ΥΓΕΙΑ

Μάνγκο: Το Γλυκό Φρούτο που Μειώνει τον Κίνδυνο Διαβήτη – Νέα Μελέτη Ανατρέπει τα Στερεότυπα

Σε μια εποχή όπου η ζάχαρη έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, από την αύξηση βάρους μέχρι τον διαβήτη, έρχεται μια μελέτη που ανατρέπει τα δεδομένα: Το μάνγκο, ένα από τα πιο γλυκά και ζαχαρούχα φρούτα, μπορεί να προσφέρει απροσδόκητα οφέλη σε άτομα με προδιαβήτη. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Mason, η καθημερινή κατανάλωση μάνγκο βελτίωσε τον γλυκαιμικό έλεγχο και μείωσε το σωματικό λίπος, ξεπερνώντας ακόμη και χαμηλής ζάχαρης σνακ όπως μπάρες δημητριακών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2025 στο περιοδικό Foods, εξέτασε 97 ενήλικες με προδιαβήτη –μια κατάσταση που αφορά σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανούς και αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης σε διαβήτη τύπου 2. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Η μία κατανάλωνα 300 γραμμάρια φρέσκο μάνγκο καθημερινά (περίπου ένα μέτριο φρούτο, με 30 γραμμάρια ζάχαρη), ενώ η άλλη έτρωγε μπάρα με μόλις 7 γραμμάρια ζάχαρη. Μετά από 12 εβδομάδες, η ομάδα του μάνγκο έδειξε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και μειωμένο ποσοστό σωματικού λίπους, σε σύγκριση με την ομάδα της μπάρας.

«Δεν είναι μόνο η ποσότητα ζάχαρης που μετράει, αλλά το συνολικό πλαίσιο του φαγητού», εξηγεί η κύρια ερευνήτρια Raedeh Basiri, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Μελετών Τροφίμων του George Mason University. Τα μάνγκο, παρόλο που περιέχουν 10-50 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης ανά φρούτο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (όπως η C και η A) και αντιοξειδωτικά, όπως τα πολυφαινόλες. Αυτά τα στοιχεία επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας τη φλεγμονή –παράγοντες-κλειδιά για την πρόληψη του διαβήτη.

Η έρευνα, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη, χρηματοδοτήθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Μάνγκο, αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι χορηγοί δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι το πρώτο στοιχείο υπέρ των τροπικών φρούτων: Παλαιότερες μελέτες, όπως μία από την Ινδία τον Αύγουστο 2025, έδειξαν ότι η αντικατάσταση υδατανθράκων με μάνγκο βελτίωσε τα επίπεδα γλυκόζης και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς. Ωστόσο, η νέα μελέτη ξεχωρίζει γιατί εστιάζει σε προδιαβητικούς και συγκρίνει απευθείας με «υγιεινά» σνακ χαμηλής ζάχαρης.

Φυσικά, η υπερκατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού μπορεί να φέρει προβλήματα –ένα μάνγκο προσθέτει περίπου 180 θερμίδες–, οπότε η Basiri προτείνει να εντάσσεται σε ισορροπημένη διατροφή. «Τα ολικά τρόφιμα όπως τα φρούτα προσφέρουν οφέλη πέρα από τη ζάχαρη, σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα σνακ», τονίζει. Για τους προδιαβητικούς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα φρέσκο μάνγκο ως σνακ είναι καλύτερη επιλογή από μια μπάρα, αρκεί να μην υπερβαίνουμε τα ημερήσια όρια θερμίδων.

Αυτή η ανακάλυψη έρχεται σε μια στιγμή που η παγκόσμια επιδημία διαβήτη αγγίζει τα 500 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μπορεί ένα απλό τροπικό φρούτο να γίνει σύμμαχος στην πρόληψη; Οι ερευνητές καλούν για μεγαλύτερες μελέτες, αλλά τα πρώτα ευρήματα δίνουν ελπίδα: Ίσως η φύση να έχει τις απαντήσεις σε ένα πιάτο γλυκό και υγιεινό.