ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στο Ιράν: Άγνωστη η τύχη του Προέδρου Ραΐσι – Αγνοείται το ελικόπτερο του

 Ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι υπέστη αναγκαστική προσγείωση την Κυριακή, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, χωρίς να διευκρινίσουν. 

Κάποιοι άρχισαν να παροτρύνουν το κοινό να προσευχηθεί για τον Ραΐσι και τους άλλους που επέβαιναν στο πλοίο καθώς τα συνεργεία διάσωσης περνούσαν γρήγορα μέσα από ένα ομιχλώδες, αγροτικό δάσος όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το ελικόπτερο του.

Η πιθανή συντριβή έρχεται καθώς το Ιράν υπό τον Ραΐσι και τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ μόλις τον περασμένο μήνα και έχει εμπλουτίσει ουράνιο πιο κοντά από ποτέ σε επίπεδα όπλων. 

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει αντιμετωπίσει χρόνια μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στη σιιτική θεοκρατία του για μια προβληματική οικονομία και τα δικαιώματα των γυναικών – καθιστώντας τη στιγμή πολύ πιο ευαίσθητη για την Τεχεράνη και το μέλλον της χώρας καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς πυροδοτεί την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβη κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το έθνος του Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. 

Αργότερα, η κρατική τηλεόραση το μετέδωσε πιο ανατολικά κοντά στο χωριό Uzi, αλλά οι λεπτομέρειες παρέμειναν αντιφατικές.

Ο Ιρανός πρόεδρος — του οποίου η καριέρα ξεκίνησε τα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979 και είναι κοντά στον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ — ανέλαβε την εξουσία σε εκλογές του 2021 που ακολουθήθηκαν από ταραχώδη χρόνια διαδηλώσεων και εντάσεων.

Όπως ο Χαμενεΐ, ο Ραΐσι έχει μιλήσει συχνά προκλητικά καθώς το Ιράν, η μεγαλύτερη σιιτική μουσουλμανική δύναμη, βρίσκεται σε τεταμένη αντιπαράθεση με τους δεδηλωμένους εχθρούς του, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο Ραΐσι ανέλαβε την εξουσία μετά από εκλογές στις οποίες περισσότερο από το ήμισυ του εκλογικού σώματος έμεινε μακριά και αρκετοί πολιτικοί βαρείς βαρείς είχαν αποκλειστεί από την εκλογή.

Διαδέχθηκε τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί, το επίτευγμα του οποίου ήταν η πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις που έδωσε στο Ιράν ανακούφιση από τις διεθνείς κυρώσεις.

Όπως και άλλοι υπερσυντηρητικοί, ο Raisi επέκρινε σκληρά το στρατόπεδο του προκατόχου του αφού ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πυρηνικό σύμφωνο το 2018 και επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Ραΐσι ανέλαβε τα ηνία μιας χώρας σε κοινωνική και οικονομική κρίση.

newsok

Καλά Νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Ειδήσεις για Lifestyle, Υγεία, Ψυχολογία, Αθλητικά, Ιστορία, Επιστήμη και Πρόσωπα που εμπνέουν, στο NewsOk