Ιταλία: Πέθανε δημοσιογράφος της Rai από καρκίνο – Έλεγε πως η ασθένεια συνδεόταν με πολεμικές αποστολές στην πρώην Γιουγκοσλαβία
Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός δημοσιογράφος Φράνκο Ντι Μάρε σε ηλικία 68 ετών εξαιτίας επιδείνωσης του μεσοθηλιώματος, μίας σπάνιας μορφής καρκίνου από την οποία έπασχε
Είχε δώσει διπλή συνέντευξη, σε εφημερίδα και τηλεοπτικό κανάλι, στην οποία εξέφρασε την οργή του και κατήγγειλε τη Rai, την εταιρεία για την οποία είχε εργαστεί όλη του τη ζωή ως δημοσιογράφος και διευθυντής δικτύου (Rai3).
Ήταν τέλη Απριλίου, μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ο Φράνκο Ντι Μάρε, που πέθανε στα 68 του, είχε πει στην Corsera και σε μια εκπομπή με τον Fazio (μιλούσε με σωλήνες οξυγόνου που έβγαιναν από τα ρουθούνια του βοηθώντας να αναπνεύσει) ότι είχε αρρώστησε: ένας σπάνιος καρκίνος, ένα μεσοθηλίωμα που θα είχε προσβληθεί κατά τη διάρκεια πολεμικών αποστολών που είχε αναλάβει ως ανταποκριτής της Rai. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών σε θέατρα κρίσης (από τη Βοσνία, την Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο στη Μοζαμβίκη, τη Σομαλία, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, αλλά και το Αφγανιστάν και το Ιράκ) αφηγήθηκε ότι ήρθε σε επαφή με τον αμίαντο, μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον πολύ επιθετικό τύπο καρκίνου.
Και ως εκ τούτου, ζητούσε αποζημίωση για το Μεσοθηλίωμα, που είναι ο σπάνιος καρκίνος (που συνδέεται με τον αμίαντο) από τον οποίο έπασχε ο Franco Di Mare: συμπτώματα και θεραπείες
Ο Franco di Mare είχε κάνει αίτημα αποζημίωσης από τον Rai για πολεμικές αποστολές. Ο δημοσιογράφος, που είχε συνταξιοδοτηθεί πέρυσι, ανακάλυψε την ασθένεια το 2021: «Έσκυψα μπροστά, σιωπηλός, με τα χέρια στο κεφάλι μου», διηγήθηκε στη Giovanna Cavalli την απελπισμένη στιγμή της διάγνωσης που του κοινοποίησε ο γιατρός. Και όπως συμβαίνει συχνά, είπε ότι ήταν μια στιγμή σοκ.
Η ανώτατη διοίκηση της Rai ασχολήθηκε με την περίπτωσή του: ο Διευθύνων Σύμβουλος Roberto Sergio και επίσης ο γενικός διευθυντής Giampaolo Rossi, οι οποίοι σε ένα σημείωμα είχαν απαντήσει απογοητευμένοι που «μόλις πρόσφατα αντιλήφθηκαν τη δραματική ιστορία» και «είχαν διαβεβαιώσει τη μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητά τους για να κάνουν τα πάντα. Είναι δυνατό να επιτραπεί στον δημοσιογράφο να ανασκευάσει αυτό που είχε ζητήσει».
Αλλά ο Ντι Μάρε ανέφερε: “Όταν αρρώστησα ζήτησα την κατάσταση της υπηρεσίας, με τη λίστα των αποστολών, για να υποστηρίξω τη διάγνωση. Έστειλα τουλάχιστον 10 email, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο στον επικεφαλής του προσωπικού. Καμία απάντηση », είχε πει στην Corsera. “Οι διευθυντές της Rai; Έπινα καφέ μαζί τους κάθε πρωί και μετά με αγνόησαν. Με κάποιους διευθυντές, συνήθιζα να πίνω καφέ κάθε πρωί. Ήμουν διευθυντής σαν αυτούς, προσωρινός διευθυντής της Raitre. Τους έγραφα μηνύματα στο κινητό : «Έχω μια θανατηφόρα ασθένεια» Με αγνοούν, θα έπρεπε να ντρέπονται στον τοίχο», αφηγήθηκε στην ίδια συνέντευξη στην εφημερίδα μέσω Σολφερίνο.
Πάλεψε για να αποδείξει την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ των επαγγελματικών του ταξιδιών και της ασθένειας που είχε προκαλέσει την κατάρρευση των πνευμόνων του.