ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη Βρετανία: Ψηφίστηκε η απαγόρευση του καπνίσματος για άτομα κάτω των 15 ετών

Την Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, οι Βρετανοί νομοθέτες ψήφισαν  την απαγόρευση του καπνίσματος για τα νεαρά άτομα κάτω των  15 ετών και κάτω. Ο Rishi Sunak προτείνει να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε ηλικίας κάτω των 15 ετών να αγοράζει τσιγάρα.

Καθίσταται παράνομη η  πώληση προϊόντων καπνού σε οποιονδήποτε γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Σύμφωνα με αναφορές, η απόφαση του Sunak να επιβάλει έναν από τους αυστηρότερους νόμους κατά του καπνίσματος έχει ενοχλήσει ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου του Boris Johnson και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας. Οι πρώην υπουργοί πιστεύουν ότι είναι λάθος να παρεμβαίνει το κράτος στις ζωές των ανθρώπων.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν κάποιον του οποίου η ζωή έχει περικοπεί τραγικά ή έχει αλλάξει αμετάκλητα λόγω του καπνίσματος, το οποίο παρά τη σημαντική πρόοδο παραμένει ο μεγαλύτερος αποτρέψιμος δολοφόνος του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, Victoria Atkins.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης καπνού. Είναι μοναδικά επιβλαβές και γι’ αυτό λαμβάνουμε αυτήν τη σημαντική δράση σήμερα για να προστατεύσουμε την επόμενη γενιά. Αυτός ο λογαριασμός θα σώσει χιλιάδες ζωές, θα μειώσει την πίεση στο NHS μας και θα βελτιώσει την παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Όταν οι νομοθέτες συγκλίνουν, δεν αναμένεται να ψηφίσουν σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος, με άλλα λόγια, θα τους δοθεί η λεγόμενη ελεύθερη ψήφος για το νομοσχέδιο. Νωρίτερα αυτό το έτος, ένα παρόμοιο νομοσχέδιο καταργήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού προτού το νομοθετικό σώμα έπρεπε ποτέ να εφαρμοστεί.

Ο Σουνάκ έχει αντιμετωπίσει κριτική από το κόμμα του με βάση ορισμένες από τις αποφάσεις του σε θέματα που σχετίζονται με την αμυντική πολιτική και την κλιματική αλλαγή. Μια άλλη μεγάλη εξέγερση από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματός του θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για αυτόν και πιθανόν να επηρεάσει το πολιτικό του μέλλον.

Η νομοθεσία για τον έλεγχο του ποιος μπορεί να αγοράζει νόμιμα προϊόντα καπνού είναι μία από τις εμβληματικές πολιτικές της Sunak πριν από τις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το Εργατικό Κόμμα αναμένεται να κερδίσει. Σύμφωνα με τον Sunak, το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίσει «τη μεγαλύτερη απολύτως αποτρέψιμη αιτία κακής υγείας, αναπηρίας και θανάτου» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νομοσχέδιο δεν θα ποινικοποιεί το κάπνισμα και δεν θα θιγεί όποιος μπορεί να αγοράσει νόμιμα τσιγάρα σήμερα.

Ιατρικοί και υγειονομικοί εμπειρογνώμονες και φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν σθεναρά το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι το κάπνισμα είναι η αιτία 80.000 θανάτων ετησίως και πολλές άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Μιλώντας για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο, ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής για την Αγγλία, καθηγητής Chris Whitty απαρίθμησε μερικές από τις ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

“Το κάπνισμα σκοτώνει και προκαλεί βλάβες σε όλα τα στάδια της ζωής από θνησιγένεια, άσθμα στα παιδιά , εγκεφαλικό επεισόδιο , καρκίνο έως καρδιακές προσβολές και άνοια “, είπε ο Γουίτι. Αυτό το νομοσχέδιο, εάν εγκριθεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο – στην πρόληψη ασθενειών, αναπηρίας και πρόωρων θάνατοι στο μέλλον».

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι ότι το Tobacco and Vapes Bill είναι μια εξαιρετική ιδέα. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC σχετικά με την απαγόρευση, ο συντηρητικός νομοθέτης Simon Clarke είπε ότι μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

«Νομίζω ότι κινδυνεύει να κάνει το κάπνισμα πιο δροσερό. Σίγουρα κινδυνεύει να δημιουργήσει μια μαύρη αγορά και κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει μια μη διαχειρίσιμη πρόκληση για τις αρχές», είπε ο Clarke.

Το Εργατικό Κόμμα πρότεινε ότι θα στηρίξει τα μέτρα που περιγράφονται στο νομοσχέδιο. Εάν το νομοσχέδιο κλιμακωθεί μέχρι τις ψηφοφορίες της Τρίτης, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο στο κοινοβούλιο.

ΠΗΓΗ: Medriva

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk