Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: “Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”
Η Ζωή και oι Ήρωικές Πράξεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Kαταγόταν από την φημισμένη οικογένεια Κολοκοτρώνη που προερχόταν από το χωριό Ρουπάκι, στα σύνορα Μεσσηνίας-Αρκαδίας. Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, αν και η οικογένειά του ζούσε στο Λιμποβίσι Αρκαδίας και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον πύργο της Καστάνιτσας στη Μάνη. Τον πατέρα του τον έβλεπε πολύ σπάνια. Το όνομα Θεόδωρος ήταν καινούργιο στη γενιά του. Του το έδωσαν προς τιμήν του Ρώσου αξιωματικού Θεόδωρου Ορλώφ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της Ορλωφικής επανάστασης είχε γίνει πολύ αγαπητός εξιστορώντας συνεχώς στους πληθυσμούς την αρχαία ελληνική δόξα.
Η Επιρροή του Κολοκοτρώνη στην Επανάσταση
Ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας από τους κύριους αρχηγούς της επανάστασης και ηγήθηκε πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια στους Οθωμανούς. Η φράση του “Φωτιά και Τσεκούρι στους Προσκυνημένους” έγινε σύνθημα του ελληνικού αγώνα και αντιπροσώπευε την αποφασιστικότητα και την ανυποχώρητη πάλη του Κολοκοτρώνη για την ελευθερία της Ελλάδας.
Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και τον Ιανουάριο του 1821 ξαναγύρισε στην Μάνη όπου άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο γνωρίζοντας ότι η ημέρα έναρξης ήταν η 25η Μαρτίου. Βρέθηκε στην Καλαμάτα κατά την αναίμακτη κατάληψη της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821 υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και την πομπώδη δοξολογία.
Την επομένη κινήθηκε προς την Μεγαλόπολη με τον Νικηταρά και την 25η Μαρτίου το πρωί βρίσκονταν στον Κάμπο της Καρύταινας ή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας. Ο Κολοκοτρώνης έμεινε στο χωριό Τετέμπεη, ενώ ο Νικηταράς στα «πίσω χωριά» ή Σιαμπάζικα. Είχε οριστεί στις 25 Μαρτίου να βρίσκονται όλοι οι οπλαρχηγοί στις επαρχίες τους, ώστε να κηρυχθεί η Επανάσταση, όπως και έγινε
Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στην νίκη στο Βαλτέτσι (13 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822), όπου διέσωσε τον Αγώνα στην Πελοπόννησο, αφού πρυτάνευσαν η ευφυΐα και η τόλμη του στρατηγικού του νου. Οι επιτυχίες αυτές τον ανέδειξαν σε αρχιστράτηγο της Πελοποννήσου. Στην διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου, πολλές φορές προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις ανάμεσα στους αντιπάλους, αλλά παρόλα αυτά δεν απέφυγε τη ρήξη. Μετά από ένοπλες συγκρούσεις, ο ίδιος και ο γιος του συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο.
Ο Κολοκοτρώνης άφησε μια μεγάλη κληρονομιά στην Ελλάδα. Η θάρρος και η ανδρεία του εμπνέουν ακόμα και σήμερα τους Έλληνες. Η ηρωική του προσωπικότητα και οι θυσίες που έκανε για την πατρίδα του αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Η μνήμη του θα παραμείνει αθάνατη.
https://youtu.be/M0_KVkfUAP8?si=iOvXLF8mEJwGbTBE