ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιταλός Ερευνητής υποστηρίζει ότι βρήκε τον τάφο του Πλάτωνα

Όπως για πολλές επιφανείς μορφές του αρχαίου κόσμου, ο τόπος ταφής του Πλάτωνα έχει αποτελέσει αντικείμενο εικασιών.

Ο κατεξοχήν Έλληνας φιλόσοφος, τα γραπτά του αποτελούν το θεμέλιο της δυτικής φιλοσοφίας, των τεχνών και της πολιτικής επιστήμης μέσω του θεμελιώδους έργου του, Η Δημοκρατία. Οι Σωκρατικοί διάλογοι του εισήγαγαν τον δυτικό κόσμο στον πνευματικό γίγαντα που ουσιαστικά καθόρισε την ηθική, τις σχέσεις των πολιτών και τη σωκρατική μέθοδο πάνω στην οποία βασίζεται η σύγχρονη παιδαγωγική. Ο Πλάτων πέθανε σε ηλικία περίπου ογδόντα ετών το 347 π.Χ.

Τώρα, ο ειδικός του πανεπιστημίου της Πίζας, Graziano Ranocchia, είπε την Τρίτη ότι οι πάπυροι Herculaneum μπορεί να εντόπισαν το ακριβές μέρος όπου θάφτηκε.

Οι πάπυροι Herculaneum αποκάλυψαν τη θέση της ταφής του Πλάτωνα στην Πλατωνική Ακαδημία στην Αθήνα, δήλωσε o Ιταλός ερευνητής την Τρίτη.


Οι πάπυροι Herculaneum είναι περισσότεροι από 1.800 κύλινδροι παπύρου που ανακαλύφθηκαν τον 18ο αιώνα στη Βίλα των Παπύρων στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Herculaneum. Η βίλα, που πιστεύεται ότι ανήκε στον πεθερό του Ιουλίου Καίσαρα, θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή τέφρα, διατηρώντας τους πάπυρους σε απανθρακωμένη κατάσταση. Παρά την εύθραυστη κατάστασή τους, αυτοί οι κύλινδροι είναι ανεκτίμητοι καθώς αποτελούν τη μοναδική σωζόμενη βιβλιοθήκη από την αρχαιότητα με πλήρη κείμενα.


Ο μελετητής έκανε την ανακοίνωση στη Naples Biblioteca Nazionale (Εθνική Βιβλιοθήκη) καθώς παρουσίασε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος «Ελληνικά Σχολεία» που διεξήχθη με το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών.


Ο Ranocchia είπε ότι τα κείμενα υποδηλώνουν ότι ο τόπος ταφής βρισκόταν σε έναν κήπο που προορίζεται για τον Πλάτωνα σε έναν ιδιωτικό χώρο στην Ακαδημία, κοντά στον ιερό ναό των Μουσών.Η Πλατωνική Ακαδημία καταστράφηκε από τον Ρωμαίο δικτάτορα Σύλλα το 86 π.Χ

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk