ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του εντέρου: Ο καφές βοηθά στην πρόληψη σύμφωνα με έρευνα 

Την περασμένη εβδομάδα, μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της πρόληψης της επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου, προκαλώντας ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα πολυσυζητημένα οφέλη για την υγεία του ροφήματος.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι, εν αναμονή περαιτέρω έρευνας, ο καφές θα μπορούσε να γίνει μια συνιστώμενη θεραπεία για ασθενείς με καρκίνο, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην αντίληψη αυτού του ποτού αιώνων.

Οι ρίζες της θεραπευτικής φήμης του καφέ εντοπίζονται στα μέσα του 15ου αιώνα, όταν τον κατανάλωναν οι Σούφι μυστικιστές για να μείνουν ξύπνιοι κατά τις νυχτερινές θρησκευτικές τελετές. Καθώς ο καφές εξαπλώθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο και στην Ευρώπη, γιορτάστηκε για τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές του ιδιότητες, που κυμαίνονταν από την υποβοήθηση της πέψης έως την πρόληψη της υπνηλίας. Τα πρώτα καφενεία του Λονδίνου τη δεκαετία του 1650 έγιναν κόμβοι για εμπόρους, με την υπόσχεση του ποτού για αυξημένη εγρήγορση και επιχειρηματική οξυδέρκεια.

Ωστόσο, το ταξίδι του καφέ δεν ήταν χωρίς τους αρνητές του. Το 1674 Women’s Petition Against Coffee στην Αγγλία υποστήριξε με χιούμορ ότι ο καφές έκανε τους άνδρες ανίκανους, αντανακλώντας τον πρώιμο σκεπτικισμό για τις επιπτώσεις του ροφήματος. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Αμερικανός επιχειρηματίας CW Post εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον σκεπτικισμό, προωθώντας την εναλλακτική του καφέ, τον Postum, λέγοντας ότι ο καφές ήταν υπεύθυνος για διάφορες νευρικές παθήσεις. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο καφές παρέμεινε βασικός σε πολλές δίαιτες.

Από τη δεκαετία του 1960, εκτεταμένη έρευνα έχει αρχίσει να ρίχνει φως στον πολύπλοκο αντίκτυπο του καφέ στην υγεία. Πρώιμες μελέτες που συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με κακή έκβαση της υγείας αμφισβητήθηκαν αργότερα, καθώς δεν έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα. Σε μια σημαντική ανατροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντέστρεψε τη στάση του για τον καφέ ως πιθανή καρκινογόνο ουσία το 2016. Πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τον πιθανό ρόλο του καφέ στην προαγωγή της υγείας του εντέρου, τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ακόμη και τη συμβολή του στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Καθώς αναλογιζόμαστε την πολυτάραχη ιστορία του καφέ, είναι σαφές ότι αυτό το αγαπημένο ρόφημα έχει εξελιχθεί από ένα αμφιλεγόμενο «ειδωλολατρικό ποτό» σε έναν πιθανό σύμμαχο στη μάχη κατά του καρκίνου. Με τη συνεχιζόμενη έρευνα, η θέση του καφέ στη σφαίρα της υγείας και της ευεξίας μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται, προσφέροντας νέες δυνατότητες για το ρόλο του στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών. Το ταξίδι του καφέ, από το αρχαίο ελιξίριο υγείας στο σύγχρονο σούπερ ποτό, υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της σχέσης μας με αυτό που είναι, για πολλούς, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk