ΠΡΟΣΩΠΑ

Κορνήλιος Καστοριάδης: “Ζούμε στην κοινωνία των λόμπι και των χόμπι”

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης γεννήθηκε, σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1922 στην Πόλη και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε και δημιούργησε στη Γαλλία. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα, καθώς συνδύασε στο έργο του την πολιτική, τη φιλοσοφία και την ψυχανάλυση.

Ο Καστοριάδης αποκαλείται “φιλόσοφος της αυτονομίας” και έγινε γνωστός για το σημαντικό του έργο, το βιβλίο “Η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας”. Μέσα από αυτό το έργο, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της φαντασίας και των κοινωνικών θεσμών, καθώς και τον ρόλο που παίζει η φαντασία στη δημιουργία και τη συντήρηση της κοινωνίας.

Επιπλέον, ο Καστοριάδης ήταν συνιδρυτής του περιοδικού “Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα”, το οποίο αποτέλεσε ένα φόρουμ για την ανάπτυξη πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών. Μέσω αυτού του περιοδικού, ο Καστοριάδης προάγγελε την ανάγκη για μια νέα κοινωνική τάξη που θα βασίζεται στην αυτονομία και την ανθρώπινη ελευθερία.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης αφήνει πίσω του ένα πλούσιο και επιδραστικό έργο, που συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει τους φιλόσοφους και τους κοινωνιολόγους σήμερα. Η προσέγγισή του στην αυτονομία και η έμφασή του στη φαντασία ως κοινωνική δύναμη παραμένουν επίκαιρες και αξιοσημείωτες για τη σύγχρονη κοινωνία.

Δείτε το Βίντεο – Αφιέρωμα:

https://youtu.be/9OKP7eeG87Q?si=SKVtdTMDPhJ9QeS9

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk