ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάντε αυτή την ερώτηση για να μειώσετε το άγχος και την κατάθλιψή σας

Έχω συναισθήματα για τα συναισθήματά μου. Όταν αγχώνομαι, αρχίζω να αγχώνομαι για το άγχος μου. όταν αρχίζω να νιώθω κατάθλιψη, με πιάνει μεγαλύτερη κατάθλιψη λόγω της κατάθλιψης. Και όταν αρχίζω να νιώθω αυτά τα συναισθήματα, αγχώνομαι περισσότερο και προσπαθώ μανιακά να το διορθώσω, κάτι που μόνο χειροτερεύει την όλη κατάσταση. Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι η αυτοφροντίδα και η αυτοκαταπραϋντική είναι όλα καλά και ωραία για να ηρεμήσω και να υποστηρίξω τον εαυτό μου. Αλλά υπάρχει ένα στοιχείο που έλειπε και παρέβλεψα. Μια ερώτηση που μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψή μου.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα του φυσικού μου εαυτού με το να τρώω καλά, να κοιμάμαι και να ασκούμαι αρκετά. Η αυτοκαταπραϋντική μπορεί να περιλαμβάνει την εύρεση πραγμάτων που με ηρεμούν, όπως η βαθιά αναπνοή ή η αίσθηση της απαλότητας του παλτό μου. Αλλά υπάρχει ένα εντελώς διαφορετικό εργαλείο που μου έφερε υπόψη ο θεραπευτής μου: η αποφυγή. Μπορώ να είμαι ο οδηγός της κατάθλιψης και του άγχους. Όχι πάντα, αλλά μερικές φορές. Για όσους από εσάς δεν έχετε ακούσει για αυτήν και θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για αυτήν, μπορείτε να διαβάσετε γι ‘αυτήν σε αυτήν την ανάρτηση .

Η σύνδεση μεταξύ της αποφυγής και του αισθήματος άσχημου

Συχνά αναζητώ την προέλευση της ταλαιπωρίας μου σε τραύματα του παρελθόντος, τα προβλήματα του στυλ προσκόλλησης και τις συναισθηματικές μου αποσκευές. Σίγουρα έχουν συνεισφέρει, αλλά υπάρχει μια πιο πρακτική και συγκεκριμένη αιτία. Η αποφυγή μπορεί να είναι ο ένοχος που δημιούργησε τα νύχια μου, τα συναισθήματα του σκοτεινού χώρου. Όχι πάντα αλλά μερικές φορές.

Στη συνέχεια, κάνω στον εαυτό μου αυτό το ερώτημα: Τι αποφεύγω;

Μπορεί να διαπιστώσω ότι έχω κάνει πράγματα, αλλά δεν έχω κάνει τα σωστά πράγματα. Όταν αποφεύγω σημαντικές εκκρεμότητες, το άγχος μου εντείνεται. Νιώθω άσχημα με τον εαυτό μου και όσο πιο κατάθλιψη μπορώ να πάθω.

Τώρα που αναγνωρίζω τη σύνδεση, κοιτάζω τη λίστα με τις υποχρεώσεις μου και σκέφτομαι τις προσωπικές μου ευθύνες και βλέπω πού, αν καθόλου, έχω καθυστερήσει. Αναλύω την εργασία στα πιο μικροσκοπικά στοιχεία της. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για 10 λεπτά και κάντε ένα βήμα προς την ολοκλήρωση. Όταν το κάνω αυτό, νιώθω ανακούφιση, λίγη ελπίδα και αρχίζω να νιώθω καλύτερα με τον εαυτό μου. Ιδού, η κατάθλιψη ή το άγχος μου, ή ίσως και τα δύο, μειώνονται σιγά σιγά. Η πίεση είναι κλειστή. Όπως το πώς μια μπάλα που κρατιέται κάτω από το νερό ανεβαίνει τόσο ελαφρά όταν το χέρι που την κρατά μειώνει την αντίσταση.

Η απλή ερώτηση ” Τι αποφεύγω;” έχει γίνει ένα ισχυρό εργαλείο ευεξίας.

Ο Andie έκανε μια άλλη πρόταση: δημιουργήστε μια λίστα Διασκέδασης, Καταπραϋνσης και Αποφυγής. Είναι στο ψυγείο μου όπου μπορώ να το βλέπω κάθε μέρα. Έχει δύο στήλες. Στα αριστερά υπάρχουν διασκεδαστικές και/ή χαλαρωτικές δραστηριότητες. στα δεξιά είναι πράγματα που τείνω να αποφεύγω.

Κάτω από την αριστερή στήλη: χορός στην κουζίνα με μουσική. ακούγοντας τον αγαπημένο μου ραδιοφωνικό σταθμό (ναι, είμαι αυτός ο παλιός σχολειός). Χειμερινό κολύμπι με τον καλύτερό μου φίλο. αποστολή μηνυμάτων σε ανόητα GIF. Κάτω από τη στήλη αποφυγής: τήρηση βιβλίων (δεν αποτελεί έκπληξη). έναρξη έργων εργασίας· Πλύσιμο ρούχων? διπλώνοντας τα εν λόγω ρούχα. Πάντα προσθέτω στη λίστα.

Το άγχος και η κατάθλιψη περιορίζουν την εστίασή μου. Προσηλώνομαι στο πόσο φοβισμένος και κατάθλιψη νιώθω, κάτι που με ξεγελάει ώστε να πιστεύω ότι δεν μπορώ να καταφέρω τίποτα που να διαιωνίζει την αποφυγή.

Όταν βλέπω ότι κάνω τον χορό αποφυγής δύο βημάτων, το κλειδί είναι να μην στραφώ στον εαυτό μου, κάτι που θα τροφοδοτούσε μόνο τις φωτιές του άγχους και της κατάθλιψης. Αντίθετα, όσο καλύτερα μπορώ, αγκαλιάζω την τέλεια ατέλειά μου, την υπέροχη ακατάστατη ανθρώπινη φύση μου και κάνω ένα μικρό βήμα προς αυτό το έργο. Μερικές φορές το μόνο που μπορώ να καταφέρω είναι να αναφέρω τα δύο πρώτα βήματα της εν λόγω εργασίας. Είπα μικροσκοπικό, σωστά; Οπουδήποτε κατά μήκος της γραμμής, αν το άγχος ή η κατάθλιψή μου αρχίσει να αυξάνεται, κάνω ένα βήμα πίσω, σταματάω και αναπνέω. Μόλις ηρεμήσει το νευρικό μου σύστημα , συνεχίζω με την εργασία.

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να οδηγηθούν από συμπεριφορές αποφυγής. Κάνοντας απαλά την ερώτηση “τι αποφεύγω;” μπορεί να ισοδυναμεί με την κίνηση προς τα εμπρός και ως αποτέλεσμα μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Η διαχείριση της ψυχικής μου υγείας είναι μια διαδικασία να αγκαλιάζω με συμπόνια την ανθρωπιά μου και να κάνω ένα μικρό βήμα κάθε φορά προς τη θεραπεία.

«Τι αποφεύγω;» Εργαλείο ευεξίας

Πριν ξεκινήσετε, δημιουργήστε τη λίστα με διασκεδαστικές και χαλαρωτικές δραστηριότητες και εργασίες που αποφεύγετε. Τοποθετήστε το σε ένα μέρος που θα βλέπετε καθημερινά. Όταν παρατηρήσετε συναισθήματα άγχους ή/και κατάθλιψης, δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ρωτήστε τον εαυτό σας «Τι αποφεύγω;»
  2. Σαρώστε τη λίστα υποχρεώσεων και τη στήλη αποφυγής και εντοπίστε τι αναβάλλατε.
  3. Φέρτε προς τα εμπρός την μεγαλύτερη αυτοσυμπόνια που μπορείτε.
  4. Ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη για πέντε έως 10 λεπτά και ξεκινήστε το πιο μικρό βήμα για την ολοκλήρωση της εργασίας.
  5. Εάν το άγχος ή η κατάθλιψη αυξηθεί, να είστε ευγενικοί, να σταματήσετε και να πάρετε μια ανάσα.
  6. Επιστρέψτε στην εργασία όταν αισθανθείτε μια μικρή ανακούφιση από το άγχος .

ΠΗΓΗ: PsychologyToday

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk