ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Ερευνητές ανακάλυψαν νέο κορωνοϊό νυχτερίδας

Εισαγωγή στην ανακάλυψη

Μια κινεζική ομάδα ερευνητών, επικεφαλής της οποίας είναι η Σι Ζενγκλί, γνωστή ως «batwoman», ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου κορωνοϊού νυχτερίδας. Ο ιός αυτός, που ονομάζεται hku5-cov-2, ενδέχεται να μεταδοθεί στον άνθρωπο, καθώς χρησιμοποιεί τον ίδιο υποδοχέα με τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Το ερευνητικό έργο

Η ομάδα της Σι Ζενγκλί, η οποία συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Γουχάν και άλλα ερευνητικά κέντρα, ερεύνησε το νέο κορωνοϊό σε εργαστήριο στην Γκουανγκζού. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, παρά τις ανησυχίες, δεν έχουν διαπιστωθεί ανθρώπινες μολύνσεις από τον hku5-cov-2 ωστόσο, οι ιδιότητες του ιού προκαλούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

Η σημασία της μελέτης

Η εργασία αυτή είναι σημαντική, καθώς αναδεικνύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση των κορονοϊών που προέρχονται από ζώα. Κάνοντας αναδρομή στην προέλευση του SARS-CoV-2, η μετάδοση νέων ιών από ζώα στον άνθρωπο αποτελεί μια εξαιρετική πρόκληση της δημόσιας υγείας. Σε ένα κόσμο όπου οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς, η έρευνα της Σι Ζενγκλί και της ομάδας της είναι κρίσιμη για την προληπτική δήλωση και την ετοιμότητα σε μελλοντικές πανδημίες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο ιός της νυχτερίδας ανήκει στην ίδια σειρά κορωνοϊών που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), μια σοβαρή και συχνά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια η οποία μπορεί να μεταδοθεί από τις καμήλες στους ανθρώπους μέσω άμεσης σωματικής επαφής. Τα περισσότερα κρούσματα του MERS, εντοπίζονται συχνά σε χώρες εντός ή πλησίον της Αραβικής Χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ, του Κατάρ και άλλων χωρών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

newsok

Συγκλονιστικά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk