
Ιστορική Απόφαση στη Μαδαγασκάρη: Ευνουχισμός για Έγκλημα Κατά Παιδιού
Για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη, ένα δικαστήριο επέβαλε την ποινή του χειρουργικού ευνουχισμού σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε για τον βιασμό και την απόπειρα φόνου ενός 6χρονου κοριτσιού το 2024. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε στις 11 Ιουλίου 2025, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή ενός αμφιλεγόμενου νόμου του 2024, ο οποίος εισήγαγε αυστηρές ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων ηλικίας κάτω των 10 ετών.
Το έγκλημα διαπράχθηκε στην κοινότητα Ιμεριντσιατοσίκα, 30 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο. Ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα, συνοδευόμενη από χειρουργικό ευνουχισμό, όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας του Εφετείου, Ντιντιέ Ραζαφιντραλαμπό. «Η απόφαση αυτή είναι μια ισχυρή απάντηση του δικαστικού συστήματος και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής σε όσους έχουν κακόβουλες προθέσεις», ανέφερε ο εισαγγελέας σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο νόμος του 2024, που ψηφίρστηκε ως απάντηση στην αύξηση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, προβλέπει χειρουργικό ευνουχισμό για βιασμούς παιδιών κάτω των 10 ετών, ενώ για παιδιά 10-13 ετών επιτρέπει είτε χειρουργικό είτε χημικό ευνουχισμό. Για θύματα 14-17 ετών, προβλέπεται χημικός ευνουχισμός, ο οποίος είναι αναστρέψιμος μέσω φαρμακευτικής αγωγής. Η Υπουργός Δικαιοσύνης, Λάντι Μπολατιάνα Ραντριαμαναντενασόα, δήλωσε ότι ο νόμος εισήχθη λόγω των 600 υποθέσεων βιασμού ανηλίκων το 2023 και των 133 περιστατικών μόνο τον Ιανουάριο του 2024. «Στόχος μας είναι η καλύτερη προστασία των παιδιών. Όσο μικρότερο το θύμα, τόσο αυστηρότερη η ποινή», τόνισε.
Ο χειρουργικός ευνουχισμός, που περιλαμβάνει την αφαίρεση των όρχεων για τη μείωση της σεξουαλικής ορμής, είναι σπάνια ποινή παγκοσμίως. Εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Τσεχία και η Γερμανία μόνο με τη συγκατάθεση του καταδικασμένου, ενώ η Λουιζιάνα στις ΗΠΑ έγινε το 2024 η πρώτη πολιτεία που το νομιμοποίησε για συγκεκριμένα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων. Ο χημικός ευνουχισμός, που χρησιμοποιεί φαρμακευτική αγωγή, εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Νότια Κορέα και ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, ενώ η Βρετανία εξετάζει την υιοθέτησή του.
Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Amnesty International, χαρακτήρισαν την ποινή «απάνθρωπη», υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το σύνταγμα της Μαδαγασκάρης και διεθνείς κανονισμούς. Ο Ντσίκο γουα Ντσίκο, σύμβουλος της Amnesty, επεσήμανε ότι η έλλειψη ανωνυμίας στις καταγγελίες και η διαφθορά στο δικαστικό σύστημα αποθαρρύνουν τα θύματα από το να καταγγείλουν. Αντίθετα, τοπικοί ακτιβιστές, όπως η Τζέσικα Λολονιρίνα Νιβοσεχένο από την οργάνωση Women Break the Silence, υποστηρίζουν ότι ο νόμος αντιμετωπίζει την «κουλτούρα βιασμού» στη χώρα, όπου τέτοια εγκλήματα συχνά υποβαθμίζονται.
Η Μαδαγασκάρη, μια από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως, αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, με πολλές περιπτώσεις να παραμένουν αδήλωτες λόγω κοινωνικού στίγματος και φόβου, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται μέλη της οικογένειας. Η ιστορική αυτή απόφαση αναδεικνύει την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά και τη συζήτηση για την ηθική και την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.