ΙΣΤΟΡΙΑ

“Κοτρώνι” Λακήθρας στην Κεφαλονιά: Ανακαλύφθηκαν Πηγάδια σφραγισμένα με ανθρακικό ασβέστιο 3.100 ετών

Εισαγωγή στην Ανακάλυψη στο “Κοτρώνι” Λακήθρας στην Κεφαλονιά: Ανακαλύφθηκαν Πηγάδια σφραγισμένα με ανθρακικό ασβέστιο 3.100 ετών

Οι πρόσφατες ανασκαφές στον ελληνικό νησί της Κεφαλονιάς έφεραν στο φως ένα αξιόλογο ζευγάρι αρχαίων πηγαδιών που χρονολογούνται γύρω στο 1200-1100 π.Χ. Αυτά τα πηγάδια δεν είναι μόνο απόδειξη των πρώιμων δραστηριοτήτων εξόρυξης υλικού στην περιοχή του Αιγαίου, αλλά μας προσφέρουν επίσης ενδιαφέρουσες ιδέες για τις τελετουργικές συμπεριφορές της εποχής.

Η Σημασία της Τοποθεσίας στο Κοτρώνι

Η τοποθεσία του λόφου Κοτρώνι κοντά στη Λακήθρα έχει εκπλήξει τους αρχαιολόγους με τον περίπλοκο σχεδιασμό της. Ανακαλύφθηκαν λεπτομερείς και μυστηριώδεις τελετουργικές πρακτικές συνδεδεμένες με την εξόρυξη των υλικών. Οι λεπτομέρειες διάταξης και δομής που αναδύθηκαν από τις ανασκαφές αποκαλύπτουν την πρώιμη τεχνική επιδεξιότητα και τον κοινωνικο-θρησκευτικό ρόλο που παρείχαν αυτά τα πηγάδια στην αρχαία κοινωνία.

Διαδικασία και Ανακαλύψεις των Ανασκαφών

Η ανασκαφή στο Κοτρώνι ξεκίνησε υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης. Οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν μια κυκλική κατασκευή που προεξείχε από πυκνή βλάστηση. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι περίμεναν να ανακαλύψουν νέο ταφικό μνημείο παρόμοιο με τους μυκηναϊκούς τάφους Τζανάτα. Ωστόσο, οι ανακαλύψεις ήταν πολύ πιο μοναδικές και πολύπλοκες.

Μέσα στα πηγάδια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν καλοδιατηρημένα σημάδια εργαλείων ενδεικτικά της εξόρυξης ασβεστόλιθου. Αυλάκια, βάθους έως 20 cm (8 ίντσες), πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκράτηση ξύλινων δοκών που στήριζαν μια πλατφόρμα ή ένα σύστημα για την αφαίρεση υλικών από τα φρεάτια. Η πρόσβαση σε αυτές τις βαθιές κατασκευές διευκολύνθηκε από ξύλινες σκάλες, όπως αποδεικνύεται από σημάδια που βρέθηκαν λαξευμένα στο βράχο, περιγράφει το δελτίο ειδήσεων.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τις τεχνολογικές δυνατότητες των κατοίκων της Κεφαλλονιάς της Ύστερης Εποχής του Χαλκού .

Μπροστά από το μεγαλύτερο πηγάδι, ανακαλύφθηκε ένα προσεκτικά στρωματοποιημένο δάπεδο, αποτελούμενο από στρώματα πηλού αναμεμειγμένα με θραυσμένα κεραμικά και συντρίμμια πυριτόλιθου.

Η κεραμική, που χαρακτηρίστηκε ως «οικιακή» κεραμική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, παρουσίαζε σημάδια σκόπιμης θραύσης. Αυτός ο σκόπιμος κατακερματισμός είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τυπική συσσώρευση ακέραιων κεραμικών που βρίσκονται σε ταφικά μνημεία.

Η παρουσία συντριμμιών πυριτόλιθου υποδηλώνει επίσης  ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων στην τοποθεσία, που πιθανώς σχετίζεται τόσο με την καθημερινή ζωή όσο και με τις τελετουργικές πρακτικές. Επιπρόσθετα στο μυστήριο, οι είσοδοι και στα δύο πηγάδια σφραγίστηκαν με ένα παχύ στρώμα καθαρού λευκού ανθρακικού ασβεστίου. Αυτό το στεγανοποιητικό υλικό, που χρησιμοποιείται ακόμα στην περιοχή σήμερα, μπορεί να χρησίμευε για τη διατήρηση των πηγαδιών ή την επισήμανση τους ως σημαντικών τοποθεσιών. Η ανακάλυψη ενός αγγείου επίπεδης βάσης σπασμένου σε δύο μισά, με το κάθε μισό να βρίσκεται σε ξεχωριστές τοποθεσίες, τονίζει περαιτέρω την πιθανή τελετουργική πρόθεση αυτών των ενεργειών.

Η τοποθεσία στο Κοτρώνι βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία, προσφέροντας πανοραμική θέα στις περιοχές της Λειβαθούς και της Κρανέας, καθώς και στο αεροδρόμιο και τη Ζάκυνθο. Αυτή η υπερυψωμένη θέση πιθανότατα έπαιξε ρόλο στη σημασία της τοποθεσίας κατά την αρχαιότητα, προσθέτοντας στην τελετουργική ή τελετουργική σημασία της.

Η ανακάλυψη αυτών των πηγαδιών, που χρονολογούνται πριν από τουλάχιστον 3.100 χρόνια, παρέχει μερικές από τις πρώτες ενδείξεις εξόρυξης υλικού στην περιοχή του Αιγαίου. Η χρήση τοπικών πόρων, όπως ο πυριτόλιθος και το ανθρακικό ασβέστιο, ήταν θεμελιώδης τόσο για την καθημερινή ζωή όσο και για τις τελετουργικές πρακτικές στην Κεφαλλονιά. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτοί οι πόροι εξακολουθούν να εξορύσσονται στην ίδια περιοχή σήμερα, αναδεικνύοντας τη μακροχρόνια σχέση μεταξύ των κατοίκων του νησιού και του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Συμπερασματα και Μελλοντικές Έρευνες

Αυτή η ανακάλυψη στο Κοτρώνι είναι καθοριστική για την κατανόηση μας των πρώιμων τεχνικών εξόρυξης και της πολιτιστικής σημασίας τους. Αναμένουμε τις μελλοντικές έρευνες να αποκαλύψουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις τελετουργικές συμπεριφορές και τις κοινωνικές δομές αυτής της αρχαίας περιοχής.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk