ΙΣΤΟΡΙΑ

Μέγας Αλέξανδρος: Ένας Μεγάλος Έλληνας Ηγέτης – Η Ιστορία με το Νερό που Εμψύχωσε τους Στρατιώτες του

Ηγεσία και Παράδειγμα

Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ηγέτες είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν οι πρώτοι να ηγούνται διά του παραδείγματός τους. Αυτό το χαρακτηριστικό φαίνεται ξεκάθαρα στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενός από τους σπουδαιότερους ηγέτες όλων των εποχών.

Η Εκστρατεία στη Γεδρωσία

Ο Μέγας Αλέξανδρος (356-323 π.Χ.), αφού είχε κατακτήσει σχεδόν όλη την οικουμένη, επέστρεφε από τις Ινδίες στη Βαβυλώνα διασχίζοντας την έρημο της Γεδρωσίας. Εκεί, ίσως βρέθηκε στην πιο δύσκολη στιγμή της εκστρατείας του. Το στράτευμά του αντιμετωπίζε μεγάλη έλλειψη τροφής και νερού εν μέσω πραγματικά δυσχερέστατων συνθηκών.

Η Υψηλοφροσύνη του Αλεξάνδρου

Όπως περιγράφει ο ιστορικός Αρριανός, όταν κάποιοι στρατιώτες που έψαχναν για νερό κατάφεραν να βρουν μια ελάχιστη ποσότητα, την έβαλαν μέσα σε ένα κράνος και αμέσως έτρεξαν να την προσφέρουν στον βασιλιά τους, τον Αλέξανδρο, σαν ένα σπουδαίο λάφυρο. Όταν ο Αλέξανδρος πήρε στα χέρια του το κράνος με το νερό, δεν το ήπιε, όπως θα περίμεναν όλοι. Αντίθετα, το σήκωσε ψηλά ώστε να το βλέπουν όλοι και το έριξε κάτω!

(Αρριανός, 6.26.2: ἐν δὲ τούτῳ τῶν ψιλῶν τινας κατὰ ζήτησιν ὕδατος ἀποτραπέντας ἀπὸ τῆς στρατιᾶς εὑρεῖν ὕδωρ συλλελεγμένον ἔν τινι χαράδρᾳ οὐ βαθείᾳ, ὀλίγην καὶ φαύλην πίδακα· καὶ τοῦτο οὐ χαλεπῶς συλλέξαντας σπουδῇ ἰέναι παρ᾽ Ἀλέξανδρον, ὡς μέγα δή τι ἀγαθὸν φέροντας· ὡς δὲ ἐπέλαζον ἤδη, ἐμβαλόντας ἐς κράνος τὸ ὕδωρ προσενεγκεῖν τῷ βασιλεῖ) .

Η Εμψύχωση των Στρατιωτών

Η πράξη αυτή του Αλεξάνδρου εμψύχωσε τους στρατιώτες του. Όπως σχολιάζει ο Αρριανός, η κίνηση αυτή ήταν σαν να ήπιαν όλοι από εκείνο το κράνος και έτσι να ξεδίψασε το στράτευμα. Η ηγεσία του Αλεξάνδρου διά του παραδείγματος, ενέπνευσε και ενδυνάμωσε το στράτευμά του, δείχνοντας την απέραντη υψηλοφροσύνη του.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk