Καρκίνος Εντέρου: Ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο σύμφωνα με νέα μελέτη
Εισαγωγή
Μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έφερε στο προσκήνιο τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου. Οι επιστήμονες ειδικότερα εστίασαν στη σημασία της κατανάλωσης ενός ποτηριού γάλακτος καθημερινά, καθώς και άλλων πηγών ασβεστίου.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα «πιθανώς» μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Cancer Research UK, υποδηλώνει ότι οφείλεται στο ασβέστιο, από γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά τρόφιμα.
Επιπλέον 300mg ασβεστίου την ημέρα στη διατροφή ή ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, μειώνει τον κίνδυνο κατά 17%
«Υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των γαλακτοκομικών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο, στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Keren Papier, από την Οξφόρδη.
Τα δημητριακά πρωινού, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C έδειξαν επίσης ότι μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ελάχιστα.
Αποτελέσματα Μελέτης
Η μελέτη ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από μισό εκατομμύριο γυναικών άνω των 16 ετών. Διαπιστώθηκε ότι τα σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, το ψωμί και τα μη γαλακτοκομικά γάλατα που περιέχουν ασβέστιο παρέχουν προστατευτική δράση. Ο ρόλος του ασβεστίου στη διατροφή είναι κρίσιμος για την υγεία μας, όπως υποδεικνύουν οι ερευνητές.
Αντίκτυποι άλλων τροφών
Αντίθετα, η έρευνα επισημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένου κρέατος έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις για τον καρκίνο προειδοποιούν ότι οι διατροφικές επιλογές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα «πιθανώς» μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η μελέτη , από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Cancer Research UK, υποδηλώνει ότι οφείλεται στο ασβέστιο, από γαλακτοκομικά ή μη γαλακτοκομικά τρόφιμα.
επιπλέον 300mg ασβεστίου την ημέρα στη διατροφή ή ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, μειώνει τον κίνδυνο κατά 17%
«Υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των γαλακτοκομικών, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο, στην ανάπτυξη καρκίνου του εντέρου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Keren Papier, από την Οξφόρδη.
Τα δημητριακά πρωινού, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και η βιταμίνη C έδειξαν επίσης ότι μείωσαν τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά ελάχιστα.
Είναι ήδη γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και κόκκινου κρέατος πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, όπως και το αλκοόλ .
Αυτή η μελέτη παρέχει περισσότερες αποδείξεις αυτής της σύνδεσης:
πίνοντας ένα επιπλέον μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα, ή 0,7 ουγγιές (20 γραμμάρια) αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%
τρώγοντας 1 ουγγιά περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα, όπως μια φέτα ζαμπόν, αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%
Ο ποσοτικός προσδιορισμός του τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά είναι δύσκολος, επειδή ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου σε όλους διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τις συνήθειες και τη γενετική.
Τι κάνει το ασβέστιο; Ποιες τροφές το περιέχουν;
Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την ενίσχυση των οστών και τη διατήρηση των δοντιών σας υγιή, αλλά υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι προστατεύει επίσης από ορισμένους καρκίνους.
Υπάρχει πολύ ασβέστιο στο γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις κύριες πηγές του στη διατροφή του Ηνωμένου Βασιλείου (αγαπάμε τα δημητριακά μας το πρωί).
Υπάρχει επίσης σε άλλα τρόφιμα όπως η σόγια και τα ποτά ρυζιού, το λευκό ψωμί, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φρούτα όπως τα αποξηραμένα σύκα, το κατσαρό λάχανο και οι σαρδέλες σε κονσέρβα, και είναι επίσης στο γάλα χωρίς λακτόζη.
Η μελέτη λέει ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου «επειδή είναι σε θέση να δεσμεύεται με χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους».
Γιατί είναι τόσο συχνός ο καρκίνος του εντέρου;
Υπάρχουν περίπου 44.000 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας το τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο.
Αν και τα περισσότερα κρούσματα είναι σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα ποσοστά του καρκίνου αυξάνονται μεταξύ των νεότερων ενηλίκων κάτω των 50 ετών – αλλά δεν υπάρχει σαφής λόγος.
Οι ειδικοί λένε ότι η κακή διατροφή και η παχυσαρκία μπορεί να είναι μεταξύ των παραγόντων που εμπλέκονται.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του εντέρου περιλαμβάνουν:
μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, όπως πιο χαλαρή καύση, πιο συχνά καύση ή δυσκοιλιότητα
αιμορραγία από τον πυθμένα σας ή βρίσκοντας αίμα στα πτώματά σας
να χάσετε βάρος όταν δεν το έχετε προσπαθήσει
ανεξήγητη κόπωση ή δύσπνοια
Συμβουλή είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά.
Τι λένε άλλοι ειδικοί;
Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, όχι μια δοκιμή, επομένως δεν μπορεί να αποδείξει κατηγορηματικά ότι το ασβέστιο ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν διατροφής προστατεύει από τον καρκίνο ή τον κάνει πιο πιθανό.
Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη είναι «η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σε θέματα διατροφής και καρκίνου του εντέρου», γεγονός που τους δίνει τη σιγουριά ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Τα ευρήματα είναι επίσης σύμφωνα με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών.
Περισσότερες από 12.000 γυναίκες στη μελέτη ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου και σχεδόν 100 προϊόντα διατροφής και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή τους ερευνήθηκαν για να αξιολογηθούν οι πιθανές σχέσεις.
Η διατροφολόγος καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, είπε ότι η εργασία «παρέχει σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η συνολική διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».
Ο καθηγητής Andrew Prentice, από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, αναρωτιέται εάν, υπό το φως των αποτελεσμάτων της μελέτης, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να είναι προστατευτικά, αν και λέει ότι «η κριτική επιτροπή είναι έξω από αυτό».
Το μήνυμα για τον καθηγητή Τομ Σάντερς, από το King’s College του Λονδίνου, είναι ότι:
«η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα ασφαλή όρια πρόσληψης αλκοόλ (περισσότερες από 14 μονάδες την εβδομάδα) αυξάνει [τον] κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες, αλλά ότι η κατανάλωση αλκοόλ περίπου στο μισό μια πίντα αγελαδινού γάλακτος την ημέρα είναι μάλλον προστατευτικό».