Κυρανάκης: Σε τρεις μήνες έτοιμο στα τρένα το σύστημα γεωεντοπισμού HEPOS – Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολύονται στα 3 λάθη
Η Επικείμενη Εφαρμογή του Συστήματος HEPOS
Ο αναπληρωτής υπουργός μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανακοίνωσε πρόσφατα την εισαγωγή του συστήματος HEPOS (Hellenic Positioning System) στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Το νέο αυτό σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα σε τρεις μήνες και φιλοδοξεί να βελτιώσει την ασφάλεια και την ακρίβεια των τρένων μας.
Πώς Λειτουργεί το Σύστημα
Το HEPOS προσφέρει ακριβή γεωεντοπισμό με απόκλιση μόλις πέντε εκατοστών, σε αντίθεση με την παραδοσιακή τεχνολογία GPS. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρακολουθούμε την ακριβή θέση κάθε τρένου και να συλλέγουμε πληροφορίες για τον οριζόντιο και κατακόρυφο προσανατολισμό του, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη προβλημάτων.
Οφέλη από την Εφαρμογή του HEPOS
Η εφαρμογή του HEPOS θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση και αποκατάσταση προβλημάτων στις σιδηροδρομικές υποδομές, όπως λακούβες, καθιζήσεις και άλλες ανωμαλίες. Ο υπουργός τόνισε ότι το σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τοπογράφους και σεισμολόγους, είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο, οι ελέγχοι και οι συντηρήσεις των τρένων θα γίνονται πιο αποτελεσματικοί, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των επιβατών.
«Χθες ξεκίνησε από του Ρέντη ένα τρένο το οποίο έχει πάνω ένα καινούργιο σύστημα, το HEPOS (Hellenic Positioning System), το οποίο για πρώτη φορά μάς επιτρέπει, σε αντίθεση με το GPS, να έχουμε ακριβή γεωεντοπισμό τρένου με απόκλιση 5 εκατοστών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
«Όπου έχει πάει αυτό το σύστημα, χαρτογραφείται το δίκτυο, άρα όποιο επόμενο τρένο πάει με αυτό το σύστημα, μπορείς να βλέπεις ακριβώς σε ποια θέση είναι και να σου δίνει στοιχεία όχι μόνο για την οριζόντια θέση επί της γης, αλλά και κάθετα. Αυτά θα μας βοηθήσουν για λακούβες, καθιζήσεις, προβλήματα στις ράγες, τα οποία γρήγορα, χωρίς να διαπιστώνονται μετά από μήνες, θα πηγαίνουμε να τα φτιάχνουμε πριν χαλάσουν», συμπλήρωσε.
. «Το σύστημα αυτό μπορεί να το βρει ο καθένας στο διαδίκτυο, το γνωρίζω από την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τι κάνει; Παίρνει το δορυφορικό σήμα και με 300 επίγειους σταθμούς που ήδη υπάρχουν, κάνει ουσιαστικά μια τριγωνοποίηση του σήματος, προσφέροντας καλύτερη ακρίβεια. Για παράδειγμα, στους σεισμούς της Σαντορίνης, με αυτό το σύστημα οι σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι μετακινήθηκε ο φλοιός της γης 7 χιλιοστά στην Καλντέρα».
«Άρα θα λειτουργεί με μια συνεχή ροή των δεδομένων, με μια μόνιμη σύνδεση Internet πάνω σε κάθε τρένο και με μια κάμερα σε κάθε μηχανή τρένου. Θα είναι έτοιμο σε 3 μήνες και θα μπορεί να προβλέπει όποια πιθανά λάθη, ώστε να μηδενίσουμε την πιθανότητα σύγκρουσης».
Αναλύοντας το σχέδιό για την αναδιοργάνωση του ΟΣΕ, είπε:
«Έχει δυο βασικούς πυλώνες: το προσωπικό και τα συστήματα ασφαλείας. Αναφορικά με το πρώτο, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης σημείωσε ότι «από τους διαλόγους της ντροπής διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο πρωτοκόλλων της επικοινωνίας δεν αντιστοιχεί σε ανθρώπους που διαχειρίζονται ζωές».
«Προχωράμε σε ψυχομετρικά τεστ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί και θα προχωρήσει, ενώ θα γίνουν μετεκπαιδεύσεις. Αυτήν την εβδομάδα που μας έρχεται έχω συνάντηση με την Deutsche Bank, για να δούμε τα συστήματα προσομοιωτών που μπορούν να δώσουν στους μηχανοδηγούς πολύ καλύτερα αποτελέσματα και εκπαίδευση υπό συνθήκες πίεσης. Θα έχουμε, επίσης, έναν αυστηροποιημένο γενικό κανονισμό κίνησης για τον οποίον ξεκινήσαμε ήδη την αναθεώρησή του», σημείωσε.
Μάλιστα, διευκρινίζοντας τι θα ισχύει σε περίπτωση παραβιάσεων, έκανε λόγο για συγκεκριμένο αριθμό παραβιάσεων του κανονισμού. «Πριν περάσεις κόκκινο σηματοδότη, προηγείται μια εντολή. Το δόγμα στον σιδηρόδρομο τόσα χρόνια ήταν και είναι πως όταν τηρείται ευλαβικά ο γενικός κανονισμός, τα τρένα είναι ασφαλή. Πώς διαπιστώνεται αυτό όμως; Εκ των υστέρων. Εμείς θέλουμε πριν περάσει κόκκινο σηματοδότη, την εντολή που είναι λάθος και την παράλειψη αυτής να την προλαβαίνουμε. Διοικητικά λοιπόν έχουμε πάρει την απόφαση όταν διαπιστώνονται τέτοια λάθη, στο πρώτο λάθος θα απομακρύνεσαι και θα επανεκπαιδεύεσαι, στο δεύτερο θα υπάρχει μια πιο αυστηρή ποινή, στο τρίτο θα υπάρχει απόλυση».