Λαβρόφ: “Η Μόσχα είναι ευγνώμων στο Πεκίνο για την αμερόληπτη και ισορροπημένη θέση του στην Ουκρανία”
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ρώσο διπλωμάτη Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο την Τρίτη, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε μια ακόμη ένδειξη της σημασίας που δίνει η Κίνα στους ολοένα και πιο ισχυρούς δεσμούς της με τη Μόσχα.
Ο Λαβρόφ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία έρχεται αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε τον περασμένο μήνα ότι εξετάζει την Κίνα για το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την παράταση της μονοπρόσωπης κυριαρχίας του με μια εκλογική νίκη τον περασμένο μήνα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν αμέσως στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση.
Η συνάντηση μεταξύ Λαβρόφ και Σι είναι η πρώτη τους εδώ και έξι χρόνια και αξιοσημείωτη καθώς οι αρχηγοί κρατών δεν συναντώνται απαραίτητα με επισκεπτόμενους υπουργούς. Η τελευταία τους συνάντηση το 2018 έγινε εβδομάδες πριν από μια κρατική επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα – το πρώτο του τέτοιο ταξίδι μετά τη νίκη σε άλλες άκρως ενορχηστρωμένες ρωσικές προεδρικές εκλογές εκείνη τη χρονιά.
Έκτοτε, οι δύο χώρες ενίσχυσαν τις οικονομικές, εμπορικές και διπλωματικές τους σχέσεις – μεταξύ άλλων στον απόηχο του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία .
Το Πεκίνο διεκδικεί ουδετερότητα στη σύγκρουση, αλλά έχει αναδειχθεί ως βασικός οικονομικός σανίδα σωτηρίας για την απομονωμένη ρωσική οικονομία και σταθερός διπλωματικός εταίρος για τη Μόσχα, καθώς και οι δύο απωθούνται εναντίον αυτού που θεωρούν περιορισμό από τη Δύση.
Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να συζητήσουν τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στον τομέα της ασφάλειας στην Ασία και την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν τη βούλησή τους στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Για πολύ καιρό, υπήρχε μια ευρωατλαντική δομή ασφαλείας με τη μορφή του ΝΑΤΟ… καθώς και του ΟΑΣΕ [Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη]», δήλωσε ο Λαβρόφ στο Πεκίνο την Τρίτη μετά τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Ο Γουάνγκ Γι.
Αλλά αυτές δεν ήταν «δομές εντός των οποίων είναι δυνατό να διεξαχθούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να συμφωνήσουμε σε κάτι που βασίζεται σε ισορροπία συμφερόντων».
Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο συμφώνησαν να «ξεκινήσουν έναν διάλογο με τη συμμετοχή άλλων ομοϊδεατών μας σε αυτό το θέμα».
«Αυτές οι δύο χώρες αντιτίθενται στην αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην αυξανόμενη ισχύ του ΝΑΤΟ, καθώς και σε αυτό που αναφέρουν ως μονομερείς κυρώσεις κατά των δύο πλευρών. Έτσι, πραγματικά, η Ρωσία και η Κίνα εδώ είναι φυσικοί εταίροι».
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Wang δεν ανέφερε ρητά τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία πρέπει «να αντιταχθούν στον ηγεμονισμό και την πολιτική εξουσίας, να αντιταχθούν στο μονοπώλιο των διεθνών υποθέσεων από μερικές χώρες».
Ο Λαβρόφ κατήγγειλε επιπλέον τις «παράνομες κυρώσεις» που επιβλήθηκαν από τη Δύση κατά της Ρωσίας και άλλων χωρών και προειδοποίησε ότι η πολιτική κυρώσεων «αρχίζει να εφαρμόζεται ενεργά και προς (την Κίνα)».
Ο Γουάνγκ είπε στον Λαβρόφ ότι η Κίνα «θα στηρίξει τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας υπό την ηγεσία του Πούτιν», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, έχει έλθει πιο κοντά στην Κίνα. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής πέρυσι, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσαν ότι οι δεσμοί «εισέρχονται σε μια νέα εποχή» .
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας είπε ότι τα δύο έθνη πρέπει να σταθούν στο πλευρό της «δικαιοσύνης και δικαιοσύνης».
Ενώ η Κίνα λέει ότι είναι ουδέτερο μέρος στη σύγκρουση της Ουκρανίας, έχει επικριθεί επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για την επίθεσή της.
Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κίνα πραγματοποιείται καθώς τα δύο έθνη γιορτάζουν την 75η επέτειο των διπλωματικών τους σχέσεων.
Η κινεζική κρατική Global Times ανέφερε ότι η επίσκεψή του είναι επίσης προετοιμασία για το ταξίδι του Πούτιν στο Πεκίνο, το οποίο αναμένεται τον Μάιο, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του .