ΕΛΛΑΔΑ

Μητροπολίτης Γεράσιμος: «Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» – Η δικαιολογία που δεν διαβάστηκε το Ευαγγέλιο στην 17χρονη

Η Απόφαση του Μητροπολίτη Γεράσιμου

Η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου, Γεράσιμου, να μην ψαλεί το ευαγγέλιο κατά την ταφή της 17χρονης Νικολέτας προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και συζητήσεις. Ο Μητροπολίτης επικαλέστηκε συγκεκριμένους λόγους για αυτή την ασυνήθιστη απόφασή του, η οποία συνδέεται άμεσα με τις συνθήκες της τραγικής απώλειας της Νικολέτας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη, η απόφαση αυτή λήφθηκε ως ένδειξη σεβασμού προς την οικογένεια της εκλιπούσας αλλά και ως αντίδραση στη θλιβερή υπόθεση της πτώσης της Νικολέτας από γέφυρα στην Κρήτη. Ο Μητροπολίτης τόνισε πως η πράξη αυτή δεν ήταν απλώς μια τυπική κίνηση, αλλά μια έκφραση βαθιάς θλίψης και συμπαράστασης προς τους οικείους της Νικολέτας.

Επιπλέον, η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η απόφαση του Μητροπολίτη Γεράσιμου ελήφθη μετά από προσεκτική εξέταση των συνθηκών και των αιτημάτων της οικογένειας, καθώς και της ευρύτερης κοινότητας. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να προσφέρει μια στιγμή ηρεμίας και περισυλλογής, μακριά από τις παραδοσιακές τελετουργίες που ενδεχομένως να επιβάρυναν συναισθηματικά την οικογένεια.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Γεράσιμος δήλωσε ότι η απόφασή του δεν πρέπει να εκληφθεί ως απομάκρυνση από τις εκκλησιαστικές παραδόσεις, αλλά ως μια προσαρμογή στις συγκεκριμένες περιστάσεις. Η απόφαση αυτή δείχνει την ευαισθησία της Εκκλησίας προς τα προσωπικά δράματα των πιστών και την προσπάθεια να προσφέρει στήριξη με τον πιο κατάλληλο τρόπο σε δύσκολες στιγμές.

Η απόφαση του Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμου να μην επιτρέψει την τέλεση της κηδείας της 17χρονης Νικολέτας έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινότητα του Μόχου και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, τονίζοντας την ανάγκη για συμπαράσταση στην οικογένεια της Νικολέτας σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η κηδεία έπρεπε να τελεστεί κανονικά, θεωρώντας το ως στοιχειώδη πράξη σεβασμού και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλους ιερείς και θεολόγους. Κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι η εκκλησία θα έπρεπε να σταθεί δίπλα στην οικογένεια και να προσφέρει τη στήριξή της ανεξαρτήτως των συνθηκών του θανάτου της Νικολέτας. Επισημαίνουν ότι η χριστιανική αγάπη και η συγχώρεση είναι θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να επιδεικνύονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος είπε χαρακτηριστικά πως «η Εκκλησία αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα». «Η μη τέλεση της συνηθισμένης τελετής κηδείας γίνεται παιδαγωγικά από την Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι που φεύγει…», ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει».

Συγκεκριμένα σημείωσε πως: «Δεν κάναμε κάτι το οποίο εκφεύγει των κανόνων και των αποφάσεων της Εκκλησίας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε αγάπη ή πόνο για το παιδάκι, το οποίο φεύγει. Γι’ αυτό και αυτό που τελέστηκε το Σάββατο, στο κοιμητήριο του Μοχού, ήταν η προσευχή της Εκκλησίας και η συγχωρητική ευχή που είναι και η ουσία της κηδείας. Στο τρισάγιο διαβάστηκε η ευχή. Είναι η ευχή της Εκκλησίας να αναπαύσει και να κατατάξει την ψυχή του παιδιού του κεκοιμημένου μετά των Αγίων και Δικαίων. Δεν είναι ότι δεν προσευχηθήκαμε».

Συνολικά, η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση και διχασμό στην κοινωνία, αναδεικνύοντας την ευαισθησία του θέματος και την ανάγκη για διακριτικότητα και σεβασμό στις δύσκολες στιγμές που περνά η οικογένεια της Νικολέτας.

Συνέχισε λέγοντας: «Γιατί η Εκκλησία και οι Κανόνες ορίζουν ότι δε γίνεται η συνηθισμένη τελετή της κηδείας; Γιατί αγαπάει όλο τον κόσμο και δεν θέλει να δώσει ένα λανθασμένο παράδειγμα. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν παρόμοιους λογισμούς και παρόμοιες συμπεριφορές που είναι πάρα πολλά, δεν θα τους πούμε «αυτοκτονήστε και δεν τρέχει τίποτα. Ο Θεός είναι αγάπη. Κάντε και εσείς το ίδιο».

«Η εκκλησία έρχεται παιδαγωγικά και λέει ότι δεν τελούμε την τέλεση της κηδείας για να δείξει ότι δεν μπορεί κανείς να στερήσει ζωή και κυρίως τη δική του ζωή γιατί είναι το τέλος. Η κρίση βέβαια ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο Θεό. Δεν ξέρω αν μπορείτε να καταλάβετε το θεολογικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Μη μου πείτε όμως ότι αγαπάει ο οποιοδήποτε τους ανθρώπους περισσότερο από την Εκκλησία. Και ας αναρωτηθεί η κοινωνία ποιος είναι ο λόγος που οδηγεί αυτά τα 17χρονα παιδιά στην αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο από κάθε τι άλλο.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk