ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Προσπάθεια “Θεραπείας” σε 20χρονο Ιερέα για να Πάψει να είναι Γκέι – Τι τον Ανάγκασαν να Κάνει

Ο Ροζάριο Λονέγκρο ήταν μόλις 20 ετών όταν μπήκε σε καθολικό σεμινάριο στη Σικελία ως επίδοξος ιερέας που ετοιμαζόταν να χειροτονηθεί. Αλλά ενώ βρισκόταν εκεί ερωτεύτηκε έναν άλλο άντρα και οι ανώτεροί του ζήτησαν να υποβληθεί σε θεραπεία μετατροπής με σκοπό να διαγράψει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις αν ήθελε να συνεχίσει την πορεία προς την ιεροσύνη.


«Ήταν η πιο σκοτεινή περίοδος της ζωής μου», είπε στο BBC, θυμούμενος την εμπειρία του από το σεμινάριο το 2017.


Στοιχειωμένος από ενοχές και φόβους ότι θα διαπράξει μια αμαρτία στα μάτια της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ροζάριο είπε ότι «ένιωθε παγιδευμένος χωρίς άλλη επιλογή από το να καταστείλει τον αληθινό μου εαυτό».


«Η ψυχολογική πίεση να είμαι κάποιος που δεν ήμουν ήταν ανυπέρβλητη. Δεν μπορούσα να αλλάξω όσο κι αν προσπάθησα».


Για περισσότερο από ένα χρόνο, αναγκαζόταν να λάβει μέρος σε πνευματικές συγκεντρώσεις έξω από το σεμινάριο, μερικές σε διάστημα αρκετών ημερών, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά από οδυνηρές δραστηριότητες που είχαν σκοπό να τον αφαιρέσουν από τις σεξουαλικές του τάσεις.


Αυτά περιελάμβαναν τον κλείσιμο του σε μια σκοτεινή ντουλάπα, τον εξαναγκασμό να γδυθεί μπροστά σε άλλους συμμετέχοντες και ακόμη και να υποχρεωθεί να κάνει τη δική του κηδεία.


Κατά τη διάρκεια αυτών των τελετουργιών, του ανατέθηκε να διαγράψει τα ελαττώματα του, όπως «ομοφυλοφιλία», «αποστροφή», «ψέμα» – και ακόμη πιο σαφείς όρους, τους οποίους στη συνέχεια υποχρεώθηκε να θάψει κάτω από μια συμβολική ταφόπλακα.


«Νόμιζα ότι έπρεπε να γιατρευτώ»


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών το 1990. Μεταγενέστερη επιστημονική έρευνα κατέληξε σε μεγάλο βαθμό στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού δεν είναι μόνο αναποτελεσματικές αλλά και επιβλαβείς.


Στη Γαλλία, τη Γερμανία και την κατεξοχήν καθολική Ισπανία, οι θεραπείες μετατροπής έχουν επίσημα απαγορευτεί και γίνονται προσπάθειες τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ουαλία για την απαγόρευση τέτοιων πρακτικών.


Σήμερα στην Ιταλία, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η ακριβής έκταση αυτών των πρακτικών, που αναφέρονται κυρίως από άνδρες, αλλά και από ορισμένες γυναίκες, και δεν υπάρχει τυπικός νομικός ορισμός τους.


Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, το BBC διεξήγαγε συνεντεύξεις με αρκετούς νεαρούς ομοφυλόφιλους σε όλη τη χώρα που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από υποθέσεις σε ψευδοεπιστημονικές ομαδικές συναντήσεις ή ατομικές συνεδρίες θεραπείας με στόχο να τους μετατρέψουν σε ετεροφυλόφιλους.
Ένας 33χρονος που παρακολούθησε αυτού του είδους τις συναντήσεις για περισσότερα από δύο χρόνια εξέφρασε το αρχικό του κίνητρο, λέγοντας: «Ήθελα να συμφιλιωθώ με τον εαυτό μου. Δεν ήθελα να είμαι ομοφυλόφιλος. Σκέφτηκα ότι έπρεπε να γιατρευτώ».


«Αυτό το είδα ως τον μοναδικό μου δρόμο προς την αποδοχή», είπε ένας άλλος. Δεν προσπαθούσε να γίνει ιερέας, αλλά απλώς αναζητούσε την αποδοχή στην καθημερινότητά του.
Getty Images Οι ιερείς περιμένουν στην ουρά για να δουν τη σορό του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ καθώς βρίσκεται σε κατάσταση στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στις 5 Απριλίου 2005 στο ΒατικανόGetty Images


Οι ειδικοί λένε ότι η Ιταλία διστάζει να απαγορεύσει τις πρακτικές εν μέρει λόγω της ισχυρής καθολικής επιρροής της Ιταλίας


Η θεραπεία μετατροπής των ομοφυλοφίλων δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας – οι ομαδικές συναντήσεις και οι ατομικές θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, μερικές μάλιστα από εξουσιοδοτημένους ψυχοθεραπευτές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συγκεντρώσεις και οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι ανεπίσημες και κρυφές, συχνά προωθούνται μέσω διακριτικών συνομιλιών και μυστικών παραπομπών.


Άλλα μαθήματα διαφημίζονται δημόσια, με γνωστές προσωπικότητες στους συντηρητικούς κύκλους της Ιταλίας να αναζητούν ενεργά οπαδούς στο Διαδίκτυο και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν την ικανότητά τους να αλλάζουν σεξουαλικούς προσανατολισμούς.


Στη Σικελία, το Rosario Lonegro υποβλήθηκε κυρίως σε συναντήσεις που οργάνωσε η ισπανική ομάδα Verdad y Libertad (Αλήθεια και Ελευθερία), υπό την ηγεσία του Miguel Ángel Sánchez Cordón. Αυτή η ομάδα έκτοτε διαλύθηκε, έχοντας υποστεί την αποδοκιμασία της Καθολικής Εκκλησίας.
Ωστόσο, ο Ιταλός ιερέας που ώθησε αρχικά τον Lonegro σε αυτές τις πρακτικές έλαβε μια ανώτερη θέση εντός της Εκκλησίας, ενώ άλλοι συνέχισαν να αντλούν έμπνευση από τις μεθόδους του Sánchez Cordón στην Ιταλία.


Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε το BBC αναφέρθηκαν στον Λούκα ντι Τολβέ, έναν «ηθικό/πνευματικό εκπαιδευτή» που κέρδισε την αναγνώριση μέσα από το βιβλίο του με τίτλο «Ήμουν γκέι κάποτε. Στο Medjugorie βρέθηκα».


Στον ιστότοπό του, ο Di Tolve και η σύζυγός του καυχιούνται ότι είναι ένα «ικανοποιημένο ζευγάρι» που επιδιώκει «να βοηθήσει οποιονδήποτε του οποίου η σεξουαλική ταυτότητα βρίσκεται σε αναταραχή, βοηθώντας τους να ασκήσουν πραγματικά την ελευθερία τους να προσδιορίσουν ποιος θέλουν να είναι ως άτομο». με τον οποίο επικοινώνησε το BBC, ο Ντι Τολβέ δεν απάντησε.


Ένα άλλο ενεργό άτομο που προωθεί τρόπους αντιμετώπισης του αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού είναι ο Τζόρτζιο Πόντε, ένας πολύ γνωστός συγγραφέας στους υπερσυντηρητικούς κύκλους της Ιταλίας. Λέει ότι θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την ομοφυλοφιλία τους και να απελευθερωθούν, λέγοντας τη δική του ιστορία ως άνδρας με ομοφυλοφιλικές ορμές που βρίσκεται στον «δυνητικά ισόβιο» δρόμο του προς την ελευθερία.


«Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η ομοφυλοφιλική έλξη πηγάζει από έναν τραυματισμό της ταυτότητας κάποιου που κρύβει ανάγκες που δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική-ερωτική πτυχή, αλλά μάλλον συνδέεται με μια διαστρεβλωμένη αντίληψη του εαυτού, που αντανακλάται σε όλες τις πτυχές της ζωής», είπε στο BBC.


«Πιστεύω ότι ένας ομοφυλόφιλος πρέπει να έχει την ελευθερία να προσπαθήσει [να γίνει ετεροφυλόφιλος], αν θέλει, γνωρίζοντας, ωστόσο, ότι μπορεί να μην είναι δυνατό για όλους», πρόσθεσε.
«Όταν τη φίλησα ένιωσα αφύσικο»


Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες νέοι άνδρες και γυναίκες έχουν ζητήσει καθοδήγηση από τους Di Tolve, Ponte και Sánchez Cordón. Ανάμεσά τους είναι ο 36χρονος Massimiliano Felicetti, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας που αντιμετώπιζε προσπάθειες να αλλάξει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό για περισσότερα από 15 χρόνια.


«Άρχισα να νιώθω άβολα με τον εαυτό μου από πολύ νωρίς, ένιωθα ότι δεν θα γίνω ποτέ αποδεκτός από την οικογένειά μου, την κοινωνία, τους κύκλους της Εκκλησίας. Νόμιζα ότι έκανα λάθος, ήθελα απλώς να με αγαπούν και αυτοί οι άνθρωποι μου πρόσφεραν ελπίδα», είπε.


Ο Felicetti είπε ότι είχε δοκιμάσει διαφορετικές λύσεις, συμβουλευόμενος ψυχολόγους και μέλη κληρικών που προσφέρθηκαν να τον βοηθήσουν να γίνει ετεροφυλόφιλος. Ωστόσο, πριν από περίπου δύο χρόνια, αποφάσισε να σταματήσει. Ένας μοναχός που γνώριζε τον αγώνα του τον ενθάρρυνε να αρχίσει να βγαίνει με μια γυναίκα, αλλά δεν ήταν φυσικό.


«Όταν τη φίλησα για πρώτη φορά, ένιωσα αφύσικο. Ήταν καιρός να σταματήσω να προσποιούμαι», είπε ο Felicetti.


Μόλις πριν από λίγους μήνες βγήκε ως γκέι στην οικογένειά του. «Χρειάστηκαν χρόνια, αλλά για πρώτη φορά είμαι χαρούμενος που είμαι αυτός που είμαι».


Παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων να προωθήσουν ένα νομοσχέδιο κατά των θεραπειών μετατροπής, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ιταλία. Η ιταλική δεξιά κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni έχει υιοθετήσει μέχρι στιγμής μια εχθρική στάση απέναντι στα δικαιώματα των LGBT, με την ίδια την πρωθυπουργό να δεσμεύεται να αντιμετωπίσει το λεγόμενο «LGBT λόμπι» και την «ιδεολογία του φύλου».


newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk