ΕΛΛΑΔΑ

Κωστής Ζώης: Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σκηνοθέτης και φιλόζωος

H Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών ανακοίνωσε τoν θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κωστή Ζώη, επίτιμου μέλους της, με σημαντικό, επώνυμο έργο. Ο Κωστής Ζώης υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σωματείου, στηρίζοντας πάντα τους νέους σκηνοθέτες.

Ο Κωστής Ζώης γεννήθηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας το 1930. Σπούδασε στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική αλλά σύντομα στράφηκε στο σινεμά. Η πρώτη του ταινία μικρού μήκος, Το Άλογο του 1965 γυρίστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του και απέσπασε την Α’ τιμητική διάκριση ταινίας μικρού μήκους στο 6ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Επίσης, η ταινία του “Ο Δραπέτης” κέρδισε το βραβείο ταινίας μικρού μήκος με υπόθεση στο ίδιο φεστιβάλ.

Για τη δεύτερη και τελευταία ταινία του μεγάλου μήκους, το Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εμείς του 1971 δούλεψε στο σενάριο με τον Κώστα Μουρσελά. Συνεργάστηκε και πάλι μαζί του ως ένας από τους σκηνοθέτες της σειράς “Εκείνος κι εκείνος” η οποία έμεινε στην ιστορία για το υπονομευτικό της μήνυμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Τα επόμενα χρόνια σκηνοθέτησε ξανά για την τηλεόραση τη μεσαίου μήκους ταινία Μια κάποια περίπτωση που αποτελεί και την πρώτη τηλεοπτική διασκευή έργου του Αντώνη Σαμαράκη. Επίσης, μετέφερε στην τηλεόραση το “Μυθιστόρημα των τεσσάρων”, καρπό της συνεργασίας τεσσάρων γνωστών συγγραφέων.

Ο Ζώης ήταν φιλόζωο. Είχε σκηνοθετήσει τη σειρά ντοκιμαντέρ “Το βλέμμα” με κεντρικό θέμα τη σχέση των Ελλήνων με τα ζώα. Από το 1994 ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας. Η κηδεία του θα γίνει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου και ώρα 10:30 π.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk