ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Η BAC Consulting KFT στην Ουγγαρία κατασκεύασε τους βομβητές της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με Ταϊβανέζικη εταιρεία

Το περιστατικό της Τρίτης

Την Τρίτη, μια σειρά από μαζικές εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, άφησαν πίσω τους ανείπωτο πόνο. Τουλάχιστον εννέα άτομα σκοτώθηκαν και σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις της ασφάλειας στην περιοχή. Η λιβανέζικη μαχητική ομάδα, Χεζμπολάχ, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις, κατηγορώντας το για τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των μελών του.

Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, οι βομβητές AR-924 είχαν παγιδευτεί με μερικές δεκάδες γραμμάτια εκρηκτικής ύλης που τοποθετήθηκαν πλάι στην μπαταρία τους μαζί με πυροκροτητές. Σύμφωνα με την Gold Apollo από την Ταϊβάν τους χιλιάδες βομβητές που εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα τους κατασκεύασε η εταιρεία BAC Consulting KFT με έδρα την Ουγγαρία.

Οι προμηθευτές των βομβητών

Σύμφωνα με την εταιρεία Gold Apollo, η οποία έχει την έδρα της στην Ταϊβάν, οι βομβητές που εξερράγησαν προέρχονται από ουγγρική εταιρεία. Η Bac Consulting, με άδεια να χρησιμοποιεί τη μάρκα των τηλεειδοποιητών, φέρεται να είναι η υπεύθυνη για την παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου AR-924. Η δήλωση της Gold Apollo επισημαίνει ότι το μοντέλο κατασκευάστηκε και πωλήθηκε από την Bac Consulting στην Ουγγαρία, προσδιορίζοντας έτσι τη διαδρομή της προμήθειας.

Ρεπορτάζ του Politico αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Μια εταιρεία της Ταϊβάν είπε ότι οι εκρήξεις τηλεειδοποίησης που τραυμάτισαν χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον Λίβανο την Τρίτη κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα στην Ουγγαρία.

Η Χεζμπολάχ, η λιβανέζικη μαχητική ομάδα και πολιτικό κόμμα, ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από το περιστατικό ασφαλείας που έπληξε τα μέλη της. Οι New York Times ανέφεραν επίσης, επικαλούμενοι Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους, ότι το Ισραήλ έκρυβε εκρηκτικά στην παρτίδα των πυροδοτημένων τηλεειδοποιητών.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της επωνυμίας μας για πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», ανέφερε η δήλωση της Gold Apollo . “Η εταιρεία μας παρέχει μόνο εξουσιοδότηση για το εμπορικό σήμα της επωνυμίας και δεν εμπλέκεται στο σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος.”

Το POLITICO δεν έλαβε απάντηση όταν επιχείρησε να επικοινωνήσει με την BAC το πρωί της Τετάρτης.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρείας Hsu Ching-kuang είπε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν προβλήματα με τις μεταφορές χρημάτων της εταιρείας που προέρχονταν από την BAC. «Το έμβασμα ήταν πολύ περίεργο», είπε, σύμφωνα με το Reuters , προσθέτοντας ότι οι πληρωμές έγιναν μέσω της Μέσης Ανατολής, αλλά χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk