχικά συμβούλια, όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, είχαν μεγάλους χρόνους απόκρισης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έφταναν και τα έξι χρόνια και ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις τα υπερέβαιναν, και θέλουμε να συνεχίσουμε στην αξιολόγηση του δημόσιου τομέα, στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους δημόσιους υπαλλήλους προς τους πολίτες.
Και να πούμε ότι από το 2019 έως σήμερα, 1.155 δημόσιοι υπάλληλοι παύθηκαν από το Δημόσιο, είτε λόγω πλαστών δικαιολογητικών για την πρόσληψη είτε λόγω συγκεκριμένων πειθαρχικών παραπτωμάτων. Οι χρόνοι που έγιναν αυτές οι πειθαρχικές διαδικασίες ήταν μεγάλοι, ολοκληρώθηκαν, αλλά θέλουμε να επιταχυνθούν κι άλλο, ώστε να δώσουμε το αίσθημα της δικαιοσύνης και να επιβραβεύονται με αυτόν τον τρόπο και οι ικανοί και άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι».