ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία – Φουκουσίμα: Μεγάλη διαρροή ραδιενεργών υδάτων από τον πυρηνικό σταθμό

Υπολογίζεται ότι διέρρευσαν 5.500 λίτρα ραδιενεργού νερού από τον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Ιαπωνίας στη Φουκουσίμα, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί σημάδια μόλυνσης έξω από τις εγκαταστάσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο χειριστής του.

Εκπρόσωπος της Tokyo Electric Power Company Holdings είπε ότι η διαρροή εντοπίστηκε σε μέρος του εργοστασίου που επεξεργάζεται μολυσμένο νερό.

«Υπολογίζουμε ότι διέρρευσαν περίπου 5,5 μετρικοί τόνοι (5.500 λίτρα) νερού» το πρωί της Τετάρτης, αλλά «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές» στους σταθμούς που παρακολουθούν τη ραδιενέργεια γύρω από τον ηλεκτρικό σταθμό, είπε.

Ακόμα κι έτσι, η Tepco σχεδιάζει να αφαιρέσει χώμα από την περιοχή που μπορεί να έχει μολυνθεί, είπε η εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για την τοποθεσία του νερού που διέρρευσε.

Το εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταστράφηκε από έναν τεράστιο σεισμό και τσουνάμι το 2011 που σκότωσε 18.000 ανθρώπους. Ήταν μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στην ιστορία.

Η επιχείρηση καθαρισμού αναμένεται να διαρκέσει δεκαετίες, με το πιο επικίνδυνο μέρος – την απομάκρυνση ραδιενεργών καυσίμων και ερειπίων από τρεις πληγέντες αντιδραστήρες – να έχει ακόμη ξεκινήσει.

Τον Αύγουστο, η Ιαπωνία άρχισε σταδιακά να απελευθερώνει στον Ειρηνικό Ωκεανό 1,34 εκατομμύρια μετρικούς τόνους επεξεργασμένων λυμάτων που έχουν συγκεντρωθεί μετά την καταστροφή, λέγοντας ότι είναι αβλαβή και αραιωμένα σε μεγάλο βαθμό με θαλασσινό νερό.

Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από την ατομική επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών, αλλά η Κίνα και η Ρωσία επέκριναν την απελευθέρωση και απαγόρευσαν τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών.

Η διαρροή της Τετάρτης έλαβε χώρα σε μια εγκατάσταση που επεξεργάζεται το νερό προτού τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία φιλτραριστούν σε μια διαφορετική, προηγμένη εγκατάσταση γνωστή ως ALPS.

Η Tepco είπε ότι η διαρροή από έναν εξαερισμό εντοπίστηκε από έναν εργαζόμενο που καθάριζε τον εξαερισμό πριν λειτουργήσει την εγκατάσταση.

«Οι αεραγωγοί θα πρέπει να κλείνουν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, αλλά αυτή τη φορά ήταν ανοιχτοί», είπε η εκπρόσωπος.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, καπνός και σπινθήρες εντοπίστηκαν την Πέμπτη σε ανεμιστήρα του πυρηνικού σταθμού Tsuruga, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού.

“Η κατάσταση επιλύθηκε αμέσως χωρίς τραυματισμό ή διαρροή ραδιενεργών υλικών”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας Japan Atomic Power.