ΥΓΕΙΑ

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σας;

Το μέλι εναντίον του σιρόπι σφενδάμου μπορεί να είναι μια δύσκολη συζήτηση, καθώς και τα δύο είναι γλυκά και χρησιμοποιούνται για να γλυκάνουν τα τρόφιμα. Ωστόσο, και τα δύο έχουν διαφορετικά οφέλη.

Τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου είναι εκπληκτικά ως φυσικά γλυκαντικά και ενισχύουν τη γεύση ενός πιάτου. Ενώ και τα δύο έχουν γλυκιά γεύση, ο τρόπος παρασκευής τους, καθώς και τα οφέλη τους, ποικίλλουν. Η διατροφική σύνθεση του μελιού και του σιροπιού σφενδάμου είναι επίσης πολύ διαφορετική. Όσον αφορά τις θερμίδες, το μέλι έχει λίγο περισσότερο από το σιρόπι σφενδάμου. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα δύο φυσικά γλυκαντικά και τελικά επιλέξτε μια πλευρά σε αυτό το επιχείρημα μέλι εναντίον σιροπιού σφενδάμου.

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου;

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα γλυκό φυσικό σιρόπι που παρασκευάζεται από χυμό ζαχαρόδεντρων, γνωστό για την πλούσια γεύση του. Το σιρόπι σφενδάμου χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη για τηγανίτες και βάφλες ή στη μαγειρική και το ψήσιμο. «Είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στη ζάχαρη ή το μέλι και το απολαμβάνουμε για τη γεύση και τα θρεπτικά του οφέλη», εξηγεί ο διαιτολόγος Kejal Shah . Το σιρόπι σφενδάμου είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι σιροπιού σφενδάμου. Βαθμός Α και Βαθμός Β. Ο βαθμός Α χωρίζεται περαιτέρω με βάση το χρώμα – Ανοιχτό πορτοκαλί, μεσαίο πορτοκαλί και σκούρο πορτοκαλί. ενώ το πιο σκούρο σιρόπι πηγαίνει στον βαθμό Β, προτείνει το Plant Foods For Human Nutrition . Οι πιο σκούρες εκδοχές είναι πιο δυνατές και χρησιμοποιούνται για ψήσιμο, ενώ οι πιο ανοιχτόχρωμες είναι αυτές που περιχύνουμε στις τηγανίτες και τις βάφλες μας.

Τι είναι το μέλι;

Το μέλι είναι μια γλυκιά και κολλώδης ουσία που φτιάχνουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών που συλλέγουν. Βρίσκεται στις κηρήθρες και αναδύεται με μια διαδικασία που ονομάζεται μελισσοκομία. Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό με διάφορες γεύσεις και χρώματα, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική, το ψήσιμο και ως επικάλυψη. «Το μέλι έχει επίσης οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται σε προϊόντα ομορφιάς για τις ενυδατικές του ιδιότητες», λέει ο Shah. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μελιού και η θρεπτική τους αξία εξαρτάται από τη φυτική πηγή από την οποία προέρχεται ο κλάδος, την περιοχή στην οποία βρίσκεται καθώς και την εποχή και τον τρόπο παρουσίασής του. Μερικοί δημοφιλείς τύποι μελιού περιλαμβάνουν το μέλι τριφυλλιού, το μέλι από αβοκάντο, το μέλι ευκαλύπτου και το μέλι βατόμουρου, αναφέρει αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Integrative Medicine Insights .

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Διατροφή

Τα διατροφικά στοιχεία του μελιού, με βάση τα δεδομένα από το Food Data Central , είναι τα εξής:

Μέλι: (100 γρ.)
Θερμίδες: 304
Πρωτεΐνη – 0,3 g
Λίπος – 0 γρ
Υδατάνθρακες: 82,4 γρ
Φυτικές ίνες: 0,2 γρ
Σάκχαρα: 82,1 γρ

Τα διατροφικά στοιχεία του σιροπιού σφενδάμου, με βάση τα δεδομένα από το Food Data Central , είναι τα εξής:

Σιρόπι σφενδάμου: (100 g):
θερμίδες: 260
Πρωτεΐνη – 0,04 g
Λίπος – 0,06 γρ
Υδατάνθρακες: 67 γρ
Φυτικές ίνες: 0 γρ
Ζάχαρα: 60,5 γρ

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Ομοιότητες

Μερικές ομοιότητες μεταξύ του σιροπιού σφενδάμου και του μελιού περιλαμβάνουν:

1. Είναι και τα δύο φυσικά Γλυκαντικά

Τόσο το σιρόπι σφενδάμου όσο και το μέλι είναι φυσικά γλυκαντικά που παράγονται από ζώα – οι μέλισσες για το μέλι και τα ζαχαρόδεντρα για το σιρόπι σφενδάμου. Μια εργασία, που δημοσιεύτηκε στο The Science of Beverages , υποδηλώνει ότι το μέλι είναι το πρώτο φυσικό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στον κόσμο. Ωστόσο, το σιρόπι σφενδάμου είναι πολύ δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική.

2. Χρησιμοποιούνται και τα δύο για μαγείρεμα

Όχι μόνο το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου μπορούν να περιχυθούν πάνω από τηγανίτες και βάφλες, αλλά μπορούν επίσης να μαγειρευτούν. Χρησιμοποιούνται συνήθως ως εναλλακτικά της ραφιναρισμένης ζάχαρης στο μαγείρεμα και το ψήσιμο, και ως επικαλύψεις για διάφορα τρόφιμα. Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Gastronomy and Food Science , αναφέρει ότι όταν το μέλι χρησιμοποιήθηκε ως γέμιση μπισκότου, αύξησε την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

3. Έχουν μοναδικές γεύσεις και οφέλη

Τόσο το σιρόπι σφενδάμου όσο και το μέλι έχουν μοναδικές γεύσεις και αρώματα που μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση των πιάτων στα οποία χρησιμοποιούνται. Εκτός από τη γεύση, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί επίσης να κάνει ένα τρόφιμο πιο υγιεινό συμβάλλοντας στη μεταβολική του υγεία, αναφέρει αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Heliyon . Το ίδιο ισχύει και για το μέλι.

4. Κάνουν θαύματα ως φυσικές θεραπείες

Μπορούν και τα δύο να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές θεραπείες για τον πονόλαιμο και τον βήχα, λόγω των καταπραϋντικών τους ιδιοτήτων. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cureus , αναφέρει ότι το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση όταν πρόκειται για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος στα παιδιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Ενώ το σιρόπι σφενδάμου είναι εξαιρετικό για τον νυχτερινό βήχα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ .

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Διαφορές

Εδώ είναι οι διαφορές μεταξύ μελιού και σιροπιού σφενδάμου:

1. Θερμίδες

Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου είναι και τα δύο πλούσια σε θερμίδες. Το μέλι έχει συνήθως ελαφρώς περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα από το σιρόπι σφενδάμου.

2. Διατροφή

Το μέλι έχει επίσης υψηλότερη ποσότητα υδατανθράκων από το σιρόπι σφενδάμου. Το σιρόπι σφενδάμου περιέχει αμελητέα ποσότητα λίπους, ενώ το μέλι στερείται εντελώς την ουσία. «Τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου περιέχουν διάφορες βιταμίνες και μέταλλα. Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου αναγνωρίζεται ως πηγή ριβοφλαβίνης και μαγγανίου, ενώ το μέλι περιέχει ίχνη βιταμινών Β6 και C», λέει ο Shah. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ζεστού νερού με μέλι έχει πολλά οφέλη.

3. Χρήση

Το μέλι είναι ευέλικτο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και στο ψήσιμο, ως γλυκαντικό σε ποτά και ως επάλειψη σε τρόφιμα όπως το τοστ ή το γιαούρτι. Το σιρόπι σφενδάμου, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται συνήθως ως επικάλυψη για τηγανίτες, βάφλες και γαλλικό τοστ, καθώς και στο ψήσιμο, το μαγείρεμα και ως γλυκαντικό σε διάφορα πιάτα. Έχει μια ξεχωριστή γεύση που συχνά εκτιμάται σε φαγητά πρωινού και συνταγές επιδορπίων.

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου έχουν οφέλη για την υγεία και μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο. «Το μέλι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και μικρές ποσότητες βιταμινών, ενώ το σιρόπι σφενδάμου περιέχει μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, το σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μέλι», λέει ο Shah. Η επιλογή μεταξύ των δύο μπορεί να εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και τις διατροφικές ανάγκες.

Μέλι εναντίον σιρόπι σφενδάμου: Ποιο διαρκεί περισσότερο;

Τόσο το σιρόπι σφενδάμου όσο και το μέλι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όταν αποθηκεύονται σωστά:

1. Σιρόπι σφενδάμου

Το καθαρό σιρόπι σφενδάμου μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια εάν φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και πηγές θερμότητας. Μόλις ανοιχτεί, θα πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο για να διατηρείται φρεσκάδα και συνήθως καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε 6 έως 12 μήνες. Μπορεί να κρυσταλλωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να ξαναθερμανθεί για να επιστρέψει σε υγρή κατάσταση.

2. Μέλι

Το μέλι είναι γνωστό για τη μεγάλη διάρκεια ζωής του λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σάκχαρα και της χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και την αλλοίωση. Όταν φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος και διατηρείται ερμητικά σφραγισμένο, το μέλι μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον. Με την πάροδο του χρόνου, το μέλι μπορεί να κρυσταλλωθεί ή να στερεοποιηθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Για να ρευστοποιήσετε το κρυσταλλωμένο μέλι, μπορείτε να το θερμάνετε απαλά σε λουτρό ζεστού νερού ή φούρνο μικροκυμάτων.

Υπάρχουν παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση μελιού και σιροπιού σφενδάμου;

Υπάρχουν πιθανά μειονεκτήματα στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μελιού και σιροπιού σφενδάμου, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη:

1. Αύξηση βάρους

Τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και θερμίδες. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, ειδικά εάν δεν είναι ισορροπημένη με τη σωματική δραστηριότητα.

2. Ανισορροπία γλυκόζης στο αίμα

Το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να προκαλέσουν αιχμές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση της ενέργειας που ακολουθείται από πτώση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

3. Φθορά των δοντιών

Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη στο μέλι και το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να συμβάλει στην τερηδόνα και την τερηδόνα εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα και δεν τηρείται η σωστή στοματική υγιεινή.

4. Φλεγμονώδης Απόκριση

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στο μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή στο σώμα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και αρθρίτιδα.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορούν οι διαβητικοί να φάνε μέλι και σιρόπι σφενδάμου;

Όταν πρόκειται για την κατανάλωση μελιού ή σιροπιού σφενδάμου για έναν ασθενή με διαβήτη, το σιρόπι σφενδάμου αναδεικνύεται ως η καλύτερη επιλογή. Το σιρόπι σφενδάμου έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, σε σύγκριση με το μέλι. Ωστόσο, τα απολύτως φυσικά γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συζητήσετε με έναν γιατρό πριν από την κατανάλωση.

Είναι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου πιο υγιεινά από τη ζάχαρη;

Ναι, τόσο το μέλι όσο και το σιρόπι σφενδάμου είναι πιο υγιεινά από τη ζάχαρη καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Είναι επίσης γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα καθώς και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, αυτά πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται με μέτρο.

Περίληψη

Μπορούμε να δούμε ότι τόσο το μέλι, όσο και το σιρόπι σφενδάμου, έρχονται με τα οφέλη τους, διάφορες γεύσεις και τύπους. Αν και είναι δύσκολο να δηλώσετε το ένα καλύτερο από το άλλο, η επιλογή μπορεί να γίνει με βάση τον σκοπό της κατανάλωσής σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνετε το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για να απολαύσετε τη γεύση και τα πιθανά οφέλη για την υγεία χωρίς να αντιμετωπίζετε αρνητικές συνέπειες.

ΠΗΓΗ: HealthShots

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk