ΠΡΟΣΩΠΑ

Ισμαήλ Κανταρέ: Έφυγε από τη ζωή ο Σπουδαίος Συγγραφέας

Η Απώλεια του Ισμαήλ Κανταρέ

Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο επιφανέστερος σύγχρονος Αλβανός συγγραφέας, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 88 ετών. Το θλιβερό νέο ανακοίνωσε ο εκδότης του και το νοσοκομείο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Κανταρέ υπέστη έμφραγμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων χωρίς ζωτικές ενδείξεις. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, κατέληξε περίπου στις 06:40 GMT (8:40 τοπική ώρα).

Η Αντίσταση στο Καθεστώς του Ενβέρ Χότζα

Ο Ισμαήλ Κανταρέ ήταν γνωστός για την αντίστασή του στο καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Η ζωή του και το έργο του συνδέθηκαν άρρηκτα με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αλβανίας. Τα έργα του, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 45 ξένες γλώσσες, έφεραν την Αλβανία στο προσκήνιο της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την αλβανική λογοτεχνία.

Η Ζωή και το Έργο του

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπου ολοκλήρωσε και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1958 αποφοίτησε από το Τμήμα Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Τιράνων και συνέχισε τις σπουδές του στη Μόσχα στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας «Μαξίμ Γκόρκι» (1958-1960). Η λογοτεχνική του πορεία είναι γεμάτη από μυθιστορήματα και ποιητικούς τόμους που κέρδισαν την αναγνώριση και την αγάπη του κοινού. Ήταν πολλές φορές υποψήφιος για το βραβείο «Νόμπελ» στη λογοτεχνία.

Η Κληρονομιά του Ισμαήλ Κανταρέ

«Πέθανε ο Ισμαήλ Κανταρέ! Μαζί του και ένας ολόκληρος πολιτισμός» γράφουν τα αλβανικά μέσα. Η κληρονομιά του Κανταρέ θα συνεχίσει να ζει μέσα από τα έργα του, τα οποία θα συνεχίσουν να εμπνέουν και να διδάσκουν. Ο κόσμος της λογοτεχνίας έχασε έναν από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους του, αλλά η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk